Kranjec ponovno odličen na slalomu, Hadalin ob napadu odstopil

29.01.2019


Schladming je gostil zadnji slalom svetovnega pokala pred bojem za odličja v švedskem Areju. V Avstriji je pred izjemno veliko množico navijačev v prvem teku nastopilo 80 tekmovalcev med katerimi so bili tudi trije naši smučarji, Štefan Hadalin, Jakob Špik in Žan Kranjec.


Žan Kranjec, foto: Gepa

S časom 52.29 je pohod na zmago napovedal domači adut Marcel Hirscher, ki je imel pred najbližjim zasledovalcem, Švicarjem Danielom Yuleom, 99 stotink sekunde prednosti. Še stotinko več je za pot po progi Planai potreboval Francoz Alexis Pinturault, zaostanki smučarjev nižje po lestvici pa so se hitro povečali.

Hadalin, ki je na štirih od zadnjih šestih tekem zabeležil uvrstitev med petnajsterico, je svojo nalogo znova opravil dobro. Tako kot večina ostalih tekmecev je sicer napravil nekaj napak, a si priboril dobro izhodišče v finalu. Z zaostankom 2.29 sekunde za Hirscherjem je zasedel 13. mesto.

Tako Kranjec kot Špik sta na temu prizorišču nastopila prvič, ponovno pa sta startala z visokima številkama. Jakobu preboj v finale ni uspel, saj je nekaj zavojev pred ciljem odstopil, je pa zato novo dobro predstavo prikazal Žan in si priboril še en nastop. Stotinka manj kot tri sekunde zaostanka za vodilnim je pomenila uvrstitev na 28. mesto.

Žan je v drugo nastopil še bolje in v cilju prevzel vodstvo z osmimi desetinkami naskoka. Da je bila vožnja odlična pa se je izkazalo šele nekoliko kasneje. Tekmeci so za njim namreč zaostajali kot po tekočem traku. Žal pa je visoka uvrstitev nato ušla Štefanu, ki je skozi celotno vožnjo smučal izredno napadalno in imel na zadnjem vmesnem času skoraj sekundo prednosti pred vodilnim. Le nekaj zavojev pred ciljem je sledila napaka in odstop.


Štefan Hadalin, foto: Gepa

Na vrhu razpredelnice do velikih premikov ni prišlo. Hirscher je prišel do nove zmage, Pinturault je skočil na drugo, Yule pa zdrsnil na tretje mesto. Kranjčeva končna uvrstitev je bilo 11. mesto, s čimer je izenačil svoj najboljši rezultat v tej disciplini, ki ga je dosegel decembra v Madonni di Campiglio.

''Težko je reči, če je to koncentracija, zajahal je količek. V temu spodnjem delu je bil zelo agresiven sneg. Tudi v prvem teku so imeli fantje težave tu spodaj. To se pač zgodi, škoda, ker je super dobro smučal, a to je slalom. Smučal je tako kot je treba na tekmi svetovnega pokala. Tu ni kaj, zgodila se je napaka. Škoda, ker se je to zgodilo, saj bi bil globoko med deset. A zdaj je kakor je,'' je o Štefanovem nastopu rekel glavni trener Klemen Bergant.

Nato je komentiral še predstavo Žana: ''Žan je že v prvo šel dobro. Proga danes ni bila v tako dobrem stanju, kot pa v Kitzbuehlu ali pa v Madonni. Dobro je smučal, da se je s to njegovo številko prebil v drugi tek. Tam je pa pokazal, da je dober smučar. Na koncu je bil enajsti in videli bomo, če bo to kaj pomagalo pri startni številki. To je bil zadnji slalom pred svetovnim prvenstvom, imamo pa še en slalom v Kranjski Gori. Zaenkrat jima gre kar dobro,'' ter dodal še nekaj besed o ''ogrevanju'' pred tekmo: ''Žan je zjutraj treniral veleslalom, njegovo prvo disciplino. Nekaj časa ga ni treniral. Ocenil sem, da pred tekmo v nedeljo potrebuje vsaj tri treninge, tako da je bila to edina možnost.''

Kranjec pa je po tekmi rekel: ''V prvem teku so bili težki pogoji, a sem solidno smučal in se boril do cilja, tako da mi je uspelo priti v drugi tek. Potem je bila lepa proga in veliko lažje je narediti kar hočeš. To mi je uspelo in rezultat je tu. S številko 72 si ne morem nalagati nekih prevelikih pritiskov. Smučam, probam narediti to kar znam in to mi bolje uspeva kot v prejšnjih letih.''


Zvočna izjava (mp3)
Klemen Bergant >>>
Žan Kranjec >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov