Štefan Hadalin je svetovni podprvak v alpski kombinaciji!

11.02.2019


Slovenija je na svetovnem prvenstvu v Areju na Švedskem dobila novega junaka. Štefan Hadalin je na alpski kombinaciji osvojil srebrno odličje, po tem, ko je postavil 30. čas smuka in prikazal izjemno, brezkompromisno slalomsko vožnjo.


foto: Gepa

Po ''prvem polčasu'' je vodilno mesto zasedal Italijan Dominik Paris s časom 1:07.27, Ryan Cochran-Siegle iz ZDA je na drugem mestu zaostal 0.03 sekunde, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde na tretjem pa 0.38. Z 0.44 sekunde zaostanka sta si četrto mesto delila Italijan Christof Innerhofer in Avstrijec Vincent Kriechmayr, zaostanek tekmovalca, ki je za vožnjo potreboval manj kot sekundo več kot vodilni pa je pomenilo 14. mesto.

Od četverice naših fantov si je najboljše izhodišče prismučal Klemen Kosi, ki je z dobro vožnjo postavil 17. čas v cilju pa dejal: ''Bilo je težko, predvsem zaradi vidljivosti, neravnine se niso videle. Šel sem na polno, zelo sem si želel dobro nastopiti. Zdaj bo treba preklopiti na slalom. Treniral nisem veliko, a to je svetovno prvenstvo, ne zanima me, kaj je bilo prej.''

Boštjan Kline, ki je na poti naredil nekaj napak, je zasedel 26. mesto, z 1.59 sekunde zaostanka za Parisom. ''Bolje je bilo kot na prejšnjih tekmah, zavoji so bili malo boljši. Je bilo par napak, ki so me stale hitrosti in posledično časa. Slaloma nismo veliko trenirali, bomo šli na svežino, potegnili kaj iz pete, kar nam je ostalo in poskušali čim bolje odsmučati,'' je po prvem delu kombinacije dejal Kline.

Naš najboljši slalomist na startu, Štefan Hadalin, je nastopil zelo napadalno, ob tem pa imel na progi tudi nekaj težav, ki so pomenile izgubo časa. 1.88 sekunde zaostanka za prvim mestom ga je popeljalo na 30. Zadnji slovenski nastop je pripadel Mihi Hrobatu. Le-ta je na začetku smučal dobro, a je v srednjem delu zdrsnil na bok in ubral precej daljšo pot. 2.05 sekunde zaostanka je pomenilo 34. mesto.

Hadalin je o svoji vožnji rekel: ''Na določenih delih sem si privoščil malo več kot na treningih. Bil sem na limitu in z višjo hitrostjo prišel v ključni zadnji del. Vse je prišlo malo prehitro, nisem hitro zamenjal, smuči je streslo in izgubil sem hitrost za spodnji del. To se v cilju hitro pozna. Na slalomu se bom skušal sprostiti in napasti.''


foto: Gepa

Slalomski del kombinacije je tako odprl Štefan in svojo nalogo opravil odlično. Tudi tokrat je napadel kolikor se je dalo, v cilju pa si je lahko obetal precejšen skok po lestvici. Boštjan je startal kmalu za tem in se v zgornjem delu odrezal solidno, žal pa je nato naredil napako in odstopil. Hadalin je nato ostal v vodstvu vse do nastopa Francoza Alexisa Pinturaulta, 24. po smuku, ki ga je ugnal za 24 stotink, a imel 12 stotink slabši čas kot naš smučar.

Odličen slalomist, Avstrijec Marco Schwarz, je nato za Štefanom zaostal 22 stotink in kmalu je postalo jasno, da se Slovencu obeta vrhunski rezultat. Klemen se je za tem s postavitvijo boril vse do zadnjih metrov, a v cilj prišel s takrat 11. časom, z 2.39 sekunde zaostanka za Pinturaultom.

Nato se je začelo živčno čakanje na ostale tekmovalce. Kriechmayr je prišel na 16. mesto, Innerhofer je odstopil, Kilde je dosegel 20. čas, Cochran-Siegle pa 17. in tako je postalo jasno, da je Hadalin prišel do medalje. Ko je Paris prišel na deveto mesto je naš smučar postal svetovni podprvak.

Na startu je bilo še 21 tekmovalcev, med njimi tudi Miha, ki se je pogumno podal na pot, na koncu pa zasedel 33. mesto. Kosi je končal kot 24., razvrstitev na vrhu razpredelnice pa je seveda ostala nespremenjena. Zlato medaljo je osvojil Pinturault, srebrno Hadalin, bronasto pa Schwarz.


foto: Gepa

Slovenski junak je najprej dejal: ''Ja, noro. Sploh ne vem kaj naj rečem. Vzel sem svojo priložnost. Smuk nisem odpeljal najbolje, z nekaj napakami, tako da sem že mislil, da ne bo dovolj za trideseterico. A srečno se je izšlo. Že na ogledu sem vedel, da pogoji na slalomu za višje številke ne bodo enostavni. Rekel sem si, to je tvoja priložnost, zagrabi jo. Poskusil sem, odsmučal dobro taktično in tehnično in to je zadostovalo za medaljo.''

Nato pa opisal še čakanje v ciljni areni: ''Ko sem videl, da je Pinturault naredil precej soliden slalom in v temu slalomskemu delu zaostal za mano, sem si rekel, da bo morda dovolj za uvrstitev med najboljših šest, recimo osem. Potem so se zaostanki začeli povečevati, recimo pri Luci Aerniju, ki je dober slalomist, Marco Schwarz potem tudi ni uspel. Potem se mi je počasi začelo svitati, da bo mogoče šlo za boljši rezultat. Nestrpno sem čakal in zdaj je kakor je.''

Zvočna izjava (mp3)
Štefan Hadalin >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov