SP: Prvi posamični naslov Kuzmini, naše brez zasledovanja

08.03.2019

V Östersundu je bila na sporedu prva posamična končna preizkušnja. Naslova v sprintu se je razveselila Slovakinja Anastazija Kuzmina, slovenska dvojica se na žalost ni prebila med najboljših 60 tekmovalk in sta dekleti ostali brez nedeljske zasledovalne tekme. 

Najboljše tri na današnjem sprintu (c) Gepa

V izjemno zanimivi in težki preizkušnji, na progi je bilo veliko novozapadlega snega in na strelišču je pihal spreminjajpč veter, je imelo veliko težav na strelišču. Le peščica tekmovalk je bila danes 100 odstotna na strelišču, zato je o boju za medaljo odločal predvsem hiter tek, Najboljše je tek in streljanje povezala Slovakinja Anastazija Kuzmina, ki je bila zelo hitra na progi, na strelišču pa pustila nepokrito eno tarčo leže.  Srebro in bron pa sta osvojili tekmovalki, ki sta zadeli vse tarče. Največji uspeh v karieri je uspel Norvežanki Ingrid Landmark Tandervold, ki je za 7.5 kilometrsko progo in dva streljanja porabila 9.7 sekunde več kot Kuzmina in zasedla 2. mesto. Na tretjem mestu je pristala izvrstna Nemka Laura Dahlmeier, ki je bila od Norvežanke počasnejša še za dodatne 3 sekunde. 

Polončičeva slabše na strelišču, Einfaltova v teku

Na startu sta bili tudi dve slovenski predstavnici: Lea Einfalt in Polona Klemenčič.  Prva se je na progo podala Klemenčičeva, ki pa se ji je pripetila podobna napaka kot včeraj na tekmi mešani štafet. V streljanju leže je zgrešila trikrat in kljub slabšemu streljanju večine tekmovalk, je bilo sanj o uvrstitivi na zasledovalno tekmo konec.  Na merjenju vmesnega časa po prvem streljanju je bila Polončičeva na 83. mestu z zaostankom skoraj dveh minut.  V streljanju leže je zgrešila še en dodaten strel in 2.5 km pred koncem nastopa je zasedala 77. mesto z zaostankom +2:43.9. Do cilja si je pritekla še nekaj dodatnega zaostanka, ki je na koncu znašal +3:07.1 za Kuzmino, to pa je bilo dovolj za 77. mesto. "Enako kot včeraj na štafeti, strelsko očitno ni tiste forme, ki sem si jo želela. Sem se pa zelo dobro počutila v teku in sem poizkusila pridobiti tam največ kar lahko. Sedaj si res želim, da do naslednjih tekem izboljšam svoje streljanje," je takoj po tekmi dejala Polončičeva. 

Polona Klemenčič (c) Gepa

Debitantka Lea Einfalt pa je za svojo prvo sezono opravila zelo spodbuden nastop na strelišču.  Na vsakem postanku je zgrešila po enkrat, a zaradi velike pozornosti na streljanje preveč zaostala v teku, ki je sicer njena boljša stran biatlonske preizkušnje. Na koncu je zasedla 69. mestu, do prvega preboja na zasledovalno tekmo pa ji je zmanjkalo 21 sekund. "Razmere na progi so bile zelo zahtevne, saj je čez noč zapadlo veliko novega snega in smo punce kar `kopale´po progi. Mislim, da tudi moje smuči za takšno snežno podlago niso bile najboljše, a sem se trudila po svojih najboljših močeh. Glede streljanja pa sem zadovoljna, saj sem dosegla svoj najboljši strelski izkupiček do sedaj,"  je zamujeno priložnost za še en nastop v nedeljo obžalovala Einfaltova. 

Lea Einfalt (c) Gepa

Trener Uroš Velepec je bil po današnji tekmi sicer malenkost boljše volje kot včeraj: "Vsekakor danes moramo dati boljšo oceno kot včeraj. Polona je imela sicer še vedno težave pri streljanju leže, ampak dober tek, predvsem zadnji krog je tekla izvrstno. Tako, da napredek je viden, žal pa s štirimi zgrešenimi strel žal res težko računaš na uvrstitev na zasledovalno tekmo. Predvsem pa ji manjka še tiste pol minute v teku, kjer se bo dalo prinesti notri tudi morebiten zgrešen strel preveč, vendar danes moramo biti zadovoljni s tem kar je prikazala v teku. Lea je dosegla svoj najboljši rezultat v karieri in ji ne manjka veliko do uvrstitve na zasledovanje. Dva zgrešena strela pri njej sta tako kot za ostale tri, saj še vedno strelja počasneje, ker je še začetnica. Vseeno mislim, da si zaslužita pozitivno oceno, da jima je uspelo pozabiti včerajšnjo tekmo in sta se danes zbrali. Seveda v prihodnosti od njiju pričakujemo še precej več, vendar je to danes vseeno korak naprej od včeraj."


Östersund, sprint ženske .: Uradni rezultati :.

Zvočne izjave (mp3):

Polona Klemenčič>>>

Lea Einfalt>>>

Uroš Velepc>>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov