SP: Kranjec z odličnim finalom do 17. mesta na slalomu

17.02.2019


Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Areju na Švedskem se je končalo z moško slalomsko preizkušnjo. Med stoterico nastopajočih so bili tudi trije naši fantje, Štefan Hadalin, Žan Kranjec in Jakob Špik.


Žan Kranjec, foto: Gepa

S pohodom na nov naslov prvaka je odlično začel Avstrijec Marcel Hirscher, ki je imel pred najbližjim zasledovalcem dobre pol sekunde prednosti. To je bil Francoz Alexis Pinturault, zaostanki ostalih pa so se nato drastično povečali. Rojak vodilnega Marco Schwarz je na tretjem mestu zaostajal 1.22 sekunde, sedmo uvrščeni tekmovalec pa že več kot dve.

Naš najboljši tekmovalec v tej disciplini, srebrni Hadalin, se je z dobro slalomsko formo na pot podal 19. po vrsti. Na progi je imel seveda že slabše pogoje kot tekmeci na začetku startne liste, ob tem pa je naredil še usodno napako. Kmalu po startu je v enem izmed desnih zavojev namreč zdrsnil na bok in se nato popolnoma ustavil. Za tem se je vseeno vrnil do vrat in nadaljeval z vožnjo, po odličnem srednjem delu, v katerem je za Hirscherjem zaostal le stotinko sekunde, pa je v cilj prišel kot zadnji. Ob njegovem imenu se je izpisala številka +7.48.

''V tisti vertikali sem pri menjavi ritma ostal preveč zadaj s težiščem. Nisem odločno napadel tistih naslednjih vrat na valu in na žalost me je odrezalo od vrat in sem končal na boku. Po mojem mnenju sem imel dobro zastavljen načrt, dobro sem si pogledal progo, tudi podlaga, kot je bila danes mi ustreza. A kot sem omenil, mogoče sem bil preveč smučarsko naiven in sem v tisti preveliki želji malo pozabil na smučanje. Tisti kanček več napada se je izkazal za pretiravanje in posledično je sledila ta napaka,'' je v ciljni areni po nastopu dejal Hadalin.


Štefan Hadalin, foto: Gepa

Kranjec je startal 46. po vrsti in na začetku ni bil med hitrejšimi. A za tem je našel boljši ritem, se dobro spopadel z razmerami na progi in smučal dobro predvsem v spodnjem delu. V cilj je prišel s 26. časom, njegov zaostanek za vodilnim pa je znašal 4.40 sekunde. Nekaj minut kasneje je nastopil Špik, ki je bil na začetku hitrejši od Žana, a so mu preboj v trideseterico odnesli zavoji v srednjem delu, kjer je izgubil največ časa. 5.07 sekunde zaostanka ga je popeljalo na 33. mesto.

Drugi nastop Žana je bil odličen. Naš smučar se je na pot podal peti po vrsti in pokazal, kaj zna narediti na progi v boljšem stanju. Ob prihodu v cilj je prevzel vodstvo s 17. stotinkami naskoka pred najbližjim tekmecem, s tem pa si je lahko obetal lep skok po lestvici navzgor.

Žan je kmalu po prihodu v cilj dejal: ''Z današnjim dnem, z obema vožnjama sem zadovoljen. V prvi vožnji so bile zelo težke razmere, tako da sem poskušal odsmučati čim bolje, čim hitreje. Naredil sem dobro pozicijo za drugi tek, res pa je, da je bil zaostanek zelo velik, kar je bilo v drugem teku težko prinesti noter. Druga vožnja mi je dobro uspela, upam, da pridem čim višje in dobim kakšno točko svetovnega pokala za startno listo. S prvenstvom sem zadovoljen, naredil sem kar sem si zadal. Želel sem si medalje, a treba je biti realen in videti kaj si sposoben in česa nisi. Tisti dan so bili trije smučarji sigurno boljši. V slalomu sem tudi dobro smučal, tako da si nimam kaj očitati. Za mano je uspešno prvenstvo in sem zadovoljen.''


Jakob Špik, foto: Gepa


V boju za odličja je kot zmagovalka izšla ekipa Avstrije. Zlato medaljo je osvojil Hirscher, po napaki Pinturaulta je do srebra prišel Michael Matt, ki je bil po uvodni predstavi na četrtem mestu, bron pa je osvojil Schwarz. Kranjec je postavil drugi najboljši čas finala, na koncu pa napredoval za kar devet mest na končno 17. Špik se je obdržal na istem mestu, medtem ko Hadalin v drugo ni startal.

Glavni trener Klemen Bergant je po preizkušnji rekel: ''Vsi trije so poskušali smučati na svojem nivoju. Štefanu to ni uspelo, zelo hitro v prvem teku je naredil napako. To se pač zgodi. Žan si je v prvem teku po slabi progi naredil to izhodišče, v drugo pa peljal odlično. Ima drugi čas drugega teka, napredoval je. Z njegovim napredkom v slalomu v letošnji zimi moramo biti zadovoljni. Tako da ima dve zelo močni disciplini. Špik je na drugem svetovnem prvenstvu, samo med obema je bil poškodovan. Letos je naredil korakce naprej. V evropskem pokalu je bil prvič v karieri med deset, dobil je nekaj priložnosti v svetovnem pokalu. Upam, da se tema dvema fantoma čim prej pridruži še kakšen,'' in nato dodal še nekaj besed o nastopu Štefana: ''Vsako prvenstvo in olimpijada je izredno dolga, posebej za Štefana, ki vozi tudi kombinacije. A treba se je naučiti to zdržati. Tu ne gre samo za moč kot moč, veliko je pritiskov, pomembna je mentalna moč. Težko rečem, da je bila tista napaka posledica tega, da je bil preveč utrujen, sigurno pa je bil bolj, kot na začetku prvenstva. Tisto najbolje je naredil na sredi prvenstva, kar mu je pobralo nekaj moči, a poskusil je. Oba dobro smučata, ni še konec sezone. Čaka nas še kar nekaj tekem, tudi domača. Upam, da bomo tudi sezono končali v redu.''

Zvočna izjava (mp3)
Žan Kranjec >>>
Štefan Hadalin >>>
Klemen Bergant >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov