Čater do prvih smukaških točk v Kitzbuehlu

25.01.2019


Moški se v avstrijskem Kitzbuehlu pomerili na klasični smukaški preizkušnji. Šesta tekma sezone svetovnega pokala v tej disciplini je potekala v zahtevnih oziroma spremenljivih pogojih, saj je nekatere tekmovalce spremljalo sneženje in slaba vidljivost. Slovenija je imela na tekmi štiri predstavnike, Martina Čatra, Klemna Kosija, Miho Hrobata in Tilna Debelaka.


Martin Čater, foto: Gepa

Srditi boji na progi Streif so potekali že od samega začetka, saj je prve tekmovalce ločilo le nekaj stotink sekunde. S startno številko sedem je trend majhnih razlik nato prekinil Švicar Beat Feuz, ki je prevzel vodstvo s skoraj sekundnim naskokom, nekaj minut kasneje pa smo videli prvi slovenski nastop.

Le-ta je pripadel Čatru, ki je s startno številko 12 na temu smuku nastopil četrtič v karieri. Svojo nalogo je opravil dobro in prišel na osmo mesto z 2.24 sekunde zaostanka za vodilnim. Takoj za tem je sledil nastop Italijana Dominika Parisa, ki je z vrhunsko predstavo prišel na prvo mesto z dvema desetinkama prednosti pred Feuzom.

Tekmovalci z nekoliko višjimi startnimi številkami so imeli nato na voljo boljšo vidljivost. Eden izmed teh, ki je to zelo dobro izkoristil, je bil domači predstavnik Otmar Striedinger, ki je z 0.37 sekunde zaostanka za vodilnim prismučal na tretje mesto in se na koncu na stopničkah pridružil Parisu in Feuzu.

Martin je na koncu zasedel 26. mesto in s tem prišel do prvih smukaških točk na temu prizorišču, solidno pa se je odrezal tudi Hrobat, ki je bil na 34. mestu od trideseterice oddaljen manj kot pol sekunde. Kosi je zasedel 40. mesto, medtem ko je bil Debelak ob svojem debiju na temu smuku 45.  

''Mislim, da so tu to Martinove prve točke, kar je primarni cilj. Želja pa je, pa tudi sposobnost, da bi se prismučal med dvajset. Na najtežjih delih je smučal korektno, tudi pogumno, deloval je v redu. Izhodna hitrost iz strmine na cesto je bila dobra, na cesti pa je potem ogromno izgubil. V srednjem delu, kjer smo vedeli, da bo malo izgubil, je izgubil praktično sekundo, potem pa znova dobro odsmučal v spodnjem delu. Prve točke so v redu, a je sposoben več. Potem je bilo še takšno vreme, da so imeli tekmovalci, ki so mu nevarni oziroma so v njegovem razredu, boljše pogoje, tako da se je pred njim naredila kar gneča. Klemen se je trudil, je fokusiran, opravil je najboljšo vožnjo v temu tednu. Miha ni bil skoncentriran celo vožnjo, tako da je v srednjem delu naredil napako, izgubil fokus in v Kitzbuehlu s tem ne moreš vzeti točk. Tilen je nastopil po padcu Šveda v slabših pogojih, govorim o vidljivosti, saj fantje boljše reagirajo ko vidijo. Proga je bila takšna, da bi se dalo zmagati z zadnjo številko. Vidljivost pa kroji rezultate, ko so tako majhne razlike. Včasih smo tu osvajali točke s tri in pol sekunde zaostanka, danes si pa štirideseti s tremi sekundami. Gremo dalje s fokusom na superveleslalom. Upam, da bo odločitev, ki so jo sprejeli organizatorji dobra, danes je bil res kraljevski smuk. Upam, da bodo tudi na superveleslalomu dobri pogoji in da bo tekma zanimiva,'' je po tekmi dejal glavni trener Peter Pen.

Kitzbuehel bo jutri gostil slalomsko preizkušnjo, ki je zaradi slabe vremenske napovedi prehitela superveleslalomsko. Od 9.30 naprej bomo spremljali nastope Štefana Hadalina, Žana Kranjca in Jakoba Špika.

Zvočna izjava (mp3)
Peter Pen >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov