Katja Višnar v Ötepääju odlična 5. v klasiki

19.01.2019

Na sedmem letošnjem sprintu za svetovni pokal je Katja Višnar izenačila najboljši slovenski rezultat sezone s 5. mestom, Anamarija Lampič je osvojila 13. mesto, rezultat kariere v klasiki je postavil Miha Šimenc.

Katja Višnar je v Estoniji izenačila najboljši slovenski rezultat te sezone (c) GEPA

Estonski Ötepää je gostil šele drugi sprint v klasičnem koraku v tej sezoni, sicer pa že sedmega v sezoni. Slovenska reprezentanca je bila številčno tokrat okrnjena zaradi priprav na svetovno prvenstvo, Nejc Brodar je tako v Estoniji na sprintu priložnost ponudil le Katji Višnar, Anamariji Lampič, Aniti Klemenčič, Mihu Šimencu in Benjaminu Črvu. Skozi kvalifikacije se v izločilne nista uspela prebiti le letošnja debitanta Klemenčičeva in Črv.

Višnarjeva je v kvalifikacijah postavila sedmi čas in je bila tako nosilka četrte četrtfinalne skupine, zraven so tekle še Hanna Falk, Ane Appelkvist Stenseth, Natalija Matvejeva, Laura Gimmler in Laura Mononen. Naša tekmovalka je potrdila vlogo favoritinje in na 1,3 km progi v cilj pritekla prva, 22 stotink je zaostala Norvežanka Stensethova in novo polfinale je bilo tu, četrto v tej sezoni. Na prvi tekmi v klasiki je bila v Ruki 12.

V zadnji četrtfinalni skupini deklet je Lampičeva z 12. kvalifikacijskim časom tekla ob Maji Dahlqvist, Astrid U. Jacobsen, Sadie Bjornsen, Sandri Ringwald in Andrei Julin. Dahlqvistova je potrdila vlogo favoritinje in ob padcu nekaterih sotekmovalk tik pred ciljno ravnino zmagala s prednostjo 2,35 sekunde pred Ringwaldovo, Lampičeva, ki je tudi padla, pa je na tretjem mestu s 6,5 sekundami zaostanka žal končala današnje tekmovanje in tako ostaja pri enem polfinalu v tej sezoni.

V prvi četrtfinalni skupini je tekel Šimenc, ki je v kvalifikacijah imel 27. čas. Ob boku Johannesa H. Kläba, Paala Golberga, Andreja Sobakareva, Andrewa Newella in Laurija Vuorinena je znova prikazal zelo dober tek, na 1,6 km razdalji pa je osvojil četrto mesto z zaostankom 4,2 sekund za Kläbom. Šimenc je tako ostal pri šesti uvrstitvi v četrtfinale v tej sezoni, prejšnji teden je tekel tudi v polfinalu Düsseldorfa, a s končnim 19. mestom je znova postavil rezultat kariere, tokrat seveda v klasičnem koraku.

Zmaga v polfinalu, v finalu zaplet in padec Švedinje

V polfinalu je Višnarjeva tekla v drugi skupini ob Dahlqvistovi, Kristi Parmakoski, Anni Svendsen, Stensethove in Ringwaldove. Višnarjeva je začela v ospredju ob Stensethovi, ob začetku druge tretjine proge pa je naša tekmovalka naredila nekaj razlike do tekmic, a ob odličnih smučeh ji tekmice do cilja niso mogle do živega in v drugi letošnji finale se je prebila s polfinalno zmago.

V velikem finalu je nastopilo pet deklet, ob Višnarjevi še Švedinji Dahlqvistova in Sundlingova ter Norvežanka Maiken Caspersen Falla in Rusinja Natalija Neprijajeva, medtem ko je Stina Nilsson finalni nastop odpovedala. Takoj po štartu je močno potegnila Neprijajeva, a tekmice so jo kmalu ujele. Nato je v višjo prestavo prestavila Falla, ki je takoj imela nekaj prednosti pred Neprijajevo, obe pa sta se odpeljali daleč naprej od konkurentk, nato je pred spustom padla Sundlingova, Višnarjeva pa se je morala odmikati. Na tretjem mestu je nato osamljena tekla Dahlqvistova, takšen je bil tudi vrstni red v cilju. Blejka je na koncu zasedla 5. mesto, kar je nov vrhunski rezultat za Katjo in slovenski smučarski tek. To je namreč že sedmi letošnji posamični rezultat med deseterico. Na koncu je Lampičeva prav tako končala med 15, bila je trinajsta.

V moški konkurenci je ob petih Norvežanih in enem Rusu v finalu zmagal Kläbo pred Bolšunovom in Golbergom.

Višnarjeva z grenkim priokusom, Lampičeva zelo jezna

Kljub novim odličnim rezultatom je bilo v našem taboru danes tudi nekaj grenkega priokusa, kar je potrdila Višnarjeva: "Ko sem premislila, kako je bilo, je nekaj grenkega priokusa za finale, ker sem zelo dobro tekla od kvalifikacij do polfinala, ko sem prišla prva v cilj. Nato pa šok v finalu, kjer sem že v prvem klancu začutila, da imajo noge še vedno laktat in nekako nisem mogla iti frekvenčno hitro, tako kot vodilne, s klanca pa sem skoraj padla, noge me niso držale. To se zgodi. Zame je bilo malo premalo premora, da bi laktat odplaknila. Še vedno pa je to peto mesto, lahko sem zelo vesela za odličen četrtfinalni in polfinalni tek."

Preveč dobre volje ni bila niti Lampičeva, ki ji je zaplet na zadnjem ovinku odnesel boj za polfinale: "Čisto točno, kaj se je dogajalo ne vem, a res sem zelo jezna. Danes je bila res tako dobra priložnost, tako dobro sem se počutila. Že od štarta sem takoj napadala, zelo je bilo dobro. Tudi po zadnjem spustu sem si nabrala malo razlike, a nato mi je malo padla hitrost na majhnem klančku in tekmice so me "pojedle". Potem mi je Američanka zapeljala na palico, izgubila sem še malo hitrosti. Do ovinka sem bila na četrtem mestu, nato pa sploh ne vem kaj se je zgodilo. Po tem smo ugotovili, zakaj so me punce sploh ujele. Na predzadnjem ovinku sem na mostu povozila kamen, za katerega sploh ne vem, kako se je tam znašel. Uničila sem smuči, a to zdaj ni več važno, nisem prišla naprej in zelo sem jezna."

Miha Šimenc je po težki tekmi povedal sledeče: "Oba teka sta bila težka, proga je tu izjemno težka, dva zelo zahtevna klanca, en zelo dolg, drug zelo strm. Danes smo imeli res srečo s smučmi, tako da pohvala fantom, serviserjem in trenerjem, ki so super pripravili smuči. Imeli smo res dober in kvaliteten material. Moj tek v skupini je bil štiri ali pet sekund hitrejši od kvalifikacijskega. Oba teka sta bila težka, vesel sem, da sem prišel spet med najboljšo dvajseterico."

Črto je nato potegnil še glavni trener Brodar: "Rezultati so samo vzpodbuda, da vsi delamo še bolje, damo še več od sebe. Vidimo, da lahko z odličnim ekipnim pristopom premikamo tudi meje v smučarskem teku. Mene navdaja z navdihom in ponosom, da tekmovalci vidijo, da so zmožni nastopati ne samo v finalu, ampak imajo željo tudi po osvajanju stopničk. Stopničke nam v tej sezoni še manjkajo, a mislim, da ob takem napredku tudi to ni več daleč za našo ekipo."


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov