Za tekaško reprezentanco naporen trening v Avstriji

05.02.2019

Slovenska reprezentanca v teku na smučeh je danes v idilični Planici strnila nekaj misli po večdnevnih pripravah v Avstriji. Pred svetovnim prvenstvom v Seefeldu jih čakajo le še tekme v Lahtiju in Cogneju.

Na Finsko bodo odpotovali Anamarija Lampič, Katja Višnar, Alenka Čebašek, Vesna Fabjan, Eva Urevc, Miha Šimenc in Janez Lampič.

Nejc Brodar, glavni trener slovenske reprezentance v teku na smučeh

Treningi so nam uspeli v celoti. Italijo smo zamenjali z Avstrijo, želeli smo trenirati na naravnem snegu. Mislim, da so bili pogoji v Ramsau zelo podobni tistim, ki nas čakajo v Seefeldu. S traso in količino tekaških prog, ki so na voljo, mislim, da smo uspeli narediti zelo kvaliteten trening in dobro osnovo za pripravo za svetovno prvenstvo v Seefeldu. Po eni strani smo delali osnovo za Seefeld, po drugi pa smo si deset dni časa vzeli za obnovitev moči in je bil to trening za zadnji del sezone. V ženski kategoriji smo skupno na šestem mestu in to nam mora biti cilj, da zadržimo ter povečamo kvoto tekmovalcev, ki lahko nastopajo v svetovnem pokalu. To je dodaten cilj, motivacija za zadnji del sezone.

V Lahti potujemo s petimi dekleti in dvema fantoma, čaka nas čisto sprinterski vikend. Pri puncah bomo nastopili z dvema, pri fantih pa z eno ekipo na ekipnem sprintu. Po Lahtiju bomo določili ekipo za svetovno prvenstvo in potem želim, da imajo ti takmovalci čas, da se v miru pripravijo in usmerijo svoje misli samo na svetovno prvenstvo. V Cogneju dopuščam možnost, da s kakšnim tekmovalcem, ki bo na seznamu za svetovno prvenstvo, ne bomo nastopili. Niti program nam tam ne gre na roko, saj je v nedeljo na sporedu razdalja, čez tri dni pa nato že sprint na svetovnem prvenstvu in tisti, ki bo tekmoval v Seefeldu v sprintu, na razdalji v Italiji zagotovo ne bo tekmoval.

Miha Šimenc

V zadnjem času smo šli stran od vsega, v miru smo se pripravljali v Ramsau, kjer so bile res odlične razmere, veliko snega, dovolj prog. Vse je bilo res v redu. Odmaknjeni smo bili stran od vsega. Res sem zadovoljen s pripravami, ki so bile sicer res težke in naporne, a hkrati zelo sproščene, kar mislim, da je bil tudi namen in cilj. Mislim, da smo naredili, kar smo želeli. Današnji zaključni trening v Planici je pokazal, da sem se dobro odzval na volumen treninga, tako da grem res optimistično naprej v sezono.

Janez Lampič

Na mladinskem svetovnem prvenstvu sem pogrešal finale, a sem zadovoljen s sedmim mestom. Že v kvalifikacijah sem zlomil palico in sem komaj prišel med prvih trideset. Nato pa sem vsak dvoboj šel posebej, uspelo mi je priti do polfinala, kjer sem naredil napako in nato mi je malenkost zmanjkalo do finala.

Katja Višnar

Premor mi je zelo ustrezal, odmik od tekmovanj je bil dobrodošel, ker je forma malce padala. Potrebovala sem sklop dobrega treninga. Tekme v Lahtiju bodo kar težke po vseh teh pripravah, ki smo jih zdaj pripravili v luči svetovnega prvenstva, a nato sledi počitek. V Cogne še ne vem, če bom potovala. Pot je zelo dolga, nadmorska višina bi lahko prinesla zelo suh zrak in takrat imam probleme z dihali, tako da se bom o tej poti odločila po Lahtiju, kjer sta na sporedu dve pomembni tekkmi. Sicer pa so bile priprave zelo v redu, imeli smo odlične pogoje. Zelo kvaliteten trening, v ekipi je dobro vzdušje in odštevamo do svetovnega prvenstva.

Vesna Fabjan

V zadnjem tednu so se pojavile težave z dihali. Bila pa sem v zadnjem času že v Seefeldu, kjer sem opravila zelo dober trening. Bilo pa je kar mrzlo in mislim, da je ves ta trening in temperature so pustile nekaj posledic, dihala so se vnela. Ta teden sem bolj kot ne skušala biti na toplem in skušala umiriti vso zadevo. Brez antibiotikov ni šlo. Masko v mrazu in na hitrem treningu moraš imeti, dihalom skušal omogočiti čim bolj topel zrak. Je težje, saj je z masko teči težje kot brez, zadevo pa skušamo sanirati do te mere, da bi čim prej spet lahko normalno tekla.

Alenka Čebašek

Premor sem res potrebovala. Bili smo na pripravah v Ramsau, kjer smo izkoristili super pogoje za trening. Najprej sem od začetka malce počivala, potem pa sem resno zagrizla v trening. Vmes sem imela malce krize, v zadnjem tednu pa se stvari znova obračajo na bolje. Menim, da je do Seefelda ravno prav časa, da pridem na nivo, ki sem ga že imela.

Anamarija Lampič

10 dni smo bili v Ramsau, obnovili smo bazo, naredili smo malce več ur. Mislim, da so bili to zadnji detajli. Zdaj sta tu še dva vikenda tekem in nato gre čisto zares. Za enkrat se počutim odlično, upam, da se bom v Seefeldu fenomenalno. 14 dni do začetka sprinta v Seefeldu bo minilo hitro, česar se tudi zavedam. Za to smo trenirali celo poletje in tekmovali celo sezono. Forma se je že vzpenjala in upam, da se še bo.

Lahti mi nikoli ni bil ravno pri srcu, vedno imam težave že v kvalifikacijah, tam sem vedno pri repu tistih, ki se uvrstijo. Upam, da bo tokrat bolje, nato pa je to tako ali tako tekma zase.

Program v Lahtiju

Sobota, 9. februar
11:00 Kvalifikacije sprint prosto
13:30 Sprint finale prosto

Nedelja, 10. februar
11:30 Kvalifikacije sprint ekipno klasika
13:30 Finale sprint ekipno klasika

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov