SP: Kranjec do odličnega petega mesta

15.02.2019


V pomladanskih razmerah so se smučarji v Areju danes podali v lov za veleslalomskimi odličji. Na startnem seznamu je bilo 98 tekmovalcev iz kar 55 držav, med njimi tudi slovenska trojica – Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Miha Hrobat.


Žan Kranjec, foto: Gepa

S prvo postavitvijo je najbolje opravil novopečeni svetovni prvak v kombinaciji, Alexis Pinturault iz Francije, ki je postavil čas 1:09.97. Avstrijec Marcel Hirscher je za vožnjo med petdesetimi vrati potreboval desetinko sekunde več, še dodatnih osem stotink pa je za nastop potreboval Henrik Kristoffersen iz Norveške.

Četrto mesto je zasedal Thomas Fanara, ki je za vodilnim rojakom zaostajal 42 stotink, peti pa je bil Švicar Loic Meillard, s 75 stotink slabšim časom. Naš največji adut je prikazal dobro vožnjo, a na poti izgubil nekaj več desetink, kot bi si želel ter tako zasedel šesto mesto. Ob njegovem imenu se je v cilju izpisala številka +0.84, ki je dovoljevala napad na najvišja mesta.

''Odločajo malenkosti, proga ni pretežka. Kakor sem imel občutek sem začel kar solidno, v srednjem delu pa sem bil pregrob, malo preveč sem odvzel na tistem valu in izgubil kar nekaj hitrosti. Tam je šlo po mojem mnenju par desetink. Nekje je bilo zelo dobro, z visoko linijo. Zdaj se moram pripraviti za drugi tek in pokazati najbolje kar znam,'' je po uvodnem nastopu dejal Kranjec.

S startno številko 36 se je na pot po progi Olympia podal Hadalin. Podprvak v kombinaciji v zgornjem delu ni bil med hitrejšimi, nato pa je našel pravi ritem in se dobro boril vse do konca. Predvsem se je izkazal od zadnjega vmesnega časa dalje, ko je v primerjavi s Pinturaultom izgubil le 34 stotink. Ta nastop ga je popeljal na 21. mesto, zaostanek pa je znašal 2.67 sekunde.

Hrobat, ki je nastopil že na četrti tekmi prvenstva, je nosil številko 56 in se tako spopadel s še zahtevnejšimi pogoji kot reprezentančna kolega. Na prvem merjenju vmesnega časa je bil 56., nato pa je sledil odstop in konec tekmovanja na Švedskem.


Štefan Hadalin, foto: Gepa

Hadalin se je v drugo na pot podal zelo napadalno, ob tem pa naredil tudi nekaj napak, ki so mu preprečile skok po lestvici. Ob prihodu čez ciljno črto je zasedel tretje mesto in nato dejal: ''Lahko pozitivno ocenim današnji dan, težko pa rečem, da sem zadovoljen s tem, kar sem uspel sestaviti v obeh tekih. V drugem teku sem poskušal malo bolj napasti, ker sem se zavedal, da je proga boljša kot v prvo. Žal sem naredil nekaj večjih napak, a to je sestavni del našega športa.''

Kranjec je startal v času vodstva Avstrijca Marca Scwarza, ki je po prvem teku zasedal 16. mesto. Naš smučar je tudi tokrat prikazal zelo dober nastop, ob koncu le-tega pa je imel identičen čas kot severni sosed. Meillard je za tem ugnal vodilna smučarja za 12 stotink sekunde, na kar je Fannara odstopil. Kristoffersen je bil za tem izjemen in prevzel vodstvo z veliko prednostjo, ki je bilo na koncu dovolj tudi za zlato odličje. Hirscher je na drugem mestu namreč zaostal dve desetinki, Pinturault pa je bil tretji. Hadalin je tekmovanje sklenil na 22. mestu, Kranjec pa na odličnem petem.

''Sem zadovoljen, saj sem se boril in probal iz sebe iztisniti vse kar imam. V prvi vožnji sta bili dve napaki zaradi katerih se izgubil nekaj hitrosti. Z drugo vožnjo sem zadovoljen, saj je bil pristop borben, a če hočeš biti čisto na vrhu ti mora vse ratati popolno. Proga je bla res taka, da nisi smel narediti napake oziroma nisi smel na progi pustiti nič časa. Ni mi popolnoma uspelo, a sem vseeno zadovoljen, pristop je bil dober in rezultat je super. Tisti trije so bili sigurno boljši. Sem zadovoljen in grem naprej še z večjo motivacijo,'' je po tekmi rekel Žan.

''Za Žana lahko rečemo, da je moral danes iti preko sebe, v teh pogojih še nikoli v karieri ni smučal dobro. Danes je obakrat smučal dobro, predvsem pa se je zelo dobro lotil obeh tekov. Hotel je biti hiter in dirkati, na koncu pa je to bilo dovolj za peto mesto. Upam, da je s tem petim mestom on zadovoljen, mi, ki z njim delamo smo zadovoljni, saj pogoji danes dejansko niso bili tisti, v katerih je on najboljši. Štefan je prvi tek peljal zelo solidno. Drugi tek mu ni ratal. Želel je narediti tisto najbolje, za kar je mislil, da je sposoben v veleslalomu. V zadnjem času ga ni prav veliko treniral. Malo se je tudi uštel pri načinu napada in dogajale so se mu napake. A uvrstitev je solidna, lepo je dirkal, probal je. Drugi tek mu ni najbolj uspel, a je solidno,'' pa je na koncu komentiral glavni trener Klemen Bergant.

Zvočna izjava (mp3)
Žan Kranjec >>>
Štefan Hadalin >>>
Klemen Bergant >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov