SP: Štuhčeva na 10., Ferkova na 16. mestu na kombinaciji

08.02.2019


Ženske so se v Areju pomerile na drugi preizkušnji svetovnega prvenstva. Na sporedu je bila alpska kombinacija, na kateri se je pomerilo 35 tekmovalk iz 18 držav, med njimi pa sta bile dve naši predstavnici, Ilka Štuhec in Maruša Ferk.


Ilka Štuhec, foto: Gepa

Smukaški del preizkušnje se je začel s polurno zamudo, na skrajšani progi, vremenski pogoji pa so bili ob močnem sneženju in slabi vidljivosti izredno zahtevni. Pred nastopom prve Slovenke je odlično vožnjo prikazala Norvežanka Ragnhild Mowinckel, ki je prvo mesto zasedla s časom 1:12.77 in s tem na drugo mesto potisnila Lindsey Vonn iz ZDA, ki je za nastop potrebovala 0.66 sekunde več.

Ilka je v zgornjem delu za Mowincklovo nekoliko zaostala, potem pa nadaljevala vrhunsko in v cilj prišla ''v zelenem'' s petimi stotinkami naskoka. Maruša je nastopila 16. po vrsti in začela dobro, žal pa je nekaj zavojev pred ciljem precej zašla iz idealne smeri, s čimer je izgubila veliko časa. Ciljno črto je prečkala s takrat 14. časom, z 2.41 sekunde zaostanka za reprezentančno kolegico.

Najboljši čas smuka je na koncu postavila predstavnica Avstrije Ramona Siebenhofer, ki je našo tekmovalko ugnala za stotinko sekunde. Aktualna prvakinja v kombinaciji, Wendy Holdener iz Švice, je zasedala peto mesto, z 0.42 sekunde zaostanka za vodilno, zaostanek najboljše slalomistke na tekmi, Slovakinje Petre Vlhove, pa ni bil velik, znašal je 72 stotink.

S 30. časom uvodnega dela kombinacije je s slalomsko vožnjo prva opravila Maruša. Z večino proge je opravilo zelo dobro, ob napadalnem nastopu pa se ji je v spodnjem, položnejšem delu proge, pripetila napaka, ki ji je odnesla kar nekaj mest.

Kmalu po prihodu v cilj je dejala: ''Enostavno zelo uživam na dolgih smučeh. Danes me ta podlaga in ta vidljivost nista nič zmotili, tako da sem res poskušala odpeljati čim bolje, tako kot na treningu. Ja, pripetila se mi je napaka in veliko hitrosti je šlo po zlu, kar se je tudi poznalo na času. Kar se tiče slaloma, mislim, da sem šla korektno, tako kot je treba. Na neprimernem mestu, na ravnem delu, sem zelo spustila v tisto dvojno vertikalo. Naslednji kol sem dobila v čelado in tam je šlo spet po zlu kar nekaj hitrosti. Že naslednja tekmovalka me je dobila v tistem delu. Škoda, a nimam si nič za očitati. Obe disciplini sem tekmovala korektno, v obeh pa sem žal naredila tudi napako.''


Maruša Ferk, foto: Gepa


Kot je bilo za pričakovati, je Vlhova na slalomu pokazala odlično vožnjo, s katero je v cilju prevzela vodstvo za 1.10 sekunde. A vodstvo ni trajalo dolgo, saj je Holdenerjeva uspela obraniti smukaško prednost in Slovakinjo prehiteti za samo 3 stotinke sekunde. Mowincklova je nato prišla na tretje mesto, za tem pa smo videli nastop Štuhčeve.

Naša smučarka je prikazala solidno vožnjo. Na poti brez manjših napak sicer ni šlo, je pa v cilju zasedla zelo dobro deveto mesto. Siebenhoferjeva je nato postavila četrti čas, ki je bil za samo 4 stotinke slabši od časa Norvežanke, Ilka je s tem zasedla končno deseto mesto, Maruša pa je bila šestnajsta.

Štuhčeva je po preizkušnji najprej rekla: ''Prvi del je bil vsekakor super. Ni bilo najenostavneje, saj je bila slaba vidljivost, snežilo je in vse skupaj. A vedela sem, kaj imam za narediti, da je proga super pripravljena, in da moram preprosto samo odpeljati. V drugo sem nekako ''prisabljala'' do dol. Pozna se, da je manj treninga, da si ne zaupam toliko na slalomu. Deseto mesto vzamem in gremo dalje,'' nato pa odgovorila na vprašanje o počutju na startu drugega dela tekme: ''V bistvu super. Vedela sem, da je proga v redu, da moram zelo napasti, a to, koliko znam jaz napadati v slalomu, je malo drugače, kot pri ostalih puncah. A kot sem rekla, prišla sem dol dostojanstveno in gremo dalje.''

Za tem je dodala še nekaj besed o smuku: ''S tistim, kar sem pokazala zjutraj sem zadovoljna. Ni bilo še čisto idealno, je še kje kaj za popraviti. Računam na to, da to naredim v nedeljo in odpeljem tako kot je res treba.''

Zvočna izjava (mp3)
Ilka Štuhec >>>
Maruša Ferk >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov