Zgodovinsko v Dresdnu: Čebaškova, Višnarjeva in Šimenc med deseterico

12.01.2019

Na šestem sprintu letošnje sezone v teku na smučeh je Alenka Čebašek prvič v karieri tekla v finalu, Miha Šimenc pa v polfinalu. Na koncu je poleg njiju med deseterico končala tudi Katja Višnar!

Alenka Čebašek nadaljuje s sijajnimi nastopi v letošnji sezoni (c) GEPA

V izločilne boje prvega sprinta po Tour de Skiju so se v zelenem Dresdnu uvrstilo štirje naši tekmovalci, Katja Višnar, Alenka Čebašek, Vesna Fabjan in Miha Šimenc, medtem ko so v kvalifikacijah obstali Eva Urevc, Janez Lampič, Luka Prosen in Andrej Jenko.

Kot prva je na beli 1,6 km stezi sredi dresdnškega zelenja v četrtfinalu nastopila Višnarjeva ob boku Laurien van der Graaff, Maiken Caspersen Falla, Elisabeth Schicho, Tatiano Alešino in Moniko Skinder. Naša izkušena tekmovalka je začela za začelju, skupina pa je vse do konca ostala skupaj, tako da je pričakovano odločalo zadnjih nekaj deset metrov. Katja je začela pospeševati po zadnji klančini in na ciljni ravnini je ob sprintu brez pomoči palic zaselda drugo mesto za Fallo, ugnala pa je Švicarko van der Graaffovo. S tem je tretjič letos prišla do polfinalnega boja.

V zadnji, peti skupini sta tekli preostali naši, Čebaškova in Fabjanova, v družbi Maje Dahlqvist, Victorie Carl, Marie Eide in Laure Gimmler. Naši sta začeli podobno kot prej Višnarjeva, žal pa je tik pred obratom in ob vstopu v drugi krog Fabjanovo zapeljala na smuči Gimmlerjeve ter padla in sanj o polfinalu je bilo konec. Čebaškova je držala stik z vodilnima Eidejevo in Dahlqvistovo, v zadnjih 100 metrih pa je zanesljivo tekla na drugem mestu in tudi ona si je zagotovila tretji letošnji polfinale.

Zgodovinski četrtfinalni nastop Šimenca

Šimenc je v petem letošnjem četrtfinalnem nastopu tekel v peti skupini ob Jamesu Clugnetu, Clementu Arnaultu, Renaudu Jayju, Johanu Häggströmu in Gustavu Nordströmu. Naš edini finalist je v drugi krog vstopil na petem mestu, a skupina je ostala zelo strnjena. Dobrih šesto metrov pred ciljem je Logatčan tekel na drugem mestu ob boku Clugneta, nato je oba prehitel Jay, a Šimenc se ni dal, odlično je zaključil in v cilj prišel na drugem mestu ter tako prvič v karieri pritekel tudi v polfinale! 

Obe Slovenki, ki sta se uvrstili v polfinale, Višnarjeva in Čebaškova, sta tekli v drugi skupini ob treh Švedinjah, Evelini Settlin, Igi Ingemarsdotter in Dahlqvistovi ter domačinki Sandri Ringwald. Dekleta so tudi tokrat tekla skupaj vse do zadnjih metrov. Čebaškova si je priborila drugo mesto, za Dahlqvistovo pred ciljno ravnino in znova zanesljivo to pozicijo tudi obdržala ter se tako prvič v karieri uvrstila v veliki finale sprinta! Višnarjeva je osvojila peto mesto, potem ko je že pred ciljnim sprintom malce zaostala za skupino in višje tokrat ni mogla. 

Čebaškova in Šimenc potrdila rezultata kariere, med 10 tudi Višnarjeva

Šimenc je ob prvem polfinalnem nastopu v karieri tekel v drugi skupini ob treh Francozih Arnaultu, Jayju in Lucasu Chanavatu ter ob Norvežanih Eririku Brandsdalu in Eriku Valnesu. Skupino so povedli Francozi, Šimenc je začel pred Norvežanoma. Po počasnem prvem krogu je naš sprinter v drugega vstopil na šestem mestu, a se je hitro znova prerinil pred Norvežana. Pred odločilnim delom sta pospešila prav slednja, Logatčan je ostal zaprt, na ciljni ravnini pa je v tesnem razpletu ostal na petem mestu in s tem lepo zaokrožil dosežek kariere, saj je prvič končal med najboljšo deseterico.

V svojem prvem finalu je Čebaškova tekla ob Švedinjah Jonni Sundling, Stini Nilsson in Dahlqvistovi ter ob Švicarki Nadine Fähndrich in Američanki Sophie Caldwell. Naša najboljša tekmovalka te sezone je začela v skladu s celotno skupino, taktično. Na obrat za drugi krog je prišla s preveliko hitrostjo, tako da je ob obratu žal padla in izgubila stik s skupino. Švedinje so poskrbele za trojno zmago, Nilssonova pred Dahlqvistovo in Sundlingovo, druga slovenska finalistka te sezone pa je zasedla 6. mesto, kar je njen rezultat kariere. "Dresden mi res ustreza, že lani sem zelo dobro tekla. Letos sem prvič prišla v finale, res sem vesela, da mi je uspelo. Res škoda padca v finalu, ker vem, da bi se lahko borila za višja mesta. Danes sem bila res odločna, kot že celo sezono in vesela sem, da mi je uspel tako lep rezultat. Res sem dobro pripravljena, najboljše na sploh. To se pozna, tečem veliko bolj samozavestno, ni me strah ostalih tekmovalk. To se kaže tudi na rezultatih. Danes sem imela odlične smuči. S takimi bi se, brez padca v finalu, lahko borila za višja mesta, to vem, jutri pa je že nova priložnost," je bila vesela Gorenjka. Z 10. mestom je status druge najboljše države danes potrdila Višnarjeva, Fabjanova je zasedla končno 26. mesto.

Katja Višnar je bila danes znova lahko zadovoljna s svojo uvrstitvijo: "V bistvu sem zadovoljna s to uvrstitvijo glede na situacijo, ki sem jo imela po Tour de Skiju. Mislim, da sem kar potrebovala en težak trening oz. tekmo in upam, da bo jutri še bolje. V drugem teku sem čutila, da sem utrujena, to je bil danes moj maksimum. Vesela sem 10. mesta ter tega, da sta tudi Miha in Alenka pokazala dober nastop in zato je cela ekipa zadovoljna."

V moški konkurenci se je zmage razveselil Norvežan Sindre Björnestad Skar pred Rusom Glebom Retivykhom in rojakom Erikom Valnesom, Šimenc pa je končal na izjemnem 10. mestu. "Vesel sem, da mi je uspelo, kar sem si želel. Vedel sem, da je Dresden prizorišče, kjer to lahko dosežek. Danes se je vse poklopilo, dobre smuči, dobre noge in dober dan. Res sem vesel! Tudi ob žrebanju skupin si mi je danes dobro izšlo. Vsi favoriti so se postavili kar skupaj v skupine, peta je bila prazna, šele en tekmovalec pred mano jo je izbra. Nisem veliko razmišljal, izbral sem to skupino. Fantje, ki so med prvih deset so res izkušeni in dobri. Pet mest naprej pa smo bolj izenačeni in imel sem večje možnosti. Res sem se dobro odločil, uspelo je! Moj osnovni cilj sezone je biti konstanten, te uvrstitve med 30 so res moj največji cilj, nato sledijo polfinala. Zdaj sem dosegel oboje. Naprej grem zelo optimističen. Komaj čakam svetovno prvenstvo, tudi tam mi je proga všeč in videli bomo kaj bo."

Svoje je dodal še danes zelo ponosni glavni trener Nejc Brodar: "Nobena stvar v vrhunskem športu, sploh v vzdržljivostnem, ni podarjena, je plod trdega treninga in odrekanj. Jaz verjamem, da smo skupaj z Olo letos v pripravah uspeli narediti dober trening, dobro bazo. Rezultati so posledica dobrega dela poleti in jaz sem že pred sezono povedal, da bom z Miho recimo bolj zadovoljen, če bo petkrat v točkah in to na 30. mestu. Z današnjim dnem je petkrat osvojil točke, postavil uvrstitev kariere, kot Alenka, odlična uvrstitev tudi Katje. Mislim, da je to plod celotne ekipe skupaj s servisom, ki je spet naredil odlične smuči in lahko stremimo naprej ter se nadejamo še boljših rezultatov v prihodnje."  

Jutri bo na sporedu ekipni sprint, brez Fabjanove in obolele Urevčeve, ki se je danes že vrnila proti domovini.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov