Hadalin tudi na stopničkah svetovnega pokala

22.02.2019


Prvo prizorišče tekem svetovnega pokala za moške po svetovnem prvenstvu je Bansko v Bolgariji, kjer je bila danes na sporedu alpska kombinacija. Boj za druge stopničke v tej disciplini v tej sezoni se je začel ob 9.30 in sicer s superveleslalomom. Na startu je bila tudi peterica naših smučarjev – Štefan Hadalin, Klemen Kosi, Miha Hrobat, Boštjan Kline in Tilen Debelak.


Štefan Hadalin, foto: Gepa

Nastop Hadalina je bil odličen, saj je po prvem delu tekme za vodilnim smučarjem, Švicarjem Maurom Caviezlom, zaostal eno sekundo, s čimer je zasedel osmo mesto in imel tako zelo dobro izhodišče za slalomsko vožnjo. Francoz Alexis Pinturault, ki je bil na tretjem mestu, je za vodilnim zaostajal le 16 stotink sekunde, tekmovalci nižje na lestvici pa so imeli le za odtenek boljši čas kot svetovni podprvak v tej disciplini.

Solidno izhodišče za finale je uspel doseči Hrobat, ki je z 2.36 sekunde zaostanka prišel na 29. mesto, ostali naši fantje pa niso izpolnili zastavljenih ciljev. Na progi, ki je bolj ustrezala smučarjem, ki so bolj domači v veleslalomu, je Kosi z nekaj napakami prišel na 39. mesto, s tem , da je njegov zaostanek znašal 3.07 sekunde, Debelak, ki je za pot potreboval dve desetinki dlje, pa se je znašel štiri mesta nižje. Kline, ki je imel podobne vmesne čase kot Hrobat, je v spodnjem delu zgrešil vrata in odstopil.


Miha Hrobat, foto: Gepa

Hrobat je prikazal zelo dober slalomski nastop. V cilju je sicer zasedel drugo mesto, a si je lahko obetal lep skok po lestvici navzgor. Za njegovim je sledilo osem nastopov, na kar je sledil napad Avstrijca Marcela Hirscherja, ki je bil po uvodni vožnji na 20. mestu, z 1.83 sekunde zaostanka za Caviezlom. Vsi naslednji tekmovalci mu niso mogli konkurirati, na kar je sledil nastop našega asa.

Štefan je začel nekoliko zadržano in v primerjavi z najboljšim smučarjem sveta izgubil pol sekunde, za tem pa je našel izjemen ritem. Vrhunsko nadaljevanje mu je prineslo tudi odličen čas, saj je v cilju zasedel drugo mesto, s samo stotinko zaostanka za Hirscherjem. Našemu smučarju se je nato najbolj približal Italijan Ricordo Tonetti in zasedel mesto za njim, svetovni prvak Pinturault, pa je z odlično predstavo nato prišel na prvo mesto.

To je seveda pomenilo, da je Hadalin osvojil tretje mesto in se prvič v karieri povzpel na oder za zmagovalce po tekmi svetovnega pokala. Z 19. mestom je do rezultata kariere na koncu prišel Hrobat, medtem ko sta Debelak in Kosi prvi dan tekmovanja sklenila na 32. oziroma 34. mestu.


foto: Gepa

Štefan je po novi izjemni predstavi najprej dejal: ''Super občutki, vrhunsko. Ponosen sem, vesel, da mi je tudi v svetovnem pokalu uspelo narediti to. Zdaj gremo naprej, optimistično.'' Nato je primerjal današnji uspeh s tistim iz Areja: ''Danes je bil še kdo več na startni listi, tako da sem vesel, da mi je uspelo prikazati take vožnje in tak rezultat.''

Nato je spregovoril še o tekmi, ki se je začela s superveleslalomom: ''Mogoče gre to malenkost bolj na roko tekmovalcem, kot sem jaz, saj rabiš za superveleslalom manj treninga. Imam več veleslalomskega znanja in to lahko koristno uporabim.'' Za konec pa je dodal še nekaj besed o novem izzivu: ''Zagotovo z optimizmom gledam na veleslalomsko tekmo in v nedeljo mi bo lažje.''

Glavni trener hitrih disciplin Peter Pen pa je dejal: ''Zanj je bil to vrhunski superveleslalom. Mi smo se zavestno odločili za zgodnjo številko, kar je na tako težkem superveleslalomu lahko tvegano. A tekmovalec, ki je v dobri formi, si lahko malo več privošči. Praktično brez oprijemljive informacije je odpeljal superveleslalom s sekundnim zaostankom. Je pa potem se težko zbrati na tako enostavnem slalomu. Po mojih izkušnjah se je na kombinaciji težko zbrati in odpeljati dva vrhunska teka. Slalom je odpeljal dobro, na stopničkah pa sta še dva najboljša ''all-rounderja''. Štefan je le stotinko sekunde za najboljšim smučarjem vseh časov, tako da moramo biti zadovoljni. Tudi Miha je danes priboril najboljši rezultat v kombinaciji in mislim, da nasploh v karieri, ostali fantje pa so imeli težave, tako na slalomu, kot na superveleslalomu. Ekipa dobro funkcionira, si pomagamo. Klemen nam pomaga na slalomu, mi pa tehnični ekipi na hitrih disciplinah. Kombinacija je zopet prikazala najboljše smučarje, najbolj vsestranske oziroma tiste, ki se znajo prilagoditi situaciji. Zelo smo veseli teh stopničk, sploh ker so v družni najboljših smučarjev vseh časov. Ali moderne zgodovine, ne bom rekel vseh časov, ker to je vedno nehvaležno.''


Zvočna izjava (mp3)
Štefan Hadalin >>>
Peter Pen >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov