Zlata lisica: Osmo mesto Hrovatove, Štuhčeva 20.

01.02.2019


Ob 10. uri se je na Mariborskem Pohorju začelo tekmovanje za 55. Zlato lisico. 72 tekmovalk so na veleslalomu pričakali zahtevni vremenski pogoji, pa tudi dobro pripravljena proga in lepo število navijačev, ki so imeli priložnost spremljati nastope šestih domačih smučark.


Meta Hrovat, foto: Gepa

S prvo postavitvijo je najbolje opravila vodilna smučarka v skupnem seštevku svetovnega pokala, Mikaela Shiffrin iz ZDA, ki je postavila čas 1:14.28. Drugo mesto je zasedala Slovakinja Petra Vlhova, ki je zaostala 0.48 sekunde, še desetinko sekunde več je za nastop potrebovala Francozinja Tessa Worley, vse smučarke nižje na lestvici pa so zaostajale več kot sekundo.

Prva Slovenka na startu, Meta Hrovat, ki se je na pot podala 12. po vrsti, je svojo nalogo opravila dobro. Brez napak sicer ni šlo, je pa ob prihodu v ciljno areno zasedla sedmo mesto, z 1.59 sekunde zaostanka, kar je obetalo zanimivo finale. Po prvi vožnji, ko je zasedala osmo mesto, je Meta dejala: ''Vrata na prelomnici sem vzela preveč direktno, nisem jih dobro ocenila in jih zajela z ramo. Izhodišče je drugače super, v drugi vožnji bo popoln napad.''

Pri startni številki 20 smo se razveselili povratka Tine Robnik, ki je med svetovno elito nazadnje nastopila pred desetimi meseci v Ofterschwangu, kjer si je poškodovala koleno. Daljši izostanek ji seveda še ni dovoljeval tako napadalnega nastopa, tako da je v cilju zaostala 4.84 sekunde. ''Občutila sem odsotnost, da za sabo nimam nekih konkretnih treningov, trdih podlag in dolžin, kar se najbolj pozna. Ni toliko, da ne tekmuješ, ampak da nimaš tiste priprave, da bi bil siguren. Ni mi žal, da sem nastopila, je bil dober trening, tako da grem naprej z glavo gor in se borim naprej,'' je po vožnji dejala Tina.

Navijaški decibeli so se nato znova povečali pri startni številki 31. Ilka Štuhec je začela zelo napadalno, v srednjem delu pa nato izgubila nekaj desetink. Borba do konca ji je nato uspela dobro, tako da je ob prečkanju ciljne črte zasedla 21. mesto, njen zaostanek za Shiffrinovo pa je znašal 3.62 sekunde. ''Izgleda, da bo tudi druga vožnja, saj sem tu doma. Nekaj časa je minilo od zadnjega veleslaloma, a kot sem dejala, ga redno treniramo. Vesela sem, da imamo priložnost nastopati doma, vsa čast, da so tu naredili kar so, glede na vreme. Že v prvi vožnji je šlo 'na glavo', a se ni izšlo v celoti, je pa še popravna vožnja. Mislim, da bo z dobro startno številko v drugo možno marsikaj, popolnoma bo treba napasti in bo kar bo,'' je kmalu po nastopu rekla Ilka.


Ilka Štuhec, foto: Gepa

S progo so se nato spopadle še tri naše smučarke, ki so nosile startne številke od 57 do 65. Neja Dvornik, ki je v Mariboru nastopila prvič, je svojo nalogo opravila zelo dobro, predvsem v zadnjem odseku, žal pa ji preboj v finale ni uspel. Ob njenem imenu se je izpisala številka +4.28, kar je pomenilo 34. mesto, s tem, da jo je od druge vožnjo ločilo 52 stotink. Ana Bucik je za vožnjo potrebovala še tri desetinke več in bila tako 38., šest mest nižje pa je bila na koncu Robnikova. Desiree Ajlec, zadnja Slovenka na startu, je v svetovnem pokalu nastopila šele tretjič. Zaostanek 6.71 sekunde jo je popeljal na 57. mesto.

Štuhčeva, ki je po prvem teku zasedala 26. mesto, je tudi v drugo začela zelo hitro. V primerjavi s takrat vodilno, Avstrijko Liensbergerjevo, je pridobila 17 stotink sekunde, po srednjem delu pa zaostajala za štiri desetinke. Zadnji zavoji so bili nato odlični, tako da je v cilj prišla ''v zelenem'' z najmanjšo možno prednostjo. Ilka se je na mestu vodilne zadržala za časa naslednjih šestih nastopov, tako da se je lahko veselila lepega skoka po lestvici navzgor.

Po nastopu je rekla: ''Vedela sem, da moram dati gas od starta do cilja. Sicer ni bilo idealno, a sem slišala navijače, kar me je še bolj poneslo, da sem dala čisto vse od sebe. Vem, da znam smučati in kaj moram narediti in da znam to pokazati na tekmi je super. Če ti to uspe od starta do cilja pa je še bolje. Meti sem povedala kako poteka proga, da naj da gas, uživa in poleti.''

Začetek finalnega nastopa Hrovatove je bil prav tako agresiven, je pa vodil tudi do napake in težav, iz katerih pa se je naša tekmovalka dobro rešila. Zaostanek se je v primerjavi s takrat vodilno smučarko v cilju, Švicarko Holdenerjevo, konstantno povečeval, ob koncu vožnje pa se je Meta uvrstila na drugo mesto z 1.10 sekunde zaostanka.


Tina Robnik, foto: Gepa

Boj za zmago je bil napet vse do zadnje stotinke nastopa Shiffrinove. Američanka je bila v drugo počasnejša kot Vlhova, na koncu pa sta imeli največji tekmici sezone identičen čas in si tako delili prvo mesto. Napad na stopničke je uspel Norvežanki Ragnhild Mowinckel, ki je bila po uvodni vožnji šesta, na koncu pa se je veselila tretjega mesta. Meta je zasedla odlično osmo mesto, s čimer je izenačila tretji najboljši rezultat kariere, Ilka pa je s šestim časom finala napredovala na 20. mesto.

''S prvo vožnjo sem zadovoljna, z drugo pa ne najbolj. A rezultat je lep. Glede na to, da vedno pravim, da mi ta mariborska ravnina ne leži, sem danes pokazala, da lahko smučam v redu tudi na takšnih terenih. V bistvu sem zadovoljna. Zdaj imam že en ščitnik na nogi in hitim na slalomski trening, da naredim kakšno vožnjo za občutek, potem pa sledi počitek,'' je po prvi preizkušnji v Mariboru dejala Hrovatova.

Jutrišnji slalom se bo prav tako začel ob 10.00, naša barve pa bodo branile Bucikova, Hrovatova, Dvornikova, Maruša Ferk, Klara Livk in Andreja Slokar.

Zvočna izjava (mp3)
Meta Hrovat >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov