DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Na Holmenkollnu Križnarjeva znova osma, točke še trem našim

10.03.2019

Na tekmi smučark skakalk za točke svetovnega pokala na Holmenkollnu nad Oslom je bila najboljša naša znova Nika Križnar, ki je ponovila 8. mesto z zadnje tekme svetovnega pokala v Oberstdorfu.

Nika Križnar je drugič zapored končala na 8. mestu (c) GEPA

Po včerajšnjih kvalifikacijah na veliki skakalnici na Holmenkollnu nad Oslom so danes smučarke skakalke imele še prvo tekmo RAW AIR turneje. Na tekmi smo imeli pet Slovenk, v kvalifikacijah je včeraj izpadla Katra Komar. Po prvi seriji vetrovne, a sončne tekme, je izpadla tudi Maja Vtič, ki je s ponesrečenim skokom in 73 metri zasedla predzadnje, 39. mesto. Potem, ko je žirija tekmovanja zaradi slabega vetra kmalu dvignila zaletno mesto, je to dobro izkoristila Jerneja Brecl, ki je skočila 112 metrov, z 91,9 zbranimi točkami pa je dolgo časa vodila, na koncu pa je bila na visokem 7. mestu po prvi seriji. Tudi Špela Rogelj je bila po doskoku pri 108 metrih z 79,7 točkami kar nekaj časa pri vrhu razpredelnice, po prvi seriji pa je to zadostovalo za 14. mesto.

Vrtinčenje vetra je botrovalo slabšemu skoku Urše Bogataj, ki je pristala pri 101 metru, s 66,6 točkami pa je po prvi seriji zasedala 17. mesto. Zadnja naša v prvi seriji, Nika Križnar, je naredila napako že pri odskoku, imela je slabe razmere, ki se v točkah niti ne odražajo, s 107.5 metri in 79,8 točkami pa je v težkih razmerah prve serije zasedala 12. mesto. Neenakovredne razmere so vplivale tudi na sam razplet po prvi seriji pri vrhu. Vodila je s 120 metri in 105,0 točkami Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, druga je bila s 117 metri in 100,5 točkami Nemka Ramona Straub, tretja pa Sara Takanaši s 119.5 metri in 100,3 točkami. Maren Lundby, ki je v poskusni seriji skočila kar 137 metrov, je s 119 metri in 99,3 točkami zasedala 5. mesto. 

Jerneja Brecl je bila po prvi seriji na visokem 7. mestu (c) GEPA

Finalna serija še malce premešala vrstni red

V finalu je Bogatajeva pristala pri 108.5 metrih, 151,3 točk pa je bilo danes dovolj za končno 15. mesto. Rogljeva je takoj po odskoku visoko prišla nad hrbtišče, odneslo pa jo je do 105.5 metrov, 154,8 točk pa je bilo dovolj za trenutno vodstvo in končno 13. mesto. "Z rezultatom sem zadovoljna, to je eden boljših v tej sezoni. Predvsem sem zadovoljna, ker sem cel teden počivala, saj sem na žalost zbolela. Sami skoki niso bili na zelo visokem nivoju, a vseeno je na koncu rezultat dober in sem zadovoljna. Danes si moral imeti kar srečo s pogoji. Bilo je zelo vetrovno, tako kot že včeraj, odvisno je bilo, kako ti je pihalo na skakalnici," je po tekmi povedala Rogljeva.

Križnarjeva je v finalu prikazala precej boljši skok kot v prvi seriji, odneslo jo je do 117.5 metrov, to pa je bilo dovolj, da je s 176,0 točkami napredovala na končno visoko 8. mesto. "Že od včeraj se malce lovim, iščem najboljši skok pri sebi na veliki skakalnici. Včeraj mi je uspel eden in danes finalni skok. Vem, da tudi na veliki skakalnici znam skočiti lepo, a kot kaže potrebujem časa. Danes sem bila vesela le finalnega skoka. Prvi je bil malce slabši, ker pritiskam v sam radius in zato potem pride do velikih napak tudi v zraku in do krajših metrov. V finalu pa sem se že v počepu postavila malce bolj nazaj s težiščem in potem sem tudi lažje odrinila z nog. V zraku je bilo lepše nato tudi s postavitvijo smuči. Danes sem zadovoljna z drugim skokom, rezultat je lep glede na to, da nisem blesteča na velikih skakalnicah. Delam s tem naprej, z drugim skokom in upam, da mi v Lillehammerju uspejo čim lepši skoki," je bila zgovorna Križnarjeva. Žal pritiska najboljše uvrstitve v karieri v finalu ni zdržala mlada Breclova, ki je, tudi ob šibkejšem vzgorniku v primerjavi s tekmovalkami pred njo, pristala pri 91 metrih, s 142,1 točkami pa je padla na končno 19. mesto.

Zmage se je v spremenljivih razmerah razveselila Iraschko-Stolzeva, ki je v finalu pristala pri 121 metrih, zbrala pa je 209,0 točk. Na drugo mesto se je z osmega po prvi seriji prebila Juliane Seyfahrt s 194,3 točkami, tretja je bila še ena Nemka, Katharina Althaus s 193,3 točkami. Na RAW AIR turneji ima Iraschko-Stolzeva po treh skokih desetiko točke prednosti pred danes peto Lundbyjevo. Križnarjeva je na 12. mestu.

Po tekmi je takole črto pod Oslom potegnil naš glavni trener Zoran Zupančič: "Mogočen objekt, že sam pogled z vrha daje občutek, da je skakalnica ogromna, a v bistvu temu ni tako. Skakalnica je povsem običajna, morda le malenkost drugačen profil. Seveda pa je bilo tokrat vreme oz. veter tisti, ki je bil zelo spremenljiv in je zelo vplival na sam razplet tekmovanja. Videli smo kar nekaj žrtev tudi med najboljšimi tekmovalkami, malce se je vse premešalo. Danes si moral imeti v obeh skokih približno dobre pogoje, da si prešel hrbtišče skakalnice. Bili so tudi izločujoči časi med samim tekmovanjem, a tu tudi žirija ni mogla postoriti nič pri tako spremenljivem vetru. Nika je v prvo skočila malenkost slabše, v drugo pa zelo dobro. Lahko pohvalim tudi prvi skok Jerneje, ki pa je žal v pričakovanju naredila klasično napako v finalu. Ponovno dober rezultat Špele, ki je bila med petnajst. Danes se ni znašla Urša, ki je skakala nekoliko zakrčeno in naprej bo morala ciljati višje."

Program 1. RAW AIR turneje za skakalke

Lillehammer (HS140)
Ponedeljek, 11. marec
20:30 Kvalifikacije (4. serija)

Torek, 12. marec
19:15 Poskusna serija
20:00 Tekma (5. in 6. serija)

Trondheim (HS140)
Sreda, 13. marec
19:00 Uradni trening
20.30 Kvalifikacije (7. serija)

Četrtek, 14. marec
13:00 Poskusna serija
14:00 Tekma FINALE (8. in 9. serija)


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov