SP: Mastnak po izjemni predstavi do srebrne medalje

04.02.2019


V Park Cityju v ZDA smo videli prve slovenske nastope na svetovnem prvenstvu. V boj za odličja paralelnega veleslaloma so se podali Tim Mastnak, Rok Marguč, Žan Košir in Gloria Kotnik. Tim je z vrhunskimi vožnjami prišel do srebrnega odličja, Žan pa je osvojil peto mesto.


Tim Mastnak, foto: Gepa

Kvalifikacijske vožnje na 470 metrov dolgi progi Picabo's so se začeli ob 17.00 po srednjeevropskem času, vsi štirje naši predstavniki pa so z uvodno vožnjo začeli na rdeči progi. Kotnikova je startala izjemno, saj je postavila najboljši čas na svoji progi oziroma tretjega najboljšega prvih voženj, žal pa ji napredovanje v finale ni uspelo, saj je v drugo naredila napako in bila diskvalificirana. S tem je bila uvrščena na 31. mesto.

Vrhunsko je začel tudi Marguč, ki je imel četrti čas uvodnih nastopov, vožnja po modri progi pa se nato ni izšla po željah. 34. čas je pomenil seštevek, ki ga je popeljal na končno 25. mesto. Mastnak in Košir sta medtem svoja prva dela nalog opravila z odliko ter se v osmino finala podala z drugim oziroma četrtim časom.

Zahtevni pogoji, ki so bili posledica močnega sneženja, so se nadaljevali tudi v izločilnih bojih. Slovenski nastop smo videli že v prvem paru, v katerem se je Žan pomeril z Italijanom Aaronom Marchom. Svetovni podprvak v tej disciplini iz leta 2015 je startal zelo dobro in si kmalu priboril nekaj prednosti pred tekmecem. Italijan je skušal napasti, naš deskar pa je ostal zbran vse do konca in prečkal ciljno črto 0.27 sekunde hitreje.

Peti dvoboj je pripadel Timu in Eliasu Huberju. Mladi Nemec, katerega najboljša uvrstitev kariere je bilo 22. mesto iz letošnje Rogle, je bil z našim deskarjem z ramo ob rami le na startu. Mastnak je poskrbel za odličen premierni nastop v izločilnih bojih svetovnih prvenstev, saj si je tekmec dodobra ogledal njegov hrbet. Padec Huberja nekaj zavojev pred ciljem je nato pomenil tudi mirno zmago Slovenca.


Žan Košir, foto: Gepa

Košir se je v četrtfinalu pomeril z vedno nevarnim predstavnikom Rusije, Vicom Wildom, dvakratnim olimpijskim prvakom. Žal se je nastop našega deskarja končal prehitro, saj je že po nekaj zavojih zašel iz idealne smeri, zapeljal v cel sneg in vožnjo končal s padcem.

Kmalu za tem smo videli še eno izjemno predstavo Mastnaka. Tokrat je imel ob sebi precej bolj izkušenega izzivalca, Avstrijca Lukasa Mathiesa. Le-ta je bil po približno dveh tretjinah vožnje v majhni prednosti, Timu pa so zadnji zavoji uspeli odlično, tako da je dobil dvoboj z 31. stotinkami sekunde naskoka.

Naš deskar je v polfinalu nadaljeval v istem slogu. Do zmage mu je pomagal tudi tekmec, Stefan Baumeister, zmagovalec paralelnega slaloma v Bad Gasteinu na začetku tega leta. Nemec je naredil veliko napako na istem mestu rdeče proge kot pred tem Košir, tako da se je Tim lahko brez večjih skrbi odpeljal medalji naproti.

V ženski konkurenci je slavila Nemka Selina Joerg, ki je ugnala Rusinjo Natalio Soboljevo, bron pa je osvojila Švicarka Jenny Ladina. V predzadnjem boju dneva je Baumeister ugnal Wilda, na kar je sledil spopad za zlato.

Le-ta je potekal med Mastnakom in Dimitrijem Loginovim, deskarjem iz Rusije, ki je po najboljšem času kvalifikacij prikazal odlične vožnje. Timov lov na najžlahtnejše odličje pa se je žal končal zelo kmalu po startu s padcem. Naš deskar se je v cilju vseeno lahko veselil srebrne medalje in uspeha kariere, družbo na podelitvi pa mu je delal tudi Žan, ki je tekmovanje sklenil na odličnem petem mestu.


foto: Gepa

Že jutri so na sporedu novi boji za odličja. Start kvalifikacij paralelnega slaloma je na sporedu ob 17.00, na sceno pa bosta stopila tudi Urška Pribošič in Naj Mekinc, ki bosta tekmovala v skokih prostega sloga. Kvalifikacije se bodo začele ob 17.40.

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov