DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Timi Zajc v Sapporu prvič v karieri na zmagovalnem odru!

27.01.2019

Na 20. tekmi letošnje sezone svetovnega pokala v japonskem Sapporu je Timi Zajc prvič v karieri skočil na zmagovalni oder, potem ko ga je premagal le Avstrijec Stefan Kraft! Odlični tudi preostali naši skakalci.

Timi Zajc je kot prvi, rojen v tem tisočletju, skočil na zmagovalni oder (c) SloSki

Na drugi tekmi smučarjev skakalcev v japonskem Sapporu so nastopili vsi Slovenci, ki so nastopili v kvalifikacijah. Kot prvi je na 20. tekmi sezone od naših skočil Tilen Bartol, ki je v ugodnem vetru skočil 121 metrov, s 96,2 točkami pa si je zagotovil prve letošnje točke, po prvi seriji je zasedal 24. mesto. Žiga Jelar je kot drugi naš skočil 117.5 metrov, do drugih točk v Sapporu pa mu je zmanjkalo 1,4 točke na 32. mestu. Anže Semenič je pristal pri 121.5 metrih, s 96,7 točkami pa je zasedal 23. mesto po prvem skoku. S 131.5 metri je dobre vetrovne razmere znal izkoristiti tudi Anže Lanšiek, ki je kar nekaj časa vodil, s 116,9 točkami pa je bil na odličnem 6. mestu po prvem skoku. Domen Prevc je nove točke zanesljivo potrdil s 127.5 metri in 110,1 točkami na 16. mestu po prvem skoku. Nov sijajen skok je nato v odličnih razmerah uspel Timiju Zajcu. Odneslo ga je do kar 138.5 metrov, s 128,8 točkai pa je vodil skoraj do konca prve serije! Prehitel ga je le Avstrijec Stefan Kraft z nižjega zaletišča, pristal je pri 135 metrih, zbral pa je 129,8 točk. Tretji je bil Poljak Piotr Zyla z daljavo serije, 139.5 metri in 122,5 točkami.

Slovenska ekipa v Sapporu (c) SloSki

V finalni seriji je Bartol pristal pri 113 metrih, s skupnim zbirom 178,4 točk pa je prvi točki potrdil na 29. mestu. Semenič je v finalu doskočil pri 124 metrih, 198,6 točk pa je bilo danes dovolj za 24. mesto. Prevc je v finalu imel zelo dobre pogoje, pristal je pri 128.5 metrih, 220,4 točk pa je na koncu pomenilo visoko 13. mesto. "Skoki se počasi dvigujejo, napak je vedno manj, a smo zadovoljni s tem, kar smo dosegli v tem koncu tedna. Gremo naprej, veselim se že naslednjega vikenda. Prihajajo poleti, komaj že čakam," je po drugi tekmi na Japonskem povedal najmlajši Prevc. Lanišek je pristal pri 124 metrih v finalni seriji, 224,6 točk pa je zadostovalo za nov odličen rezultat in 11. mesto na današnji tekmi. "Prvi skok mi je dobro uspel, zelo dobro sem prišel z mize, v zraku sem morda izgubil nekaj metrov, a nič zato. V finalu pa sem bil malce pozen, smuča mi je prišla malo previsoko in tam sem izgubil hitrost in višino. Z izplenom na Japonskem sem zelo zadovoljen. Skoki prihajajo na neko zelo visoko raven in zato se že zelo veselim naslednjih tekem in poletov. Mislim, da se celotna ekipa zelo lepo dviguje. Stopnjujemo od Bischofshofna, ko je bil v točkah samo Semenič, krivulja pa gre zdaj počasi in lepo navzgor," je povedal Lanišek.

Timi zadržal uvrstitev s prve serije in prvič skočil na zmagovalni oder

Že pred Laniškom je skok na zmagovalni oder napovedal domačin Rjoju Kobajaši s 129.5 metri in 236,6 točkami. Prehiteti ga je uspel šele naš mladi član SSK Ljubno BTC, Timi Zajc. V finalu je pristal pri 125 metrih, z 238,4 točkami pa si je zagotovil prve stopničke v karieri! Zanesljivo je še tretjič zapored zmagal Kraft, ki je pristal pri 128.5 metrih, zbral pa je 248,2 točk. Timi Zajc je 19. Slovenec, ki je stopil na zmagovalni oder svetovnega pokala, za Slovenijo pa so to 203 stopničke v zgodovini. "Tega dne ne bom nikoli pozabil, to so prve stopničke! S skoki sem zelo zadovoljen, upam, da bom tudi nadaljeval v takem slogu. Skoki so bili danes precej boljši kot včeraj, naredil sem dva konstantna, dokaj podobna skoka. Prvi je bil malce boljši kot drugi. Upam in vem, da bom nadaljeval s takšnimi skoki. Po finalnem skoku me je sicer malo zaskrbelo, ker daljava res ni bila vrhunska, a na koncu je bilo res zelo veselo. Nekaj sem se naučil tudi včeraj, v bistvu sem bil letos že večkrat visoko po prvi seriji, pa tega nisem izkoristil. Pred finalom nisem bil nervozen, uspelo mi je ponoviti skok iz prve serije. Rezultat je res prišel ob pravem času, zdaj grem prvič na letalnico, glava je že usmerjena tja," je po največjem uspehu v karieri povedal Zajc.

Timi Zajc s prvim pokalom za stopničke (c) SloSki

Po tekmi je glavni trener Gorazd Bertoncelj, ki se je veselil prvih stopničk na najvišji ravni povedal: "To je naša najuspešnejša tekma v letošnji sezoni, prve stopničke in kopica uvrstitev med 10. in 20. mestom in pet v točkah kar je odlično. Timijeve stopničke so že nekaj časa visele v zraku, zelo dobro je pripravljen, je med najboljšimi in samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo vse dobro izšlo - njegovi dobri skoki, pogoji in konkurenca. To mu je danes tudi uspelo. Fantje iz tekme v tekmo skačejo bolje, bolj so samozavestni, bolj si zaupajo, bolj so sproščeni in verjamejo vase. Napredek je in veselimo se poletov." V Oberstdorfu bodo prihodnji konec tedna na sporedu tri tekme na letalnici, Slovenija pa bo imela pravico nastopa s sedmimi tekmovalci.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov