Eva Urevc z izjemnimi teki do prvega finala kariere

16.02.2019

Italjijanski Cogne je po dvanajstih letih znova prizorišče tekem svetovnega pokala. Do rezultata kariere je na sprintu v prosti tehniki prišla Eva Urevc, ki je zasedla odlično 6. mesto.

Skozi kvalifikacije zadnjega šprinta pred svetovnim prvenstvom v Seefeldu so se danes prebili vsi slovenski tekmovalci z izjemo Janeza Lampiča in Anamarije Lampič, ki je zbolela. Kot prva je v četrti četrtfinalni skupini nasstopila Alenka Čebašek, sicer tretja v kvalifikacijah. V tesnem boju vseh šestih tekmovalk je na 1,65 km zasedla šesto mesto in tako ostala brez polfinalnega nastopa. 

V zadnji, peti četrtfinalni skupini sta nastopili še preostali slovenski tekmovalki, druga iz kvalifikacij Eva Urevc in Vesna Fabjan, ki je imela 27. čas kvalifikacij. Urevčeva je znova dokazala zelo dobro formo in tokrat zanesljivo prišla v svoj prvi polfinale z zmago v skupini. Sekundo in pol je na drugem mestu zaostala Švicarka Laurien van der Graaff, Fabjanova pa je zaostala več kot sedem sekund na zadnjem, šestem mestu.

V moški konkurenci je bil edini naš predstavnik v izločilnih bojih znova Miha Šimenc, ki je v kvalifikacijah zasedel ravno 30. mesto. Tekel je v drugi četrtfinalni skupini, kjer se je povsem enakovredno kosal z uglednimi tekmeci, na koncu pa je zasedel 5. mesto, pred njim so bili tekmovalci, ki so v kvalifikacijah imeli čase med najboljšo deseterico. V tej skupini je zmagal Lucas Chanavat iz Francije.

V finale z najboljšim časom polfinala

V svojem prvem polfinalu svetovnega pokala je Urevčeva prikazala nov najboljši tek. Konkurenco je ugnala za sekundo, drugo mesto je zasedla Norvežanka Ane Appelkvist Stenseth, preostala dekleta so zaostala več kot dve sekundi, skupina pa je bila tako hitra, da se je v finale prebila tudi tretjeuvrščena Švedinja Johanna Hagstroem. 

V prvem velikem finalu so ob Urevčevi tekle še Američanki Jessica Diggins, Sadie Bjoernsen, Nemka Sandra Ringwald ter prej omenjene Stensethova in Hagstroemova. Skupino je potegnila Nemka Ringwaldova, Urevčevi pa se je poznala utrujenost, a stika s skupino ni izgubila. Borben nastop jo je pripeljal na ob boku konkurentk do zadnjih metrov pred ciljem, kjer pa vseeno višje od šestega mesta ni šlo. Fantastičen nastop naše mlade tekmovalke, ki je tako pred svetovnim prvenstvom še popravila svoj najboljši dosežek iz prejšnjega tedna v Lahtiju, ko je bila 13. Zmago je slavila Američanka Digginsova, ki je na ciljni črti prehitela Ringwaldovo, tretja je bila Hagströmova. Čebaškova je na koncu osvojila 26. mesto, Fabjanova je bila 29., Šimenc pa je bil 25. Pri moških je zmagal domačin Pellegrino.

Urevčeva dokončno potrdila pot v Seefeld

Mlada tekmovalka iz Gorij je bila po prvem finalu v karieri razumljivo lahko dobre volje: "Finala nisem ravno pričakovala, čeprav sem verjela, da lahko dobro odtečem. V zadnjih dneh se počutim zelo dobro. Forma se stopnjuje, vse gre po načrtih. V finalih pa še nimam toliko izkušenj. Med polfinalom in finalom je zelo malo premora in mislim, da je tudi to razlog, da me je malo zmanjkalo. Poizkusila sem prehitevati po zunanji strani, a ni šlo, punce so zelo močne. Potrebno je najti pravo pozicijo in iz tega napadati. A moram probati, nimam česa izgubiti, če napadam iz ozadja."

Glavni trener naših, Nejc Brodar, je najprej potrdil, da si je Urevčeva danes dokončno zagotovila pot na svetovno prvenstvo: "Današnja tekma je pokazala, da si Eva zasluži nastop na svetovnem prvenstvu. Pokazala je, da je močna, da je trenutno zelo dobro pripravljena. Malenkost je škoda finala, a mislim, da je napredek, ki ga je Eva naredila v zadnjem letu res velik. Moram ji le čestitati za nastop. Ne glede na vse, sem strokovnemu svetu predlagal, da v Seefeld potuje vseh pet deklet. Ena bo potovala kot rezerva. Včeraj zvečer pa je prišla informacija, da ima Ana vnetje. Danes po tekmi se je vrnila v Slovenijo. Upam, da bomo do ponedeljka uspeli narediti preiskave in bomo videli kako in kaj. Želim ji vse najboljše in to, da bo v Seefeldu lahko nastopala. V kolikor se to ne bo zgodilo, imamo tekmovalko v rezervi. Slovenija bo v četrtek s štirimi tekmovalkami in dvema tekmovalcema na štartu v Seefeldu."

Na jutrišnji tekmi na razdalji naši ne bodo nastopili, saj se že odpravljajo na prizorišče svetovnega prvenstva v Seefeld, kjer jih že v četrtek čaka sprinterska preizkušnja. V Seefeld so se uvrstile Urevčeva, Čebaškova, Katja Višnar in Lampičeva, ki bo sicer še opravila zdravniške preglede, prva rezerva bo Fabjanova. V moški konkurenci bosta nastopila Šimenc in Lampič, na razdalji pa bosta priložnost dobila še Anita Klemenčič in Benjamin Črv.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov