Filip Flisar osmi na svetovnem prvenstvu

02.02.2019

Filip Flisar je na najpomembnejši tekmi sezone pokazal največ v tej sezoni. Z odličnim smučanjem je prišel vse do polfinala svetovnega prvenstva v ameriškem Solitudu, kjer pa je po tesnem boju s Švicarjem Alexom Fivo zasedel tretje mesto in se moral zadovoljiti z  nastopom v malem finalu. Tekmovanje je nato sklenil na osmem mestu.

Filip Flisar je bil na koncu jezen na svojo napako v polfinalu (c) Gepa

Filip Flisar je že v svoji prvi vožnji pokazal, da gre za najpomembnejšo tekmo v tej sezoni. V četrti skupini osmine finala se je odločno podal na pot in na startu prevzel vodstvo. V zelo zanimivem boju na progi sta ga kmalu prehitela aktualni olimpijski prvak Brady Leman iz Kanade, ki je tudi na koncu zmagal v tej skupini, in Daniel Bohnacker iz Nemčije. Flisar je ostal zbran in izkoristil zaveterje ter ponovno prišel mimo Nemca, ta mu je nato zapeljal na smuči, a se je Filsar izjemno rešil in nadaljeval brez padca. Nemec je zaostal, v boju pa je nekaj hitrosti izgubil tudi Flisar, kar je skoraj izkoristil Oliver Davis iz Velike Britanije. Davis je prišel povsem za Flisarja, a je bil nepripravljen na naslednji skok kjer je padel in Flisar se je nato, kot drugi, brez težav uvrstil v nadaljno tekmovanje.

Veliko manj je bila za Flisarja razburljiva vožnja v četrtfinalu. Tako kot v prvi vožnji se je ponovno odločno podal iz starta in takoj prevzel vodstvo. Za razliko od vožnje v osmini finala pa tega tokrat ni izpustil iz rok niti za sekundo. Ves čas je nadzoroval položaj in se zanesljivo uvrstil v polfinale. Tja se je uvrstil tudi Leman, ki je ves čas smučal tik za Flisarjem in osvojil drugo mesto. Izpadla sta Švicar Marc Bischofberger in Nemec Florian Wilmsmann.

Flisar je tako na najpomebnejši tekmi sezone prvič nastopil v polfinalu, kjer se je pomeril z današnjim stalnim partnerjem Lemanom in še Švedom Viktorjem Andersoonom ter Švicarjem Alexom Fivo. Skupina je bila zelo izenačena, Flisar pa je zelo spodbudno začel. V prvi zavoj je zapeljal na drugem mestu, takoj za Lemanom. Dolgo časa je kazalo, da bosta Kandačna in Slovence šla skupaj vse do finala, nato pa je, kar malo na grdo, Flisarja prehitel Švicar. V desnem ovinku, si je pri prehitevanju malenkost pomagal tudi z roko in odšel mimo. Flisar se ni vdal, poskušal je vse, prišel ponovno povsem za Švicarja, a mimo ni mogel več priti. Tako je polfinale končal na tretjem mestu in zadovoljiti se je moral z nastopom v malem finalu. Flisar  je v malem finalu zasedel četro mesto in tekmo končal kot osmi. 

Novi svetovni prvak je postal Francoz Francois Place, ki je uganl aktualnega olimpijskega prvaka Lemana, bron pa si je prismučal Lemanov rojak Kevin Drury. 

Filip Flisar: "Napaka, ki si jo bom zapomnil za vedno"

"Prva vožnja je bila vredu. Dobro sem startal, potem pa naredil manjšo napako v prvem zavoju, kjer sem izubil nekaj hitrosti in sta me prehitela Kandačan in Nemec. Bilo je malo napeto, moral sem nazaj prehitevati. Čeprav sem skoraj padel, se je vse izšlo dobro, to je nekako moj stil, da mora biti bolj napeto. Četrtfinale je bila vožnja, ki si jo želim. Vse super, start, vožnja, vse... Tako bi nekako moral voziti ves čas. Potem pa polfinale, mogoče malenkost slabši start, ampak nič za to. Nato pa napaka. Prišel sem Lemanu povsem za hrbet, bil hitrejši od njega. Žal sem bil na njegovi levi strani in nisem več mogel zaviti na desno, preko njegovih smuči. Fiva je takrat prišel na notranjo stran in me prehitel. Kaj naj rečem, moja napaka, ki me je danes stala še boljšega rezultata in si jo bom zapomnil za vse svoje življenje," je bil takoj po koncu tekme kritičen do sebe Flisar, ki se je zavedal priložnosti za še boljši rezultat.


Uradni rezultati-SP-Solitude>>>

Zvočna izjava-Filip Flisar (mp3)>>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov