SP: Prva zlata medalja na Norveško, Slovenija 25.

07.03.2019

V Oestersundu se je s tekmo mešanih štafet začelo svetovno prvenstvo v biatlonu. Slovenska štafeta na žalost ni igrala pomembne vloge pri vrhu. Prvi naslov na prvenstvu si je pritekla in pristreljala štafeta iz Norveške.

Jakova Faka prvi nastop čaka v soboto, ko bo na sporedu sprint (c) Gepa

Na Švedsekem so se v čudoviti zimski kolisi biatlonci in biatlonke merili na naslov svetovnega prvaka v mešani štafeti. Slovenija je bila na startu prijavljena z ekipo Polona Klemenčič, Lea Einfalt, Klemen Bauer in Miha Dovžan, saj je trener Uroš Velepec upošteval željo Jakova Faka in ga ni uvrstil v ekipo. 

Prva se je na pot v rahlem sneženju podala Klemenčičeva, ki pa se ji je na žalost ponesrečil že prvi strelski nastop leže. Klemenčičeva je mogla v kazenski krog in se v drugi krog podala z zadnjega 26. mesta, z zaostankom 1:23.4 za tedaj vodilno Italijanko. Klemenčičeva je dobro nastopila na drugem strelskem nastopu, zadela vse tarče, a bila še vedno na 26. mestu, zaostanek pa je znašal 1.57.6. V svojem zadnjem krogu je Klemenčičeva prehitela 2 tekmovalki in Einfaltovi predala kot 24. Debitantka na tekmah svetovnega prvenstva se je dobro podala na pot, strelski nastop leže opravila brez kazenskega kroga in napredovala na 23. mesto. Na žalost  pa se je zaostanek za vodilnimi še povečal in je znašal  3:03.4. Einfaltova je nato v streljanju stoje naprabila prevečn napak, kar pa je pomenilo, da so jo vodilne ekipe že ujele za en krog in nastop slovenske štafete se je zaključil že malenkost pred polovico tekme. Einfaltova je v času, ko so jo ujeli za en krog zasedala 25. mesto, kar je končna uvrstitev naše reprezentance. 

"Zgodilo se je to, česar smo se najbolj bali, da punci ne bosta odnesla `celih pet´. Pričakovali smo namreč, da bo Polona oddelala svoj nastop brez napake, morda s kakšno popravo in da bo potem Lea imela prostor tudi za morebiten kazenski krog. Na žalost se je zgodilo to, da je šla Polona že na prvem streljanju v kazenski krog in zaostala za vsemi, potem pa je bilo le še vprašanje časa, kdaj nas bodo ujeli. Dejstvo je, da sta punci še mladi, da vadita v okviru mladinske reprezentance, tukaj pa je nivo tekmovanja zelo visok. Vse štafete so tudi nastopile z najmočnejšo postavo, kar se včasih na tekmah svetovneg pokala ne naredi. Meni je zelo žal, da se je danes to naredilo kar se je, a upam, da bosta punci to čimpreje pozabili, saj imata že jutri nov start in bo ponovno treba iti v boj," je današnji nastop ocenil Velepec. 

V boju za medalje so bile ves čas tekmovanja tri reprezentance: Norveška, Nemčija in Italija. V boju za zmago je ponovno odlično prednost v tretji izmenjavi napravil letos najboljši biatlonec Johannes T. Bø. Z izjemnim tekom in hitrim streljanjem je Norveški priboril dobrih 15 sekund prednosti pred Nemčijo, ki jih je zadnji tekmovalec Vetle Sjaastad Christiansem brez težav obranil. Za zmagovalno štafeto sta na začetku tekmovanja nastopili še Marte Olsbu Roeiseland in Tiril Eckhoff. Druga je bila štafeta Nemčije, ki je na koncu zaostala 13.1 sekund, tretji Italijani pa so zaostali že več kot minuto (1:09.6).


Oestersund, mešana štafeta .: uradni rezultati :.

Zvočna izjava Uroš Velepec (mp3)>>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov