DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

SP: Mešana ekipa ostala tik pod zmagovalnim odrom

02.03.2019

Urša Bogataj, Žiga Jelar, Nika Križnar in Peter Prevc so na mešani ekipni tekmi v smučarskih skokih v Seefeldu na 52. svetovnem prvenstvu zasedli nehvaležno 4. mesto.

Slovenska mešana ekipa je ostala tik pod stopničkami (c) SloSki

Sklepna tekma smučarjev skakalcev na 52. svetovnem prvenstvu v Seefeldu je prinesla četrto mešano ekipno tekmo v zgodovini. Slovenijo so zastopali Urša Bogataj, Žiga Jelar, Nika Križnar in Peter Prevc. Bogatajeva je tekmo odprla odlično, skočila je 102.5 metrov in naši so bili po prvi seriji s 11,8 točkami na tretjem mestu za Nemčijo in Avstrijo. Jelar je v slabih razmerah pristal pri 99.5 metrih, naši pa so z 220,7 točkami v izenačeni konkurenci padli na šesto mesto, prehiteli so jih Poljaki, Norvežani in Japonci. Odličen je bil v tej skupini Dawid Kubacki s 112 metri, ravno po skoku Jelarja pa so se razmere močno popravile za preostale tekmovalce.

Izjemno izenačena prva serija, naši za stopničkami za dobre tri točke

Križnarjeva po svojem doskoku pri 98.5 metrih prav tako ni žarela od zadovoljstva, naši pa so se dvignili na četrto mesto s 329,2 točkami za Avstrijo, Nemčijo in Norveško, nedaleč zadaj so bili Japonci in Poljaki. V zadnji skupini je Prevc pristal pri 95.5 metrih, naši pa so po prvi seriji zasedali 6. mesto. Imeli so 53,8 točk zaostanka za Nemčijo, katerim je bila blizu samo Avstrija s 3,9 točkami zaostanka. Tretja Poljska je zaostajala 50,4 točk, četrta Norveška 51,0 točk in peta Japonska 53,7 točk.

Finalno serijo je znova zelo dobro odprla Bogatajeva, ki je skočila 101 meter, Slovenija pa se je dvignila na četrto mesto s 555,7 točkami. Norveška je na tretjem mestu imela desetinko točke več, druga je bila Nemčija s 614,9 točkami, prva Avstrija s 619,2 točkami, tik za nami pa Rusija, Japonska in Poljska. 

Rekord Križnarjeve žal premalo za medaljo

Jelar je v finalni seriji naredil odličen skok, dolg 104 metre, naša ekipa pa je s 676,7 točkami še naprej zasedala 4. mesto. Poljaki so za nami imeli 674,9 točk, Rusi 670,1 in Japonci 667,5 točk, pred nami je bila Norveška s 679,1 točkami ter Avstrija s 736,5 in Nemčija s 749,9 točkami. 

Fantastičen skok smo nato videli v tretji skupini, ko je Križnarjevo odneslo do kar 108.5 metrov - novega ženskega rekorda naprave! To je pomenilo 808,5 točk za Slovenijo, pred našimi pa so bile še vedno štiri reprezentance. Norveška je imela 811,2 točk, Avstrija 859,6 in Nemčija 875,2 točk. Za nami je Poljska že nekaj zaostajala, imela je 783,2 točk.

V finalni skupini finalne serije je Prevc za izziv Andreasu Stjernenu postavil 100.5 metrov, žal pa to ni bilo dovolj, saj je Norvežan pristal pri 102 metrih in naši so za medaljo zaostali za 7,6 točk. Še tretjič zapored je zlato odšlo v Nemčijo, srebrne medalje pa se je razveselila Avstrija.

Takole so po tekmi razmišljali naši skakalni junaki. Urša Bogataj: "Vsi smo se potrudili po najboljših močeh, to je to in zadovoljni smo. S skoki sem zadovoljna, mislim, da so mi kar v redu uspeli, glede na včerajšnji trening. Sem zadovoljna." Žiga Jelar: "Je malo grenkega priokusa, konec koncev smo se v finalu res vsi potrudili nadstandartno. Nimamo kaj, tak je rezultat. Nekaj minut po tekmi bo težko, a to je še ena izkušnja več in verjamem, da bomo lahko tudi mi konkurenčni današnjim zmagovalcem." Nika Križnar: "Meni je čisto všeč to četrto mesto. Vem, da sem skakala super, vsi pa smo se potrudili po svojih najboljših močeh. Dosegli smo lep rezultat in mislim, da se tega moramo zelo, zelo veseliti." Peter Prevc: "Moj občutek je tak, kot je rezultat - 4. mesto. Škoda je, da je na koncu zmanjkalo osem točk, to je pol metra pri vsakem tekmovalcu vsako serijo. Manjše napake so nas stale stopničk, na novo priložnost bo potrebno čakati še dve leti."

Črto sta potegnila še oba glavna trenerja, najprej Zoran Zupančič, trener skakalk: "Vsi so svojo nalogo opravili, kot so jo v danem trenutku lahko najbolje. Urša je odskakala dvakrat stabilno, kot v tem trenutku zmore. Nika je prikazala dva svoja življenjska skoka, enega v poskusni seriji, drugega v finalni, ko se je za nekaj metrov odpeljala od konkurence. Obema čestitam za nastop! Četrto mesto je lepo, a smo blizu. Upamo, da bomo kdaj vredni tudi kolajne." Trener skakalcev, Gorazd Bertoncelj, je dodal: "Tekma je bila zelo napeta, razburljiva, kvalitetna. Žiga in Peter sta v prvi seriji naredila malo preveč povprečen skok, v finalu pa sta opravila nalogo precej bolje. Norvežani so kanček sreče imeli v prvi seriji, Johansson se je odpeljal Žigu in to je bila odločila razlika, da smo bili četrti. V drugi seriji so vsi naši naredili boljše skoke, a je bilo žal premalo. Morda to malo boli, a potrebno je iti naprej."

To so bili tudi zadnji slovenski nastopi na svetovnem prvenstvu v Seefeldu 2019. 


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov