Hrovatova v Špindlerjevem Mlindu do slalomskega rezultata kariere

09.03.2019

Po odličnem veleslalomu je danes Meta Hrovat naredila še odličen rezultat v slalomu. Mladinska svetovna prvakinja je v Špindlerjevem Mlinu prvič v karieri končala med najboljšo deseterico v svetovnem pokalu.

Meta Hrovat na finale v Andoro odhaja z zelo dobrimi občutki (c) GEPA

Špindlerjev Mlin je gostil 11. slalom letošnje sezone za alpske smučarke. S prvo vožnjo je najbolje opravila Mikaela Shiffrin, ki je postavila čas 49,33 sekund. 37 stotink je na Črni progi svetega Petra zaostala Švicarka Wendy Holdener, tretja je bila že s 1,28 sekunde zaostanka Švedinja Frida Hansdotter. Znova je odlično nastopila mladinska svetovna prvakinja, Meta Hrovat, ki je z 2,42 sekundami zaostanka po prvi vožnji zasedala 12. mesto, potem ko je v cilj prišla na 11. mestu. Finalno vožnjo je kljub napaki uspela ujeti tudi Ana Bucik, ki je na 29. mestu zaostala 4,23 sekund. Štiri desetinke je bila za finale prepočasna Maruša Ferk, ki se je na ravninskem delu pred ciljem skoraj ustavila, na 35. mestu, Neja Dvornik je na 41. mestu zaostala še pol sekunde za Ferkovo. Ferkova je danes dokončno ostala brez nastopa na finalu v Soldeu.

V finalu Hrovatova pridobila še štiri mesta in prvič končala med deseterico

Svoj zadnji letošnji finale je Bucikova odpeljala brez večjih napak, v cilju pa je z pičlo stotinko zaostala za Švedinjo Ylvo Staalnacke, s katero si je po prvi vožnji delila 29. mesto. Na koncu je Primorka zasedla 27. mesto, vpisala pa je četrte točke v tej sezoni, ko višje, kot do 20. mesta ni prišla. Zelo dobro pa je s finalom še enkrat več opravila Hrovatova, ki je brez večjih napak v cilj prišla na drugem mestu za takrat izjemno Katharino Truppe. Kranjskogorka je za njo zaostala točno pol sekunde, a do konca jo je prehitelo le še šest slalomistk, kar je pomenilo najboljši slalomski rezultat v svetovnem pokalu v karieri - 8. mesto! "Po današnjem slalomu sem rezultatsko zadovoljna. Vem, da imam še rezerve s treninga. Načeloma pa moram reči, da sem zelo, zelo zadovoljna s celim vikendom, kako sem ga uspela odsmučati. V slalomu se v zadnjem času počutim zelo suvereno, na smučah se počutim dobro. Mogoče mi na tekmah v slalomu še ne uspe pokazati vsega kar znam. Morda to ni slaba stvar, ker imam še rezerve in vem na čemu delati. Verjamem, da bo s tem prišlo še boljše smučanje," je bila zadovoljna Gorenjka po drugi tekmi na Češkem. Truppejeva se je s 16. povzpela na končno 4. mesto.

S prednostjo 85 stotink je novo zmago vpisala Shiffrinova, sicer že zmagovalka slalomskega seštevka in skupnega seštevka svetovnega pokala. Druga je bila Holdenerjeva, tretja pa Petra Vlhova, ki je zaostala že 2 sekundi in tri stotinke za zmagovalko. Hrovatova je ob rezultatu kariere v svetovnem pokalu za Američanko zaostala tri sekunde in 13 stotink. Je naši najboljši smučarki v tehničnih disciplinah kaj žal, da se sezona končuje? "Ne, v bistvu sem zelo zadovoljna, ker imam še vedno težave z gležnjem in to bo čas, da jih dokončno saniram. Težave mi otežujejo treninge, na smučeh ne moram tako uživati in delati tistega, kar res želim. Vesela sem, da bo sezone konec."

S takšnim gležnjem naredila maksimum

Po tekmi je bil zadovoljen znova tudi glavni trener naših v tehničnih disciplinah, Denis Šteharnik, ki je najprej pokomentiral dejstvo, da mladinska svetovna prvakinja na treningih kaže še boljše vožnje: "Na treningu je vse lažje. Če zavrtim čas tri ali štiri dni nazaj, je na treningu v slalomu vozila perfektno. Žal je potreben čas, da se vse to prenese še na tekmo. Je na pravi poti. V obeh disciplinah ni slaba in s tem smo zadovoljni, da vzporedno lahko konkurira v obeh disciplinah. To je bil tudi cilj, torej da veleslalom skušamo malo nadgraditi, v slalomu pa je bilo potrebno napredovati. To se je tudi zgodilo in s tem sem zelo zadovoljen. V tehničnem in taktičnem smislu napreduje. Res je, da ne more še smučati tako, kot na treningih, a potreben je čas, da dozori in da naredi ogromno ponovitev na treningu, pravilnih. Nato pa bo tudi na tekmi lahko smučala na zelo visokem nivoju. Težava je le gleženj, ki je letošnjo sezono precej motil. Zato ima manjko treninga in veliko bolečin na treningu. Včasih se ne more povsem skoncentrirati na samo izvedbo. To je edini problem. Sicer pa sem zelo zadovoljen. S takšnim gležnjem je naredila maksimalno, tega je sposobna le ona. Res je prava borka!"

To je bila tudi zadnja tekma svetovnega pokala pred zaključkom sezone v Andori. V Soldeu se program začne v sredo s tekmama v smuku, Hrovatova bo nastopila v veleslalomu in slalomu, o podrobnejšem načrtu za konec sezone pa glavni trener Šteharnik: "Meta ima, ko pride domov, dan ali dva premora. En dan bo lahko predtekmovalka na tekmi evropskega pokala v Kranjski Gori. Če bo gleženj v redu, bo opravila še rahel trening. 13. marca pa gremo v Andoro. Sledi dan za trening in nato dva dneva tekem, potem pa takoj na sanacijo gležnja. Ostale punce gredo na tekme nižjega ranga, takoj nadaljujejo na FIS tekmovanjih in na finalu evropskega pokala."

Zvočne izjave
Meta Hrovat >>>
Denis Šteharnik >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov