DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

SP: Kubacki prvak s 27. mesta, najboljši naš Damjan na 11. mestu

01.03.2019

Tekma smučarjev skakalcev na srednji skakalnici v Seefeldu na 52. svetovnem prvenstvu bo še dolgo ostala v spominu, potem ko je potekala v težkih vremenskih razmerah, ki so poskrbele za zgodovinski razplet.

Vremenska fronta je v Seefeldu preko noči poskrbela za zasuk vremena pred zadnjo posamično tekmo smučarjev skakalcev na 52. svetovnem prvenstvu. Toplo in sončno vreme se je poslovilo, danes je skakalce na srednji skakalnici pozdravilo oblačno vreme s spremenljivim vetrom, ter dežjem in snegom, ki se je krepil proti koncu prve serije in je posledično tudi vplival na sam razplet rezultatov. A le ti so bili za naš tabor naravnost sijajni. Žiga Jelar je s 95.5 metri in 99,6 točkami zasedal izjemno tretje mesto, boljša sta bila samo Rjoju Kobajaši s 101 metrom in 104,5 točkami ter Nemec Karl Geiger s 100 metri ter 102,4 točkami. Kljub temu, da s skokom ni bil najbolj zadovoljen, je bil izjemen tudi Peter Prevc, ki je s 94.5 metri in 95,7 točkami zasedal 5. mesto. V finale je s 17. mestom skočil tudi Jernej Damjan, ki je skočil 92 metrov, zbral pa je 89,6 točk. Timi Zajc v težkih razmerah ni našel poti v finale, bil je zadnji, 50., skočil pa je 80 metrov. Brez finala je denimo ostal tudi Piotr Zyla, pri repu finalistov pa so bili Dawid Kubacki, Kamil Stoch, Simon Ammann in Richard Freitag.

Podobno kot v prvi serji, še z malo dodatka, so se stvari odvijale v finalu. Skakalci z začetka štartne liste so imeli veliko prednost v primerjavi s konkurenti, žirija tekmovanja kljub vse močnejšemu sneženju ni zvišala naleta in vrstni red na vrhu se je povsem premešal. Kubacki je s 27. mesta po prvi seriji skočil 104.5 metre, 218,3 točk pa je bilo danes dovolj za naslov svetovnega prvaka! Skupaj s Stochom, ki je bil 18., v finalu pa je skočil 101.5 metrov, zbral pa je 215,5 točk sta dolgo spremljala razplet, na koncu pa ju ni prehitel niče. Do brona je z 10. mesta skočil Stefan Kraft, ki je zbral 214,8 točk.

V finalu še enkrat "narobe svet"

Damjan je v finalu z 98 metri in 206,1 točkami pridobil nekaj mest in je bil na koncu celo naš najboljši 11.: "Srednje sem zadovoljen, skoka nista bila slaba. Če bi poskusnega prenesl v eno izmed serij, bi bil zelo vesel. A danes je bila zelo težka tekma, tako zaradi vetra, kot snega in dežja in moral si imeti kar precej sreče," je dobro tekmo opisal Damjan. Prevc je v finalu pristal pri 93 metrih, 192,0 točk pa ga je potisnilo na 24. mesto: "Tako kot je do zdaj na prvenstvu vse potekalo gladko, se je zdaj vse mešano vsulo na kup in tekma je bila, kot je bila. Na stopničkah so tisti, ki so bili letos že visoko. Sam sem bil v prvi seriji na dobri strani razmer, v drugi pa je bil sneg v smučini tako lepljiv, da se je zelo težko kaj naredilo. Težko je, da je enakovredno za vse, sploh če je toplo in je sneg na meji z dežjem. Pihalnik ne odpihne snega, ampak ga lahko celo prilepi na smučino. Potrebno se je spopasti z vsemi pogoji, z odličnimi skoki si vedno lahko blizu." V neregularnih razmerah je Jelar skočil 87 metrov, s 186,0 točkami pa je zasedel 27. mesto: "Odgovornosti nisem čutil po prvi seriji. Ko skačeš dobro, čutiš veliko večjo lahkotnost in jaz sem jo. Če so fantje, ki so v vrhunski formi, zmagujejo zaporedno v svetovnem pokalu, popustili na celi črti, se je res videlo, da je bilo danes res težko napredovati. Smučina je bila drastično slabša, notri se je nabiral sneg, kanalov ni bilo, vse je bilo zafilano. Bolj kot si šel proti koncu mize, slabše je bilo in s tako smučino se zelo težko skače."

Jernej Damjan je bil najboljši Slovenec na koncu, 11. (c) GEPA

Tekmo je takole pokomentiral še glavni trener naših, Gorazd Bertoncelj: "Sama imena na vrhu niso presenetljiva, presenetljiv pa je razplet. Prva serija je bila malo turbolentna, druga pa še bolj. Po prvi seriji so močno robantili poljski trenerji, zdaj smo bili jezni mi. Na kocnu so bile razmere nemogoče, zaletna hitrost je padla za dva kilometra na uro. Ne samo nižja zaletna hitrost, tudi občutek drsenja pod nogami se je močno poslabšal in enostavno za najboljše po prvi seriji ni bilo možnosti, da pridejo do medalje. Ko se prižge zelena luč, ne moremo vplivati na žirijo. Ni taktiziranja, nič ni. Smo pa videli, da je nemogoče dobiti medaljo. Tudi Kobajaši in Peier nista mogla. Peter in Žiga sta tudi v finalu s tehničnega vidika zelo dobro opravila svojo nalogo, tudi Jerneju je uspel zelo dober skok. S tem smo zadovoljni, z rezultati pa seveda ne."

Jutri bo na sporedu še zadnja skakalna tekma prvenstva, mešana ekipna, za Slovenijo bodo skakali Prevc, Jelar, Nika Križnar in Urša Bogataj.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov