DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Orli v Willingenu na dramatični tekmi osvojili 3. mesto

15.02.2019

Anže Semenič, Peter Prevc, Jernej Damjan in Timi Zajc so na zadnji ekipni tekmi pred svetovnim prvenstvom v Seefeldu v nemškem Willingenu osvojili 3. mesto.

Peter Prevc je s sotekmovalci na zmagovalni oder znova stopil po lanski Planici (c) GEPA

Najboljši smučarji skakalci so ta konec tedna zbrani v Nemčiji, natančneje v Willingenu, kjer je bila danes že izpeljana prva izmed zadnjih treh tekem svetovnega pokala pred svetovnim prvenstvom v Seefeldu. Ekipna tekma je danes nadomestila odpadlo iz Neustadta v decembru, za Slovenijo pa so nastopili Anže Semenič, Peter Prevc, Jernej Damjan in Timi Zajc

Semenič je kot prvi naš pristal pri 125 metrih, naši pa so po prvi skupini zasedali peto mesto. Zelo dober skok je nato uspel Prevcu, ki je s 133.5 metri Slovenijo popeljal pred Norveško na četrto mesto, a prednost je znašala le pol točke. Damjan je s 118 metri kot tretji naš v spremenljivih razmerah povečal prednost pred Norveško na več kot 20 točk. Kot zadnji je za Slovenijo v prvi seriji nastopil Zajc, pristal je pri 130 metrih, naši pa so s 411,1 točkami po prvi seriji zasedali 3. mesto. Pred njimi so bili le Poljaki s 475,0 točkami in Japonci s 430,6 točkami. Nemci so v zadnji skupini padli za naše s 409,8 točkami, peti Avstrijci so imeli 393,6 točk.

Finalno serijo je Semenič za naše odprl z enako daljavo, kot jo je dosegel v prvi seriji, torej s 125 metri. Po napaki Jukije Sata so Japonci imeli le še točko prednosti, a so bili tretji, saj so jih prehiteli Nemci, vodili so še naprej prepričljivo Poljaki, naši pa so bili torej na četrtem mestu. Prevc je s 130 metri naredil še en dober skok danes, zaostanek za Japonci pa je znašal le še dve desetinki točke. Nemci so imeli že več kot trideset točk prednosti, razred zase pa so bili še naprej Poljaki na prvem mestu.

V tretji skupini je Damjan pristal pri 127.5 metrih, napet boj za stopničke pa je začinila Norveška, ki je zamenjala mesto z Avstrijo. Norveška je tako imela 6 desetink prednosti pred našimi na tretjem mestu, Japonci so na petem zaostajali za 3,9 točk za našimi. 

Slovenska ekipa (c) SloSki

V izjemno napeti finalni skupini le ena sprememba mesta - Zajc premagal Johanssona

V finalni skupini, ki skače v obratnem vrstnem redu je boj za tretje mesto odprl Stefan Kraft s 135 metri, kar je avstrijski zbir točk povečalo na končnih 868,7 točk. Rjoju Kobajaši je odgovoril s 133 metri, Japonci pa so obranili 7 desetink točk prednosti pred Avstrijci. Zajc je nato prav tako skočil v območje zelene črte, 133.5 metrov, naši pa so prav tako obranili prednost pred Japonci in sicer s 4,6 točkami naskoka pred Japonci. Robert Johansson je kot naslednji prav tako dobro opravil svojo nalogo, s 132 metri pa je ob slabem doskoku izgubil prednost pred našimi. Norvežani so zbrali 873,2 točk, kar je pomenilo tretje mesto za Slovenijo! Z 979,4 točkami so zmagali Poljaki pred Nemci, ki so zbrali 900,2 točk.

Timi Zajc je po tekmi povedal: "Zelo dobro. Letos sem bil dvakrat sam na odru, zdaj sem to izkusil še z ekipo. Vsi smo dobro oddelali, jaz sicer na ekipni tekmi še nisem pokazal tistega najboljšega skoka, a se mi je nato izšlo v kvalifikacijskem skoku. Danes je bilo zelo zanimivo. Videl sem, da so bile razlike zelo majhne, nisem pa se ukvarjal s tem, koga moram preskočiti. Osredotočen sem bil na to, na kaj moram popaziti, da bo moj skok čim boljši. Lažje je ob takem rezultatu, bolj si zaupamo. Tudi Peter je naredil dva dobra skoka. S tega vidika je to res lažje, lahko se zaneseš tudi na druge." Zadovoljen je bil tudi glavni trener Gorazd Bertoncelj: "Zelo smo zadovoljni s tem uspehom. Kljub temu bom rekel, da smo pri določenih tekmovalcih še imeli rezerve v tehniki. Zelo smo zadovoljni z izvedbo Jerneja in Petra, ki sta najbolj izkušena. Realizirala sta po svojih trenutnih zmogljivostih. Timi je tudi opravil svojo nalogo, tako kot Anže. To je dobra odskočna deska za svetovno prvenstvo. Ekipa ni imela izvenserijskega skoka. Tega je Timi potem opravil v kvalifikacijah. To je dobro, ker stopnjuje svoje skoke, boljši je iz skoka v skok in nadejamo se dobrih rezultatov."

Takoj po ekipni tekmi so sledile še kvalifikacije za jutrišnjo prvo izmed dveh posamičnih tekem, ki bosta na sporedu do nedelje. Skupaj pa bo teh pet serij štelo tudi za t. i. "Willingen 5".


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov