Žan Kranjec 9. na domači tekmi v Kranjski Gori

09.03.2019

V Kranjski Gori so izpeljali predzadnji veleslalom za svetovni pokal v tej sezoni. Slovenci smo imeli v ognju vroče železo, Žan Kranjec pa je na koncu navijače navdušil z 9. mestom.

V Kranjski Gori se je start 58. pokala Vitran zaradi goste megle prestavil za dve uri, poteza organizatorjev pa se je izkazala za pravilno, saj je ob 11:30 nad progo v Podkorenu sijalo sonce.  Tekmovanje za 58. pokal Vitranc je odprl Francoz Alexis Pinturault, ki je smučal brez  večjih napake in postavil čas 1:14.52. Ta čas je bil merilo za nastop naslednjega, ko se je po progi spustil, naš najvelji up za visoka mesta, Žan Kranjec.  Kranjec se je odločno podal na progo, bil je napadel, a na zgornji strmini napravil napako. V desnem zavoju je za trenutek zgubil stik s podlago, za trenutek drsel po boku, a se izvrstno rešil, napaka pa mu je vseeno vzela nekaj časa, saj je prvi vmesni čas kazal zaostanek 42 stotink zaostanka. Čeprav je od napake napreje Kranjec smučal odlično, napadal še bolj močno, se je zmanjšanje hitrosti ob napaki pokazalo tudi pri drugem vmesnem rezultatu, ko so ure kazale +0.61 zaostanka za Francozom. Da Kranjec vseeno smuča zelo dobro je pokazal zadnji vmesni rezultat, ko je Žan zaostanek zmanjšal na vsega 17 stotink, čakala pa ga je samo še ciljna strmina. Na njej je Kranjec ponovno zgubil 8 stotink napram Francozu in v cilju zaostal 25 stotink sekunde, kar je obetalo odlično izhodišče za drugo vožnjo. Do konca prve vožnje so Kranjca prehiteli le še štirje tekmovalci, tako da je Kranjec zasedal 6. mesto, razlike do vrha pa so bile zelo majhne, saj je njegov zaostanek za vodilnim znašal le +0.52. Edini, ki je v prvi vožnji uspe prehiteti Pinturaulta je bil Norvežan Henrik Kristoffersen, ki si ji privozil 27 sotink prednosti, na tretjem mestu je bil še en Norvežan Leif Kristian Nestvold-Haugen s še petimi dodatnimi stotinkami zaostanka. Pred Kranjcem sta prvo vožnjo končala še Marcel Hirscher na 4. mestu in Loic Meillard na petem. 

Žan Kranjec je odlično odpeljal srednji del prve proge (c) Gepa

Od Slovencev sta v prvi vožnji nastopila še Štefan Hadalin in Borut Božič. Hadalin se je na pot podal s startno številko 42 in dobro začel. Na žalost se mu je napaka prepitila približno na sredini proge, ko je na prelomnici zajel količek in izgubil veliko hitrosti. V cilj je prišel z zaostankom +2.86, kar ga je uvrščalo zunaj 30 najboljših. Na koncu je to zadostovalo za 37. mesto, današnji nastop pa mu bo vsekakor koristil za pripravo na jutrišnji slalom, saj se je dobro spoznal z zahtevno snežno površino. Z visoko startno številko se je na pot podal še Božič, ki pa je na žalost odstopil in končal rez uvrstitve.  "Danes sem smučal res na viskoem nivoju, predvsem od starta pa do nekje slalomskega starta. Zatem je sledila napaka, ki mi je malo podrla ritem in mi tudi vzela tako željeno drugo vožnjo. Vseeno grem jutri na slalomsko tekmo z optimizmom in dobrimi občutki, saj vem da smučam dobro. Jutri na slalomu pričakujem startno številko 19, kar bo vsekakor še boljše izhodišče za tekmo, kot sem ga imel danes in si želim, da bom pokazal tisto kar znam," je današnji nastop in pričakovanja za jutri opisal Hadalin.

Napaka na prelomnici je Hadalinu vzela finale (c) Gepa

 Druga vožnja se je začela ob 14:30 uri, proga pa je bila še vedno obsijana s soncem. Lepo koliso v Kranjski Gori so dopolnili številni navijači, ki so danes prišli na tekmovanje in so nestrpno pričakovali razplet za najvišja mesta, v katerem je sodeloval tudi naš Žan Kranjec. Kranjec pa se na žalost na drugi progi, ki je bila ob njegovem nastopu že dodobra načeta, ni najbolje znašel. Čeprav je smučal brez večje napake je pomembne stotinke izgubljal od starta do cilja. Ob prihod v cilj je zasedel 5. mesto, ker pa so ga do konca tekmovanja prehiteli še štirje tekmovalci je tekmovanje zaključil na 9. mestu.  "Tudi drugi tek sem dal vse od sebe, a enostavno nisem dobil tiste hitrosti, ki sem si jo želel. Tudi veliko drugih tekmovalcev je imelo težave, tako da bo potrebna analiza, da bomo sploh videli kaj se je dogajalo. 9. mesto vsekakor ni slab rezultat je pa vsekakor jasno, da sem si danes želel več. Bila pa je danes izjemna tekma, veliko je bilo navijačev, ki so izjemno navijali in bi se rad zahvalil tudi njim,", je tekmo povzel Kranjec.

Najvišja mesta so danes pripadla Norvežanom. Še enkrat več je Henrik Kristoffersen pokazal, da se odlično znajde na malenkost bolj mehkih progah. Tudi v drugo je smučal odlično in ubranil prednost iz prve vožnje. Drugo mesto je zasedel Kristoffersenov rojak Rasmus Windingstadt, ki je zaostal +0.24. Tretji je bil Švicar Marco Odermatt, ki je za zmagovalcem zaostal +0.56.

"Proga je bila na dane pogoje v odličnem stanju, saj so bili tudi fantje z višjimi startnimi številkami v ospredju. Naš izplen pa je nekako tako tako. Žan je imel izvrstno priložnost, tako kot vsakič, vendar je očitno `rad´5. in 9. Drug tek je enostavno odpeljal preveč enostavno, lahko bi rekel če se ne proba, potem se tudi nič ne zgodi. Enostavno je preveč zavijal od začetka do cilja, na taki progi pa se to še toliko bolj pozna, kot na ledeni," je bil nad drugo predstavo Kranjca kar malce razočaran glavni trener Klemen Bergant.

Jutri je v Kranjski Gori na sporedu še slalom. 


Kranjska Gora, veleslalom .: Uradni rezultati :. 

Zvočne izjave (mp3):

Žan Kranjec>>>

Štefan Hadalin>>>

Klemen Bergant>>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov