SP: Na prvi tekmi moških v Areju 13. mesto Čatra

06.02.2019


Moški so se na Švedskem spopadli za prva odličja svetovnega prvenstva in sicer na superveleslalomu. V Areju je bila temperatura znova zelo nizka, postavitev vrat na progi Olympia pa je mnogim tekmovalcem povzročila nemalo preglavic.


Martin Čater, foto: Gepa

S startno številko 3 je nastopil Italijan Dominik Paris ter nadaljeval z odlično formo iz svetovnega prvenstva. S časom 1:24.20 je zasedel prvo mesto in izkazalo se je, da tej predstavi ne bo kos več nihče. Prvi slovenski nastop smo videli pri številki 6, ki jo je nosil Boštjan Kline. Naš smučar je začel odlično in bil na prvem vmesnem času hitrejši kot Paris, žal pa je kmalu za tem ob levem zavoju zgrešil modra vrata in odstopil.

Nekaj minut za Klinetom je startal Vincent Kriechmayr in se uspel uvrstiti na drugo mesto, s samo devetimi stotinkami zaostanka za vodilnim, Francoz Johan Clarey pa je za tem postavil identičen čas. Po prvih dvajsetih nastopih smo videli kar sedem odstopov, žal pa je s tem trendom nadaljeval tudi Klemen Kosi. S startno številko 22 je sicer začel počasneje kot njegov reprezentančni kolega pred njim, napako, ki je vodila do odstopa, pa je naredil na istem mestu.

28. po vrsti je nastopil Martin Čater in prikazal dobro vožnjo. V srednjem delu proge je sicer imel nekaj težav pri ohranitvi prave linije, nadaljeval pa je precej bolje. Po minuti nastopa je namreč zasedal 22. mesto, v cilj pa prišel kot 12., z 0.59 sekunde zaostanka za Parisom. Nastop Mihe Hrobata se je po solidnih vmesnih časih nato prav tako končal predčasno.

Zlato je tako osvojil Paris, srebro pa Clarey in Kriechmayr. Martin Čater je prvi tekmovalni dan sklenil na 13. mestu, po tekmi pa je dejal: ''Moram reči, da je bilo smučanje danes kar na nivoju. Naprej od tiste napake sem smučal vrhunsko. Tam sem se taktično narobe lotil in je šlo kar veliko časa. Za vrhunski rezultat bi vse moralo biti vrhunsko. Kjer sem naredil napako, je bila reakcija par stotink prepočasna, zamudil sem zavoj in tako greš takoj iz smeri. Grem optimistično naprej na smuk, kjer bom še dodal kaj zraven.''

Kline je za tem rekel: ''V redu sem se počutil, zgornji del je šel tako kot sem si zamislil. Tista kombinacija oziroma linija pa je bila malo preveč direktna in ni se mi izšlo. Več zavojev je bilo boljših, kot na prejšnjih tekmah, tako da je to sigurno pozitivno,'' in dodal še nekaj besed o prihajajočem smuku: ''Ni nekih posebnosti. Na ogrevalkah in treningih bom poskušal narediti čim več dobrih zavojev in to prenesti na tekmo.''

''Dobro sem se počutil, tudi na startu, tako da sem se zares vrgel dol, brezkompromisno. Do tja je bila vožnja na visokem nivoju, tudi časi so to pokazali, potem pa se je zgodila tista napaka na skoku. Malo sem se zbegal, saj sem videl ''špuro'' od oddrsevalca snega, bila je napačna, tako da sem narobe vzel cel skok. Zdaj se začne smuk, imeli bomo kar nekaj treningov. Napovedani so trije treningi do tekme, tako da bomo imeli čas se pripraviti, da bomo pravi na dan tekme,'' pa je bil komentar Hrobata.

Nastop je nato ocenil še Kosi: ''Priprave na tekmo se bile kot ponavadi. Tekma je kar hitro prišla na vrsto, a mislim, da sem se pripravil v redu. Vožnja mi ni uspela, kar se tiče linije. Sem pa osvojil nekaj v začetnih zavojih, do odstopa. Pokazal sem boljše zavoje, kot pred kratkim, a to mi nič ne koristi, saj sem odpeljal manj kot tretjino proge. Žal mi je za to, hitro je šlo mimo in če pogledam nazaj, bi si marsikaj želel spremeniti,'' in že usmeril pogled na smuk: ''Nekaj stvari je za osvojiti, nekaj tudi za obdržati. Vsekakor bo smuk nekaj drugega, kot današnji superveleslalom. Na voljo imamo treninge, a tekma se hitro približuje, tako da bo hitro treba stopiti k stvari in pamet v glavo.''

Zvočna izjava (mp3)
Martin Čater >>>
Boštjan Kline >>>
Miha Hrobat >>>
Klemen Kosi >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov