Odličen nastop Kranjca v Adelbodnu

12.01.2019


Moški so se v švicarskem Adelbodnu pomerili na klasični veleslalomski preizkušnji svetovnega pokala. Na vedno zahtevni progi Chuenisbaergli se je v prvem teku pomerilo 74 tekmovalcev, med katerimi sta bila tudi dva naša predstavnika, Žan Kranjec in Štefan Hadalin.


Žan Kranjec, foto: Gepa

Že uvodna vožnja je postregla z zanimivimi nastopi, ki so bili zelo izenačeni. Najboljše izhodišče je imel Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je mimo 53-ih vrat odpeljal s časom 1.12.29. Avstrijec Marcel Hirscher je na drugem mestu zaostajal 12 stotink sekunde, še šest stotink več pa je za nastop potreboval Francoz Alexis Pinturault.

Kranjec, zmagovalec prejšnjega veleslaloma v Saalbachu, je svojo nalogo opravil dobro. Popolnoma brez napak sicer ni šlo, ga je pa zaostanek 0.91 sekunde popeljal na 10. mesto in zelo dobro izhodišče za napad v finalu. Hadalin, ki je lovil letošnje prve veleslalomske točke, je nastopil 40. po vrsti in z zaostankom 4.05 sekunde za vodilnim zasedel 50. mesto.

Drugi tek se je zaradi megle začel s 45-minutno zamudo, pred nastopom našega tekmovalca pa je prvo mesto zasedal Avstrijec Marco Schwarz. Žan je v prvem odseku proge v primerjavi s severnim sosedom nekaj časa izgubil, nato pa nadaljeval v izjemnem slogu. Predvsem mu je uspela vožnja v zadnjem, najbolj zahtevnem delu proge, kjer je pridobil nekaj desetink, tako da je ob prihodu v cilj prevzel vodstvo z 0.69 sekunde naskoka.

Pred zadnjimi tremi vožnjami dneva je Kranjec zasedal drugo mesto, pozicijo za Francozom Thomasom Fanarajem. Pinturault je prišel na drugo mesto s šestimi stotinkami prednosti pred našim tekmovalcem, Hirscher pa je zatem prevzel vodstvo s kar dobro sekundo naskoka pred Fanarajem. Kristoffersen je znova zaostal za največjim tekmecem in osvojil drugo mesto, kar je pomenilo, da je Kranjec končal na odličnem petem.

Kranjec je po preizkušnji rekel: ''V prvem teku vožnja večinoma ni bila na limitu, tako kot znam. Preveč sem zavijal, premalo odločno je bilo, to sem takoj vedel, ko sem prišel v cilj. Glavni cilj v drugem teku je bil, da res pokažem kar znam, da ničesar ne prepuščam tekmecem. V drugi vožnji mi je to dobro uspelo in bil je zelo dober rezultat. Ja, z drugo vožnjo sem zadovoljen, s prvo niti ne toliko. Vedno je borba, če hočeš biti v vrhu, moraš narediti dve vožnji na limitu, kakor znaš. Danes sem naredil eno in to je bilo dovolj za peto mesto, če bi naredil dve, bi bilo dovolj za kakšno mesto višje. Ampak vedno je borba, niso lahke tekme, vsaka tekma ima svoje težavnosti. Treba je iti iz tekme na tekmo in pokazati kar znaš in upati na čim boljši rezultat. Jutri je taktika popolni napad. Treba si je ogledati progo, če je kaj takega, drugače pa napadati od starta do cilja. V slalomu nimam kaj dosti za izgubiti, s to številko je napad edina opcija. Upam tudi na dobre oziroma solidne razmere, da bom imel priložnost za preboj v drugi tek.''

Glavni trener Klemen Bergant pa je dejal: ''Uvrstitev, peto mesto, je sigurno dobra. Ne more se mu gledati v zobe. Za Žana je bila danes posebej težka tekma, saj je bila prva po zmagi. Vmes je bilo tri tedne, po tisti zmagi pa se mu je veliko zgodilo, je tudi prišla za njim. Na treningih se je moral kar matrati, da je spet prišel na tisti svoj nivo. Danes je bil v prvem teku malo nesiguren, ni se čisto odločil in ni šel na meji. V drugem teku, posebej v spodnjem delu, pa je peljal super dobro, tako kot smo navajeni. Veseli to, da še vedno dobro smuča, da ga različni tereni in snežne podlage, vsaj na teh zadnjih tekmah, ne zmotijo toliko in da ma kontinuiteto teh vrhunskih rezultatov.''

Jutri v Adelbodnu sledi še slalom, na katerem bodo nastopili Kranjec, Jakob Špik in Hadalin. O slednjem je trener dodal: ''Štefan se dobro smuča, a danes na tekmi tega ni pokazal. Zdajle na treningu slaloma se je zelo dobro smučal. Predvsem sam mora to smučarijo, ki jo trenutno ima, spraviti na tekmo. Jutri je malo slabša napoved, padlo naj bi kar nekaj snega. Upam, da sneg ne bo dosti vplival na podlago, da bo dobra proga in da bo tekma taka, da bo možno tudi z našimi številkami priti v drugi tek in potem še napasti.''


Zvočna izjava (mp3)
Žan Kranjec >>>
Klemen Bergant >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov