Ilka Štuhec napadla in osvojila nov naslov svetovne prvakinje!

10.02.2019


V Areju je padla odločitev o dobitnicah tretjega kompleta medalj svetovnega prvenstva v alpskem smučanju. Na sporedu je bila smukaška preizkušnja, ki je ponovno potekala po skrajšani progi. Namesto 2236 metrov so tekmovalke presmučale 1670 metrov, kar je obetalo izredno majhne razlike v cilju in seveda tudi tesen boj.


foto: Gepa

Uvodni nastop je pripadel Nemki Viktori Rebensburg, ki je s časom 1:02.56 postavila cilj za tekmice. S startno številko 3 je nato nastopila Lindsey Vonn in ob napovedani zadnji tekmi v karieri v cilju prevzela vodstvo z 0.33 sekunde naskoka. Sprinterski nastopi so se vrstili izjemno hitro pred nastopom naše prve tekmovalke na startu pa se je Vonnovi najbolj približala Avstrijka Stephanie Venier, ki je za nastop potrebovala le 4 stotinke več.

Ilka Štuhec je po medaljo odšla s startno številko 9. Začela je fantastično in imela že po prvem vmesnem času skoraj pol sekunde prednosti. Vrhunski nastop se je nadaljeval iz metra v meter, izjemno pa ji je uspel tudi ključni spodnji del proge in zadnji zavoji. Ciljno črto je prečkala z 0.49 sekunde prednosti, a na vrhu je bilo še nekaj odličnih tekmovalk.

Avstrijka Ramona Siebenhofer je bila hitra v zgornjem delu, a se je slabše odrezala v nadaljevanju in tako ostala izven boja za odličja. S številko 19 je nato startala Švicarka Corinne Suter in prikazala izjemno vožnjo, kar pa vseeno ni bilo dovolj, da Štuhčevo potisne na drugo mesto. Ob njenem imenu se je izpisala številka +0.23, s čimer se je uvrstila tik za našo tekmovalko.

34. po vrsti je nastopila druga Slovenka na startu, Maruša Ferk. Svojo nalogo je opravila solidno, a ne čisto po željah, tako da je v cilju za reprezentančno kolegico zaostala 2.35 sekunde in s tem zasedla 33. mesto.


foto: Gepa

Razvrstitev na vrhu razpredelnice je tako ostala nespremenjena vse do konca preizkušnje. Ilka se je lahko veselila novega naslova svetovne prvakinje v smuku, podprvakinja je postala Suterjeva, Vonnova pa je na odličen način sklenila izjemno kariero.

Darja Črnko je po novem uspehu hčere najprej dejala: ''Prvo jokanje sem že opravila, izredno sem vesela. Danes se mi je zdelo težje, kot v St. Moritzu, ne vem zakaj, čeprav je vedno težko. Priznam, da sem bila zelo nervozna, še posebej takrat, ko so znižali start.  A zdaj na koncu je vse super,'' in komentirala skrajšanje proge: ''Malo je kratek smuk, a na koncu je za vse enako. Vreme zgoraj očitno ni bilo ugodno, bil je veter, ki bi krojil rezultate, kar tudi ni fer. Če si na pravi strani, da ti pihne v rit je dobro, če ti pihne v glavo pa ni v redu. Očitno so naredili prav, ker so bili dobri pogoji.''

O nastopu svoje varovanke je nato spregovoril trener Grega Koštomaj: ''Ni bilo tako enostavno. Bilo je veliko dela, analiz, želj, motivov, ovir v tem tednu. Na koncu pa je bila Ilkina strašanska moč koncentracije in akumulacija želje, eksplozija, ki jo je danes pokazala v minuti dobre vožnje. Verjamem, da ste to sami videli, kar se tega tiče je velika mojstrica in v veselje mi je, da sem lahko trener taki športnici. Danes je vse potekalo po ustaljenem redu, živčnosti načeloma ni, poskušamo le zagotoviti varnost, da se kakšna neumnost ne zgodi že zjutraj na ogrevanju. Tam poskrbimo, da so stvari utečene, Ilka se čim bolje pripravi in tudi danes ni bilo nič kaj drugače.''

Junakinja dneva pa je najprej rekla: ''Hvala za čestitke, mogoče se bom malo usedla in jokala. Že na startu sem se počutila super odločena, da se vržem dol in da odsmučam. Vedela sem kaj to pomeni, da je start znižan, da bo malo počasneje in da se da ponekod smučati še bolj direktno in po domače šparati metre. S tem ciljem sem se zagnala, da naredim vse kar sem si zastavila. Potem je še posijalo sonce in bilo je res ''s ketne''.

In dodala še nekaj besed o občutkih o novem mejniku v karieri: ''Super. V bistvu se še nisem čisto umirila in dojela kaj sem spet naredila. Preprosto sem stala na startu, pripravljena da smučam in uživam in to mi je tudi uspelo.''

Zvočna izjava (mp3)
Ilka Štuhec >>>
Darja Črnko >>>
Grega Koštomaj >>>


foto: Gepa

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov