DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

Nika Križnar v Zau odlična peta, Bogatajeva 10., Rogljeva 16.

18.01.2019

Na prvi tekmi svetovnega pokala smučark skakalk v Zau je Nika Križnar končala na odličnem 5. mestu, Urša Bogataj je bila 10., uspeh naših pa je na 16. mestu zaokrožila Špela Rogelj.

Nika Križnar je izenačila letošnji najboljši rezultat iz Premanona (c) GEPA

Organizatorji tekem svetovnega pokala v japonskem Zau so že včeraj imeli velike težave z vremenom, veter in sneg pa sta na koncu poskrbela za odpoved kvalifikacijske serije za današnjo tekmo. Le ta ni bila izvedena niti danes pred tekmo, z dobre pol ure zamude pa se je nato v spremenljivem vetru in mrzlem vremenu prva od treh tekem v Zau le začela. 

Od štirih Slovenk je kot prva nastopila najizkušenejša Maja Vtič. Po nekaj čakanja na zeleno luč je doskočila pri 75.5 metrih, kar je bilo premalo za točke svetovnega pokala, zasedla je 35. mesto med 48 tekmovalkami. Precej bolje je kmalu za njo skočila Špela Rogelj, ki je z 82.5 metri in 82,7 točkami ob slabših pogojih prevzela vodstvo po nastopu, na koncu pa je bila po prvi seriji na 16. mest. Še dlje je nato odneslo tretjo Slovenko, Uršo Bogataj. Skočila je 88.5 metrov, z 91,1 točkami pa je tudi ona prevzela vodstvo po svojem nastopu. Najdaljši skok od naših je nato pokazala Nika Križnar, ki je z 89 metri in s 94,4 točkami prav tako prevzela vodstvo po svojem nastopu, za nekaj trenutkov sta skupaj z Bogatajevo celo skupaj zasedali prvo in drugo mesto na rezultatski lestvici, po prvi seriji pa sta zasedali visoki 5. oz. 8. mesto. 

Vodila je Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz s 93.5 metri in 104,2 točkami pred domačinko Saro Takanaši, ki je skočila 92 metrov, zbrala pa je 101,0 točko, tretja je bila vodilna v skupnem seštevku, Nemka Katharina Althaus z 89 metri in 100,8 točkami.

V finalni seriji naše potrdile odlične rezultate

V finalni seriji je Rogljeva skočila 87.5 metrov, s skupnim zbirom točk 174,6 pa je zadržala 16. mesto, kar je izenačitev druge najboljše uvrstitve v tej sezoni. Bogatajeva je z 89 metri in s 188,6 točkami nekaj malega izgubila, a ne preveč, da še tretjič letos ne bi končala med najboljšo deseterico, danes je bila prav 10. Finalna serija se je zapletla pred nastopom šeste s prve serije, Maren Lundby, ki je kar dolgo čakala na zeleno luč. Naposled jo je dobila in pristala pri 99.5 metrih ter z 200,3 točkami prevzela vodstvo. Hitro je nato priložnost dobila Križnarjeva, ki je pristala pri 87 metrih, a je imela izredno slabe vetrovne razmere; dobila je 11,8 točk dodatka, medtem ko Lundbyjeva pred njo 10,6 točk odbitka! S 199,2 točkami je naša mlada skakalka skočila na trenutno drugo mesto, tik za Norvežanko, pred zadnjimi štirimi skakalkami pa je znova sledilo nekaj premora zaradi nekonstantnega vetra. Na koncu je Križnarjeva zadržala peto mesto iz prve serije in tako izenačila rezultat sezone iz Premanona, hkrati je vpisala tudi drugi najboljši dosežek na njeni peti posamični tekmi v Zau.

Še drugič je na Japonskem letos zmagala Iraschko-Stolzeva, ki je v finalu skočila 92.5 metrov, zbrala pa je 205,2 točk. Drugo mesto je s 94 metri in 203,5 točkami zadržala Takanašijeva, tretje pa Althausova s 94.5 metri in 203,2 točkami.

Skoki v finalu še boljši, a veter ni bil na slovenski strani

Po tekmi je znova naša najboljša, Križnarjeva povedala: "Kar pestra tekma, a še vseeno je nekako steklo, glede na veter. Sami skoki so bili kar solidni. V prvi seriji sem se še malo iskala na mizi s samim dvigom, v drugem pa sem imela malo smole z vetrom, a sam skok je bil zelo dober, tudi sama sem bila zelo zadovoljna z njim. Ko sem doskočila, metri za moje mnenje niso bili pravi, a potem sem izvedela, da sem imela tako slab veter, da še vseeno sodim zraven. Jutri bom poizkusila popraviti še manjše detajle predvsem na mizi in v telemarku. To, da sem bila peta, nedaleč tudi od prvega mesta, mi lahko samo da informacijo, da nisem tako daleč za najboljšimi. Vem, da znam skočiti, potrebno bo samo sestaviti pravi skok, dobiti pravi občutek in potem bo prišel tudi rezultat." 

Z današnjim izplenom je bila zadovoljna tudi Bogatajeva: "Vse se je odvilo zelo na hitro. Včeraj smo imele samo en skok, danes smo šle direktno v tekmo. Potrebno se je zbrati in skočiti. Sami pogoji so bili značilni za Japonsko, človek nima vpliva na to, kaj dobi. Enkrat je tako, drugič drugače. Morda se bo enkrat veter obrnil tudi nam v prid. Danes sem skakala kar v redu, sploh drugi skok je bil dober, čeprav sem bila zaradi vetra morda malenkost prikrajšana, a nič za to, tako je. Sem zadoljna z današnjimi skoki." Naša druga najboljša na današnji tekmi je nato pogledala še proti jutrišnji ekipni preizkušnji: "Smo super ekipa, vzdušje je enkratno. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Če vsaka pokaže nek normalen skok, mislim, da bomo lahko kar veseli." 

Po tekmi je glavni trener Zoran Zupančič še enkrat poudaril, da v pripravljenost tekmovalk nikakor ni dvomil: "Mi smo vedeli, da smo dobro pripravljeni in da nam v Sapporu nekako ni ustrezal tisti trenutek in skakalnica. Tukaj je slika popolnoma drugačna, punce so spet zraven, skačejo dobro. Tudi prej so skakale dobro. Zadovoljen sem z njihovmimi skoki, z njihovim napredkom in tudi z izboljšavo skokov v drugi seriji, kljub temu, da smo imeli slabe vetrovne razmere. Tokrat nismo bili med srečneži. Točkovne razlike v vetru so bile ogromne, tudi razlike v sami hitrostih so se pokazale na zaletišču. Če bi imeli malce več sreče, bi se nam lahko izšlo še veliko boljše." Zupančič je nato opisal še minuli teden dni oz. pogoje, s katerimi se naša reprezentanca srečuje v deželi vzhajajočega sonca. "Prav veliko razmer za trening tu nimamo. Nastanjeni smo v Jamagati, ki je približno eno uro vožnje od same skakalnice, ki leži veliko višje. Vreme je v Jamagati ugodno, ko pa se pripeljemo v Zao, je nekako tako kot bi se pripeljal na Pokljuko, nizka oblačnost, sneženje in veter. Za trening nismo imeli časa. Vsak dan smo tako trenirali manjše detajle pri samem odrivu na tleh, tako kot to po navadi počnemo pri pripravi na samo tekmovanje doma."

V skupnem seštevku je Križnarjeva z 248 točkami prehitela Emo Klinec in je skupno 9., vodi še naprej Althausova s 590 točkami. Bogatajeva je s s 179 točkami 14., Rogljeva pa s 63 točkami 26. Jutri bo v Zau na sporedu ekipna tekma, v nedeljo pa še ena posamična.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov