SP: Slovenske sanje so se končale v četrtfinalu

21.02.2019

Prve končne odločitve na 52. svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju našim tekmovalkam in tekmovalcema niso prinesli zadovoljstva. Šprinterska preizkušnja v spomladanskih razmerah se je za naše tekmovalke končala v četrtfinalu.

Anamarija Lampič je, kot vse Slovenke, izpadla v četrtfinalu šprinta v Seefeldu (c) GEPA

V izločilne boje šprinta v prosti tehniki na svetovnem prvenstvu v Seefeldu so se zanesljivo prebile vse štiri Slovenke, žal pa sta bila za sekundo prepočasna Janez Lampič in Miha Šimenc, ki sta zaključila na 33. in 34. mestu. Kot prva je v četrtfinalu od naših nastopila Katja Višnar, ki je v kvalifikacijah imela osmi čas. V prvi četrtfinalni skupini je tekla ob Sophie Caldwell, Stini Nilsson, Kristine Stavaas Skistad, Juliji Belorukovi in Lucii Scardoni. Tekmovalke so bile skupaj vse do zadnjega vzpona, na zadnjem spustu pa se je proti cilju prva podala Nilssnova, zraven sta bili še Skistandova in Caldwellova, Višnarjeva pa je zaostala preveč, osvojila je zadnje, šesto mesto s časom 2:38,10. "Počutje že zjutraj res ni bilo dobro, a to ni razlog, da ne bi danes mogla biti uspešnejša. Napačna taktika. Pristala sem za tekmovalko, za katero sem vedela, da ne smem biti. Ravno to se je naredilo, iz štarta sem pristala za njo. Nisem videla poti ven, ni se mi pustila. Želela sem prehiteti po notranji strani, a me ni pustila, zapirala me je, kar je seveda prav od nje, ker je bila pred mano. Forma ni vprašljiva, kar se je videlo tudi v kvalifikacijah, kjer sem bila osma, a počutje je vedno tudi pomembno," je bila razočarana sedemkratna udeleženka svetovnih prvenstev.

V drugi četrtfinalni skupini je tekla Eva Urevc, peta v kvalifikacijah. Ob njej so bile še Maiken Caspersen Falla, Natalija Neprijajeva, Jonna Sundling, Elisa Brocard in Mariel Merlii Pulles. Gorjanka je začela na tretjem oz. četrtem mestu, na drugi vzpon je pritekla petem mestu, tekmice pa so se malce odlepile. A nato je Urevčeva napadla na vzponu, tekmice je ujela, žal pa se pred spustom ni uspela preriniti med najboljše in je v cilj pritekla na petem mestu s časom 2:33,36. "Prav precej stvari same ne bi mogla narediti drugače. Sposobna sem teči veliko bolje, mislim pa, da smo imeli neko smolo pri smučeh, kar se je tudi zelo dobro videlo. Nimam kaj dosti za narediti. Gremo dalje, borbamo dalje. Rezultat je slab, bo pa drugič boljši. Že po štartu sem opazila, da to ni to. Vem, da je štart moja prednost. Nato pa še pri spustu, ko je Italijanka pridrvela mimo, kot da bi prišla z ene stopnje višjega vzpona. Celo ravnino sem morala delati, da sem prišla nazaj zraven. Nato sem skušala ujeti na vzponu, a videlo se je, da sem že na ravnini porabila moči," je bila razočarana debitantka Urevčeva.

Eva Urevc kmalu po četrtfinalnem štartu (c) GEPA

V četrti četrtfinalni skupini je nastopila tretja Slovenka, Alenka Čebašek, ki je imela 16. čas kvalifikacij. Ob njej so tekle zmagovalka kvalifikacij, Maja Dahlqvist, Tiril Udnes Weng, Sadie Bjornsen, Natalija Matvejeva in Victoria Carl. Žal se tudi tretji naši predstavnici ni izšlo po željah, vseskozi je tekla v ozadju, tudi na cilj je prišla na šestem mestu s časom 2:36,41, zmagala pa je Carlova iz Nemčije pred Dahlqvistovo. "Najbolj smo se pripravljali na svetovno prvenstvo, danes pa smo naredili največji kiks. Škoda, ker so danes smuči zelo odločale in mislim, da smo tu malce kiksnili. Škoda. Seveda pogledaš, spremljaš kako se odvija tekma. Tudi za to, če je kaj ključnega, da to izkoristiš v svoj prid. Danes pa smo že takoj videle koliko je ura. Eva je res močna, tudi Katjain potem greš kar malce s strahom na štart, kaj se dogaja. Škoda," je zaključila Čebaškova.

Lampičeva začela v ospredju, a se prav tako ni izšlo

V zadnji četrtfinalni skupini je nastopila še Anamarija Lampič, ki je imela sedmi čas kvalifikacij. Ob njej so tekle Jessica Diggins, Sandra Ringwald, Laurien van der Graaff, Julia Kern in Tereza Beranova. Lampičeva je krenila odločno, na prvem mestu, česar preostale Slovenke niso storile. Na obratu na prvem vzponu se je za hip zapletla, a brez posledic in proti drugem vzponu je tekla ob boku Digginsove, Ringwaldove in van der Graaffove. 23-letna Slovenka je na drugem vzponu tekla na četrtem mestu, tam je bila tudi na spustu in jasno je bilo, da tudi četrta Slovenka ne bo pritekla v polfinale. Na ciljni ravnini se je še borila, a žal so bile tekmice prehitre, tudi po času pa se med najboljših 12 ni prebila, slovenskih nastopov pa je bilo danes tako konec še pred polfinalom. "Šok. Mislim, da smo bile danes vse sposobne, če ne pa vsaj ena, za finale. Vsi po vrsti smo razočarani. Že ko sem videla Katjo in nato še Evo in Alenko sem bila res nervozna. Serviserja sem spraševala, če so prepričani, da je to to. Začneš dvomiti. Ko sem štartala, se mi ni zdelo, da so smuči slabe. Do mosta so tekle res super, ko pa sledi spust in dolga ravnina, se smučka kar na enkrat zalima na sneg. Pogoji so res težki in če v teh pogojih nimaš hitrih smuči, nimaš kaj za delati, si zadaj, kot se je zgodilo nam," je bila razočarana tudi Lampičeva po koncu današnjih nastopov.

Črto pod slovenskimi nastopi na uvodnem dnevu letošnjega svetovnega prvenstva je potegnil glavni trener, Nejc Brodar: "Potrebno bo najti vzrok, zakaj se je danes zgodilo, kar se je. Pripravljenost ni vprašanje. Kvalifikacije so bile zelo obetavne. Kaj se je zgodilo glede vremena in otoplitve glede smuči, pa takoj po tekmi zelo težko povem kakšno zelo konkretno informacijo. Vem, da smo v zadnjih dveh dnevih testirali tako v času kvalifikacij kot v času izločilnih bojev. Bili smo pripravljeni in to, kar se nam je danes zgodilo, se nam absolutno ne bi smelo. Škoda dneva. Če bi bil to normalni svetovni pokal, imaš novo priložnost, zdaj pa bo počakati potrebno novi dve leti na nov šprint na svetovnem prvenstvu. Lahko iščemo izgovore, a mislim, da imajo fantje v servisu dovolj izkušenj. Lahko bi zdaj rekel, da v času tekme niti ni bilo uradnega treninga, a s tem bi iskal izgovore preveč visoko, to sploh ni pomembno. Enostavno je potrebno ugotoviri zakaj se je zgodilo, kar se je."

Naslov svetovne prvakinje je obranila Maiken Caspersen Falla pred Stino Nilsson in Mari Eide. Najboljša Slovenka je bila na koncu Lampičeva na 17. mestu, Urevčeva je bila 21., Višnarjeva 26. in Čebaškova 27. Med moškimi je najmlajši svetovni prvak v zgodovini postal Johannes Hösflot Kläbo.

Program svetovnega prvenstva

Sobota, 23. februar
11:00 Skiatlon 15 km Ž
12:30 Skiatlon 30 km M

Nedelja, 24. februar
9:15 Sprint ekipno kvalifikacije 
11:30 Sprint ekipno K finale

Torek, 26. feburar
15:00 Razdalja 10 km K / Ž

Sreda, 27. februar
14:00 Razdalja 15 km K / M

Četrtek, 28. februar
13:00 Štafeta ženske 4 x 5 km

Petek, 1. marec
13:15 Štafeta moški 4 x 10 km

Sobota, 2. marec
12:15 30 km P / Ž

Nedelja, 3. marec
13:00 50 km P / M


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov