DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Slovenija v Zakopanah tik pod zmagovalnim odrom

19.01.2019

Na drugi ekipni tekmi svetovnega pokala v tej sezoni so Anže Semenič, Domen Prevc, Anže Lanišek in Timi Zajc skočili na odlično četrto mesto v Zakopanah.

Anže Lanišek je znova prikazal skoke na visokem nivoju (c) SloSki

Drugo ekipno tekmo smučarjev skakalcev v tej sezoni, prva je bila na sporedu v Wisli, je za Slovenijo v Zakopanah odprl Anže Semenič. S 125.5 metri in 125,6 točkami je naše popeljal na šesto mesto, tik za Poljsko. Skoraj 10 točk prednosti je imela Nemčija pred Avstrijo in Norveško. Kot drugi je za naše skakal Domen Prevc, ki je ob vetru v hrbet pristal pri 130.5 metrih, naši pa so po dveh skokih imeli 260,7 točk. Nemci so na vrhu imeli že 15,9 tok naskoka pred Avstrijo, tretja je bila še naprej Norveška, naši so napredovali na četrto mesto, le dve desetinki pred Poljaki in slabih oz. dobrih pet točk pred Japonsko in Češko na sedmem mestu.

Zelo dobro je kot tretji Slovenec skočil tudi Anže Lanišek, ki je prav tako ob vetru v hrbet pristal pri 130.5 metrih, s 396,5 točkami pa so naši sicer izgubili eno mesto in so bili peti, saj so jih prehiteli Poljaki, ki so imeli 407,6 točk. Japonci so že zaostajali 24,1 točk. Nemci so na vrhu imeli skoraj 20 točk naskoka pred Avstrijci, Norvežani so zaostajali še dodatnih šest točk. Timi Zajc je kot naš najboljši to še enkrat več potrdil. Z nižjega zaletišča je skočil 135 metrov, naše pa je s 541,7 točkami utrdil na petem mestu po prvi seriji. Japonci so zaostajali 26,1 točk. Nemci so vodili le za 9 točk pred Avstrijci, tretji so bili Norvežani, četrti pa Poljaki, 11 točk pred našimi.

Finale je za naše s 129 metri odprl Semenič, s 671,1 točkami pa so naši še naprej zasedali peto mesto, prednost pred Japonci se je zmanjšala na 7,4 točke. Nemci so imeli še slabih osem točk naskoka pred Avstrijci, Norvežani so zaostajali dodatnih dobrih 15 točk na tretjem mestu. Znova je zelo solidno skočil tudi Prevc, 133.5 metrov, naše je skupno 809,4 točk še utrdilo na petem mestu. Nemci so ob rekordu naprave Markusa Eisenbichlerja s 143 metri povečali prednost pred Avstrijci na slabih 20 točk.

Finalna serija se je zapletla v predzadnji skupini

V finalu je odličen skok uspel Lanišku s 136.5 metri, naši pa so pred zadnjim skokom imeli 956,2 točk, kar jih je prestavilo na četrto mesto, saj je bil diskvalificiran Norvežan Johann Andre Forfang zaradi neustreznega dresa. Finalna serija se je v tej skupini močno zapletla, saj je Nemec David Siegl pri 142.5 metrih grdo padel (desno koleno), iz izteka so ga odnesli na nosilih. Nemci so imeli le 1,2 točki prednosti pred Avstrijci, tretji Poljaki pa le 2,3 točke pred Slovenci. 

Zajc je napadal s četrtega mesta, pristal pri zelo dobri daljavi, 135 metrih, s skupnim zbirom 1103,8 točk pa je potrdil odlično četrto mesto Slovenije v Zakopanah. Dawid Kubacki je Poljski kot zadnji zagotovil tretje mesto z novim uradnim rekordom Wielke Krokiew s 143.5 metri, Poljaki so zbrali 1117,2 točk. Zelo dramatičen je bil sam zaključek tekme. Stefan Kraft je s 141 metri vrgel rokavico Nemcem, Avstrijci so imeli 1157,4 točk. Stephen Leyhe je nato pristal pri 137 metrih, zbir točk pa se je ustavil pri 1157,5 točkah in zmage se je razveselila Nemčija.

Po tekmi so bili v našem taboru lahko zadovoljni. Domen Prevc: "Z današnjima skokoma sem zadovoljen. Da se še bolje, a sem vesel, da se stvari počasi stopnjujejo, gredo navzgor in v tej smeri je potrebno delati naprej. Z ekipnim uspehom sem zelo zadovoljen, vsem fantom sta uspela dva zelo dobra skoka. Za stopničke se nam nekako še ni poklopilo, moramo pa biti zadovoljni z odličnim četrtim mestom." Zadovoljen je bil tudi glavni trener Gorazd Bertoncelj: "Danes smo bili zelo dobri. Osem dobrih skokov, nekateri celo odlični, nekateri z manjšimi napakami. Bili smo v igri za stopničke a nič ne de, pomembno je, da se kot ekipa dvigujemo."

Jutri bo v Zakopanah na sporedu še posamična tekma.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov