Lampičeva in Višnarjeva svetovni podprvakinji!

24.02.2019

Vrhunsko! Fenomenalen nastop slovenske dvojice v ekipnem sprintu. Katja Višnar in Anamarija Lampič sta na svetovnem prvenstvu v Seefeldu zaostali le za švedsko dvojico.

Veselje Anemarije Lampič in Katje Višnar ob zgodovinskem trenutku (c) GEPA

Slovenija slavi prvo medaljo na letošnjem nordijskem svetovnem prvenstvu v avstrijskem Seefeldu. Za srebro sta poskrbeli smučarki tekačici Anamarija Lampič in Katja Višnar, ki sta svetovni podprvakinji postali v ekipnem sprintu v klasični tehniki. To je zgodovinski dan za slovenski smučarski tek, saj sta punci osvojili prvo medaljo v ekipni preizkušnji za Slovenijo.

Slovenska dvojica je najprej rutinirano svoj nastop opravila v polfinalu. Višnarjeva in Lampičeva sta nastopili v drugi polfinalni skupini in tam zasedli 3. mesto, ter se uvrstila v finale svetovnega prvenstva.

V finalu je bilo na startu 10 ekip, družbo Slovenkam pa so delale predstavnice Švedske, Norveške, Poljske, Rusije, Amerike, Nemčije, Finske, Švice in Belorusije. Prva je za našo postavo tekla 34-letna Višnarjeva, ki je že v prvem krogu pokazala, da Slovenki danes merita visoko. Po prvem krogu je Višnarjeva predala še povsem v strnjeni skupini, a Lampičeva je imela dobro izhodišče. Ob nastopu mlade Slovenske tekmovalke, komaj 23-letne Anemarije Lampič, se je na progi že izoblikovala četverica, ki je odločala o medaljah. V ospredju so bile tekačice Norveške, Švedske, Slovenije in Rusije. Višnarjeva je nato tudi v drugem krogu uspešno držala priključek in tako nakazala, da je pri svojih letih še vedno sposobna biti zelo hitra, Slovenija pa je po polovici proge zasedala tretje mesto.

Svetovni podprvakinji v ekipnem sprintu (c) SloSki

Ponovno je v smučino stopila Lampičeva, ki je v svojem drugem krogu še enkrat dobila potrditev, da je danes vrhunsko delo opravil tudi servis. Smuči slovenskih deklet so bile danes na spustu najhitrejše in to je dajalo optimizem za medaljo, saj so na tem delu proge predvsem Rusinje izguljale kar veliko. Sledil je še zadnji nastop Katje Višnar, ki je mogoče za trenutek pokazal malenkost slabosti, padla je na četrto mesto in izgledalo je, kot, da bo malenksot zaostala. Nato pa je Katja pokazal svojo borbenost in, tudi za voljo odličnih smuči, ponovno priključila najboljšim trem.

Izjemen finiš Lampičeve za srebrno snežinko!

Lampičeva je imela tako ob vstopu v zadnji krog odlično izhodišče za napad. Poleg Lampičeve so se v zadnjem krogu za medaljo borile še Maja Dahlqvist, Maiken Caspersen Falla in Yulia Beroukova. Lampičeva se je takoj postavila na tretje mesto, pred njo sta bila Švedinja in Norvežanka. Na spustu je Lampičeva videla svojo priložnost, za voljo hitrih smuču stopila na zunanjo smučino in začela z dolgim napadom, sledili sta le še Švedinja Norvežanka, Rusinja pa je odpadla in vedelo se je, da ima Slovenija medaljo. Za voljo zunanje proge se Lampičeva ni mogla prebiti povsem v ospredje in vzpon pred ciljno ravnino začela na tretjem mestu. V ciljni ravnini pa so Dahlqvistova, Falla in Lampičeva tekle z ramo ob rami. Največ moči je premogla Maja Dahlqvist, ki se tako skupaj z reprezentančno kolegico Stino Nilsson vesli naslova svetovne prvakinje, Lampičeva je ugnala Fallo in Slovenki sta osvojili srebro. Tretji Norvežanki sta danes nastopala v postavi Ingvild Flugstad Oestberg in Falla.

Anamarija Lampič je bila po tretji slovenski tekaški medalji na svetovnih prvenstvih v prvem odzivu seveda presrečna: "Ta srebrna medalja je res noro presenečenje! Mislim, da sva si s Katjo to obe zaslužili. Ne samo midve, ampak cela ekipa. Vsi smo veseli te medalje, to je motivacija za naprej in komaj že čakam naslednje tekme." Prav tako presrečna je bila Višnarjeva: "Super dan je za nami! Z Ano sva tega uspeha neizmerno veseli. To je uspeh za celo ekipo, kolajna za celo ekipo, tekmovalke, s katerimi delamo skupaj in se trudimo. Vedeli smo, da nam lahko uspe z dobrimi smučmi, dobro dnevno formo in taktiko. Blizu sva bili tudi zmagi. Zelo sem ponosna na naju in na vse, ki nama pomagajo! Res izjemen dan!" 

V finalu tudi Lampič in Šimenc 

Izjemen slovenski dan v Seefeldu sta dopolnila tudi Miha Šimenc in Janez Lampič, ki sta se prvič uvrstila v finale ekipnega sprinta. Tudi fanta sta dopoldan nastopila v drugi polfinalni skupini in v njej zasedla 4. mesto. Izjemen uspeh za slovenska predstavnika, ki sta za nagrado lahko nastopila še v velikem finalu desetih ekip. Seveda od Šimenca in Lampiča ni bilo za pričakovati, da se bosta v finalu borila za odličja, sta pa z nastopom v njem izpolnila svoje cilje in pričakovanja. Slovenca sta v finalu zaostala precej in zasedla končno 9. mesto. V boju za odličja pa je potekal napet boj za zlato medaljo in bronasto. V boju za zlato so se med seboj merili predstavniki Norveške in Rusije, v boju za bron pa Italija in Švedska. Zlato je po zaslugi odličnega Johannesa Hoesflota Klaeba odšlo na Norveško. Z Klaebom je skupaj v ekipi tekel še Emil Iversen. Rusa, Gleb Retivykh in Alexander Bolshunov sta postala podprvaka, boj za tretje mesto pa je pripadel Italijanoma Francescu De Fabianiju in Fredericu Pellegrinu.

"Res fantastičen dan danes,  iskrene čestitke dekletoma, ki sta pokazali, da sta v odlični formi. Če pri tem dodamo še res dobre smuči in ker je ekipa delovala vrhunsko, je na koncu lahko nagrada le medalja. Pohvale vsem, dekletom, trenerjem, serviserjem, maserjem..., vsem, ki so zasluženi za ta uspeh, in ki so delovali kot ena ekipa, tako da je medalja res zaslužena nagrada", je popoln slovenski dan v smučarskem teku komentiral trener Nejc Brodar.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov