SP: Na slalomu v Areju 27. mesto Ferkove

16.02.2019


Predzadnji dan svetovnega prvenstva v alpskem smučanju je prišel na vrsto ženski slalom. Na pot po progi Gästrappet v Areju se je v prvem teku podalo 97 tekmovalk iz 45 držav. Med njimi so bile tudi štiri naše tekmovalke – Meta Hrovat, Maruša Ferk, Ana Bucik in Neja Dvornik.


Maruša Ferk, foto: Gepa

Z dežjem in v času njenega nastopa še solidno podlago se je v uvodni vožnji najbolje spoprijela Švicarka Wendy Holdener in postavila čas 57.08. Razlike med tekmovalkami so bile zelo majhne, saj je šesto mesto zasedla domača predstavnica Frida Hansdotter, ki je za vodilno zaostala 56 stotink sekunde. Vmes so se zvrstile Anna Swenn Larsson, prav tako iz Švedske, Mikaela Shiffrin iz ZDA, Katharina Liensberger iz Avstrije in Petra Vlhova iz Slovaške.

Meta, Maruša in Ana so nosile startne številke od 22 do 26. Hrovatova je prikazala izjemno, napadalno vožnjo in bila na zadnjem merjenju vmesnega časa celo na osmem mestu, žal pa je nato naredila napako in ostala brez uvrstitve. Maruši, ki je prav tako nastopila v zelo slabih razmerah, vožnja ni uspela po željah, saj je nabrala precejšen zaostanek, natančneje 5.01 sekunde, kar jo je na koncu popeljalo na 31. mesto.

Bolje se je odrezala Bucikova in prikazala nekaj dobrih zavojev, s 3.17 sekunde zaostanka pa je prišla na 19. mesto. Dvornikova, ki je startala 40. po vrsti, je bila dobro na poti, da ujame trideseterico, a se ji je skoraj na istem mestu kot pred tem Meti pripetila napaka, ki je vodila do odstopa.


Ana Bucik, foto: Gepa

Smučarke je v drugem teku nato pričakalo lepše vreme, a še vedno zahtevni pogoji na progi. Bucikova je imela lepo priložnost, da izboljša uvrstitev in na začetku vožnje je tudi kazalo na to, da bo to naredila. Žal pa je nato prišel trenutek nepozornosti, ki je vodil do napake in odstopa. V ciljni areni je dejala: ''Danes sem dala vse od sebe, v drugo poskušala biti napadalna, saj samo prvih petnajst mest nekaj šteje. Vedela sem, da do tja lahko pridem le s popolnim napadom. Na žalost se je zgodila ta napaka in treba jo bo pregledati, da se ne bo več zgodila. V zadnjem času sicer smučam nekoliko boljše, s čimer sem zelo vesela, je pa res, da je glavni del sezone mimo in da je samo še ena tekma. To smučanje je prišlo malo prepozno. A delam naprej in verjamem, da se bo enkrat vse poklopilo.''

Vlhova je uprizorila napad na tretje odličje prvenstva, saj je ob koncu vožnje z veliko prednostjo prevzela vodstvo. Liensbergerjeva je za njo zaostala, na kar je Shiffrinova z izjemno predstavo ugnala Slovakinjo za več kot sekundo. Swenn Larssonova je nato prišla na drugo mesto, po veliki napaki Holdenerjeve pa je postalo jasno, da je Američanka prišla do novega zlatega odličja.

Takoj po boju za odličja je startala Maruša. Tako kot v prvo na poti ni naredila kakšne velike napake, a ni razvila prave hitrosti, tako da je v cilju zasedla 26. mesto, do konca preizkušnje pa zdrsnila za eno. Po koncu tekme je svoj nastop komentirala takole: ''Danes enostavno ni steklo. Lahko rečem, da še vedno verjamem v svoje sposobnosti. Ponovno je bila tekma, ki ni prinesla želenega rezultata. Na svetovnem prvenstvu štejejo le medalje, čeprav bi tudi uvrstitev med petnajst bila dobrodošla. Vse kar ni medalja ali uvrstitev med petnajst pa to ni pravo smučanje. Nič lepega si ne mislim o temu dnevu, bom pa poskušala to enostavno prebroditi do naslednje tekme.''

Zvočna izjava (mp3)
Maruša Ferk >>>
Ana Bucik >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov