DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

SP: Križnarjeva ponovila 7. mesto iz Pjongčanga, Bogatajeva 8.

27.02.2019

Na svetovnem prvenstvu v Seefeldu so dan po ekipni tekmi smučarke skakalke tekmovale še na posamični tekmi. Odlični sta bili Nika Križnar in Urša Bogataj, ki sta končali med najboljšo osmerico.

Nika Križnar je izenačila svojo najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih (c) GEPA

Naše štiri skakalke so v kvalifikacijah, ki so bile na sporedu tik pred posamično tekmo, šesto v zgodovini svetovnih prvenstev, predvsem Urša Bogataj in Nika Križnar, napovedale napeto tekmo. Bogatajeva je namreč imela 3. oceno kvalifikacij, Križnarjeva pa peto. Na tekmi je kot prva od naših skočila mlada debitantka Jerneja Brecl, ki je s 94 metri izpolnila osnovni cilj, saj je s 102,2 točkami zanesljivo skočila v finale na 24. mestu. Špela Rogelj, ena redkih, ki tekmuje že na šestem prvenstvu, je s 95 metri in 105,5 točkami po prvi seriji zasedala 17. mesto. Odlično je nato skočila znova Bogatajeva, odneslo jo je do 102 metrov, s 119,7 točkami pa je bila na visokem 5. mestu po prvem skoku. Tudi Križnarjeva ni razočarala, ravno nasprotno, s 101.5 metri in 116,7 točkami je zasedala visoko 9. mesto po prvem skoku. Od konkurence so po prvi seriji malce odskočile le vodilna Maren Lundby s 106.5 metri in 130,5 točkami, ter Nemki Katharina Althaus s 108 metri in 128,9 točkami na drugem in Juliane Seyfahrt s 104 metri ter 125,9 točkami na tretjem mestu. Četrta Eva Pinkelnig je skočila 102 metra, zbrala pa je 120,3 točk.

V finalni seriji je zelo dober skok, ki je meril 98.5 metrov, uspel Breclovi, z 209,9 točkami pa se je prebila med najboljšo dvajseterico, osvojila je za njo zelo dobro 18. mesto. "Finalni skok je bil res zelo dober. Škoda za doskok, a vseeno, je bilo v redu. Med serijama sem razmišljala o tem, kako bom skočila v finalu in upala, da mi bo to tudi uspelo," je povedala mlada članica SSK Velenje. Žal se finalni skok ni posrečil Rogljevi, ki je pristala pri 93.5 metrih, z 206,0 točkami pa je končala na 22. mestu. "Drugi skok je bil nekako v slogu sezone, tvegala sem, malce preveč je bilo na silo in zato napaka v zraku, a nisem imela česa za izgubiti," je po tekmi razmišljala Rogljeva.

Križnarjeva z novim odličnim skokom prehitela Bogatajevo

S 102.5 metri pa je nov super skok uspel, še tretji danes, Križnarjevi. Z 236,1 točkami je zanesljivo prevzela vodstvo po finalnem nastopu, a že takoj jo je s 105.5 metri prehitela domačinka Daniela Iraschko-Stolz, ki je zbrala 247,6 točk. To je bil tudi skok na zmagovalni oder, do konca dramatičnega finala sta jo namreč prehiteli le še dve tekmovalki. Žal med njimi ni bilo Bogatajeve, ki je z 99 metri in 231,7 točkami končala tik za Križnarjevo na 8. mestu. "Sem vesela, ne glede na to, da v drugo ni šlo tako daleč, je moj najboljši rezultat na veliki tekmi. Zelo sem vesela, da mi je prvi skok uspel, kot mi je. Pred finalom sem bila nervozna, morda tega nisem povsem uspela obrniti v pozitivo. Ne glede na to, sem vesela!" je po tekmi pripovedovala Bogatajeva. 

Urša Bogataj je vpisala najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih (c) GEPA

Križnarjeva je s 7. mestom tako ponovila dosežek z olimpijskih iger v Pjongčangu, za šest mest pa je popravila rezultat s svojega prvega svetovnega prvenstva v Lahtiju. "Moram reči, da sem se končno našla, pravi čas, tukaj v Seefeldu. Morda bi bilo bolje, če bi se našla že včeraj, a naredila sem res dva vrhunska skoka in to me je popeljalo lepo na sedmo mesto. Kaj je bilo drugače kot včeraj niti ne vem. Bila sem pod adrenalinom, skušala sem se samo sprostiti. Včeraj sem slabe stvari dala ven in dobre v sebe ter zaživela," je bila zgovorna Križnarjeva.

Za izjemen razplet sta poskrbeli najboljši skakalki zime. Althausova je tudi v finalu postavila daljavo serije s 107 metri, zbrala je 259,1 točk, a to ni bilo dovolj za naslov svetovne prvakinje. Lundbyjeva, olimpijska prvakinja, je s 104.5 metri zbrala ravno dovolj točk, 259,6, da je prvič v karieri postala tudi svetovna prvakinja. Vrstni red na prvih dveh mestih je bil enak kot pred letom dni v Pjongčangu.

Takole pa je po tekmi razmišljal glavni trener naših, Zoran Zupančič: "Danes sem bil vesel nastopov vseh naših tekmovalk. Pokazale so znanje, ki ga trenutno imajo. Pogoji so bili danes realni, sprejemljivi in niso vplivali na sam razplet. Manjkala pa je pika na i. Urša je naredila določeno tehnično napako. To se je zgodilo, ker je napadala, napadala pa je malo preveč. Telo se je napelo tik pred odskokom in ni naredilo svojega. V tej sezoni je to naš rezultat. Danes so punce res pokazale svoje znanje, mislim, da kaj več na tekmovanju ni bilo za pričakovati. To je realno stanje. Zdaj bo potrebno še kakšno stvar sestaviti, vemo kje imamo še rezerve in na tem bomo delali tudi v prihodnje."

Dekleta v Seefeldu čaka še ena preizkušnja in sicer v soboto, ko bodo skupaj s skakalci nastopile na mešani tekmi. Slovenijo bosta zastopali Križnarjeva in Bogatajeva.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov