DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Za konec japonske turneje Križnarjeva na 12. mestu

20.01.2019

Nika Križnar je tudi na deveti posamični tekmi sezone končala med petnajsterico (c) GEPA

Tudi zadnjo tekmo japonske turneje svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske je krojilo vreme. Organizatorji so najprej odpovedali kvalifikacijsko serijo zaradi sneženja, kasneje pa jim je še peto tekmo na Japonskem, tretjo v Zau, le uspelo izpeljati. Veter je malce krojil razplet tudi te, precej težav pa je povzročala tudi megla, ki se je spustila na skakalnico v Zau.

Od štirih Slovenk je prva nastopila Maja Vtič, ki pa s 75 metri znova ni ujela točk svetovnega pokala, končala je na 33. mestu. Meter manj je skočila Špela Rogelj, tudi ona pa Japonsko zapušča brez točk na zadnji tekmi, saj je zasedla 35. mesto. Bolje sta se pričakovano odrezali Urša Bogataj in Nika Križnar. Bogatajeva je s 87.5 metri in s 87,6 točkami zasedala 14. mesto po prvem skoku. Enak zbir točk je imela po prvi seriji tudi Križnarjeva, ki je skočila 88 metrov.

Po prvi seriji je vodila olimpijska prvakinja Maren Lundby s 96 metri, potem ko je imela najboljše vetrovne pogoje med vsemi, zbrala je 104,1 točk. Druga je bila nekdanja olimpijska prvakinja, Nemka Carina Vogt s 94.5 metri in 102,5 točkami, tretja pa še ena Norvežanka Anna Odine Ström z 91 metri in 98,5 točkami. Vodilna v skupnem seštevku, Katharina Althaus iz Nemčije je po čakanju na zeleno luč pristala pri 83 metrih in je zasedala 17. mesto.

V zelo gosti megli žal naši skakalki v finalni seriji nista pretirano popravili svojih uvrstitev. Bogatajeva je pristala pri 89 metrih, s 173,9 točkami pa je zadnjo tekmo na Japonskem končala na 16. mestu. Tudi Križnarjevi se ni izšlo po željah, skočila je 87 metrov, s 175,9 točkami pa je bila še četrtič zapored najboljša Slovenka, tokrat na 12. mestu. “Tekma je bila malce drugačna, v takšnih pogojih niti ne treniramo in tega zato nismo navajeni. Bila pa je tudi na meni velika krivda, v samem skoku sem naredila prevelike napake in tudi zaradi tega nisem imela tako dobrega mesta, kot bi ga v resnici s svojimi najboljšimi skoki lahko imela. Nisem razočarana, saj vem, da znam skočiti, tu sem pokazala super skoke in s temi skoki grem naprej v Rašnov. Pozitiva mora biti, ne smemo gledati slabo, glede na to, da se na zadnji tekmi tu ni obneslo. Gremo naprej s pozitivnimi mislimi.”

Glavni trener Zoran Zupančič je povedal: "Po takem tekmovanju ne moremo biti zadovoljni. Včeraj sta dve punci ekipno tekmo odskakali super, danes smo seveda pričakovali dobre rezultate od njih. Vemo, da Maja in Špela nista niti v solidni formi. Špela je poizkušala narediti neko spremembo, normalno pa je naredila še večjo napako, Maja pa je naredila malce boljši skok, a se ji ni izšlo s pogoji. Tekma je bila zelo težka, v težkih vetrovnih razmerah in v težki smučini, padal je moker sneg. Danes so zmagali tisti, ki imajo najboljši servis, mi smo brez tega.”

Finalna serija je dodobra premešala vrstni red, prinesla pa je dvojno norveško zmago. Lundbyjeva je za 15. zmago v karieri v finalu pristala pri 92.5 metrih, zbrala pa je 198,7 točk. Na drugo mesto in prve stopničke v karieri se je prebila njena rojakinja Strömova s 95 metri v finalu in s 197,4 točkami, tretja je bila Vogtova z 90 metri in 195,2 točkami. Althausova se je prebila do 8. mesta, prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala pa se je pred Lundbyjevo zmanjšala na 34 točk. 

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna nadaljeval v romunskem Rašnovu.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov