DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

SP: Skakalke na nesrečnem četrtem mestu, prvi naslov Nemkam

26.02.2019

Na 52. svetovnem prvenstvu v Seefeldu smo prvič v zgodovini lahko spremljali ekipno tekmo smučark skakalk. Naše skakalke so osvojile nehvaležno 4. mesto.

Urša Bogataj je bila najboljša Slovenka na ekipni tekmi (c) GEPA

Za Slovenijo je kot prva nastopila najizkušenejša, Špela Rogelj. Žal je prikazala najkrajši skok v Seefeldu do tega trenutka, pristala je pri 89 metrih, kar je naše po prvi skupini tekmovalk potisnilo na 6. mesto. Z odličnih 99.5 metri Eve Pinkelnig je vodila Avstrija pred Nemčijo, Norveško, Italijo, Japonsko in Slovenijo. Že v drugi skupini je Jerneja Brecl, debitantka, pokazala precej boljši skok, pristala je pri 96.5 metrih, naše pa so se z 200,5 točkami dvignile na četrto mesto. Vodile so Nemke po odličnem skoku Ramone Straub, ki je pristala pri 106.5 metrih, Nemke pa so imele 235,8 točk. Druge so bile Avstrijke z 215,1 točkami, tretje pa Norvežanke z 214,2 točkami, potem ko je zelo dobro skočila mlada Ingebjörg Saglein Braaten.

V tretji skupini je Nika Križnar v prvi seriji skočila 95.5 metrov, tako daleč kot je večinoma skakala tudi na treningih, naše pa so s 310,0 točkami že imele večji zaostanek za najboljšo trojico. Vodile so še vedno premočno Nemke s 347,2 točkami, Norvežanke pa so s 331,0 točkami na drugem mestu imele 1,7 točke naskoka pred Avstrijo. V zadnji skupini, ki jo je nekajkrat prekinil nestanoviten veter, je Urša Bogataj prikazala najboljši slovenski skok. Meril je 101 meter, naše pa so s 431,3 točkami po prvi seriji zanesljivo zasedale 4. mesto. V vodstvu so bile s 477,1 točkami Nemke pred Norvežankami, ki so zbrale 466,9 točk, na tretjem mestu so bile Avstrijke s459,9 točkami.

Slovenke v finalu obranile četrto mesto

Finalno serijo je za naše Rogljeva odprla s precej boljšim skokom, dolgim 97.5 metrov, ki pa še vedno ni pomenil odličnega nastopa v primerjavi s tekmicami. Naše so namreč s 530,7 točkami padle na peto mesto, Japonke so imele 5,3 točke naskoka, Rusinje pa so zaostajale le za 1 desetinko točke. Vodile so še vedno Nemke s 58,2 4 točkami pred Norvežankami, ki so imele 575,5 točk, tretje so bile Avstrijke s 572,3 točkami. Breclova je neše nato vrnila na četrto mesto, skočila je 94 metrov, naše pa so imele 626,8 točk. 2,2 točki so zaostajale Rusinje, Japonke pa 7,8 točk. Na vrhu so ostale Nemke s 698,5 točkami, Avstrijke pa so prehitele Norvežanke na drugem mestu. Avstrijke so imele 679,2 točk, Norvežanke pa 666,5 točk.

Križnarjeva je v finalni seriji skočila slabše, 91 metrov, kljub temu pa so s 721,2 točkami naše še držale četrto mesto. Rusinje so pred zadnjim skokom zaostajale manj kot tri točke, Japonke pa na šestem mestu slabih osem točk. Nemke so na vrhu imele 790,4 točk, Avstrijke so bile na poti prosti srebu s 781,6 točkami, tretje so bile Norvežanke s 769,8 točkami. Bogatajeva je z 99.5 metri odgovorila na napad Sare Takanaši in Sofije Tihonove, z 828,1 točkami pa so naše skakalke osvojile končno zelo dobro 4. mesto. Pred Rusinjami so imele slabih osem točk prednosti, pred Japonkami pa že več kot dvajset. Bron so osvojile Norvežanke z 876,9 točkami, podprvakinje so z 880,3 točkami postale Avstrijke, prve ekipne prvakinje v zgodovini pa Nemke, ki so zbrale 898,9 točk.

Nika Križnar (c) GEPA

Zoran Zupančič: Žal nas danes ni bilo v prvi skupini

Po tekmi so se v našem taboru strinjali, da so bile danes v ostri konkurenci tri reprezentance boljše. Rogljeva je pokomentirala tudi napako v prvem skoku: "Smo zadovoljni, osebno sem sicer morda pričakovala več. V prvi seriji sem naredila manjšo napako, kar me je stalo metrov. Tudi ostale so storile kakšno napako, šteje pa osem skokov in osem ni bilo perfektnih. Moj prvi skok je bil malo bolj zgoden, kar se mi je dogajalo tudi na treningu. Posledično so bile razmere slabše in skupaj je naneslo, kar je naneslo." Breclova je po svojem debiju razmišljala takole: "Prvi skok je bil dober, drugi pa malo slabši. Četrto mesto je še vseeno v redu rezultat. Seveda smo želele več kot četrto mesto."

Križnarjeva je spomnila, da četrto mesto vseeno ni slab rezultat: "Res, da je bila želja višja, a vse smo se potrudile po svojih najboljših močeh. Vem, da smo dale vse od sebe. Rezultat je, kakršen je in tega se moramo veseliti. To je bila prva ekipna tekma na svetovnem prvenstvu in zdi se mi, da je to kar lep rezultat." Svoje je povedala še naša najboljša, Bogatajeva: "Konkurenca je bila huda, kar smo vedeli vsi. Bilo nas je nekaj, ki bi se lahko borile za medalje. Finalni skok ni bil prav slab, a tudi perfekten ni bil." Glavni trener, Zoran Zupančič, je takole potegnil črto pod zgodovinsko tekmo za smučarke skakalke: "Najprej čestitke vsem dobitnicam kolajn, Nemkam, Avstrijkam in Norvežankam. Videli smo res lepo tekmo in lep boj za prva tri mesta. Prav tako je potekal boj za druga tri mesta. Žal nas danes ni bilo v prvi skupini. Vem, da smo bili sposobni. Danes je prišla neka napetost v ekipo, vse je kazalo v redu še v poskusni seriji, a žal ta ne šteje prav nič."

Veliko časa za premlevanje o današnji tekmi ne bo, saj se bodo skakalke že jutri pomerile za posamične medalje, Slovenijo pa bodo zastopale iste štiri skakalke kot na današnji ekipni tekmi.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov