Lep ekipni uspeh Slovenk v Flachauu

08.01.2019


Drugi ženski slalom leta 2019 je gostil avstrijski Flachau. Preizkušnja svetovnega pokala je, kot je na temu prizorišču v navadi, potekala v soju reflektorjev, a tudi ob močnem sneženju. V prvem teku smo videli nastope 67-ih tekmovalk, med katerimi so bile tudi štiri Slovenke.


Maruša Ferk, foto: Gepa

Američanka Mikaela Shiffrin je z uvodno postavitvijo opravila najbolje in postavila čas 56.14, sledili pa sta ji Švedinja Anna Swenn Larsson in Slovakinja Petra Vlhova, ki sta zaostajali 0.27 oziroma 0.31 sekunde. Razlike v časih med tekmovalkami nižje po lestvici so bile nato precej večje, preboj v finale pa je uspel trem Slovenkam. Ana Bucik je z zaostankom 3.78 sekunde zasedla 18. mesto, medtem ko sta Maruša Ferk in Meta Hrovat prišli na 23. oziroma 26. Peti nastop v svetovnem pokalu se je za Andrejo Slokar končal predčasno, saj je odstopila po prvem merjenju vmesnega časa.

Meta se je v drugo odrezala zelo dobro in ob prihodu v cilj zasedla drugo mesto, le nekaj stotink počasnejša pa je bila na drugi progi nato Maruša, ki je reprezentančno kolegico izrinila na tretje mesto, po tem, ko je prav tako postavila skupni drugi čas. Ana je za tem prišla na šesto mesto, s čimer je že vknjižila zelo pomembne točke.

Pred nastopom vodilnih treh po uvodni vožnji je prvo mesto zasedala domačinka Katharina Liensberger. Vlhova je za tem prikazala izjemno vožnjo in prevzela vodstvo s kar 1.17 sekunde naskoka, Swenn Larssonova pa je z dobro sekundo zaostanka prišla na drugo mesto. Shiffrinova je bila v drugo počasnejša od največje tekmice in zasedla mesto tik za njo, kar je pomenilo, da je Vlhova prišla so svoje pete slalomske zmage. Švedinja je bila naknadno diskvalificirana zaradi povoženega količka, kar je pomenilo, da je tretje mesto pripadlo Liensbergerjevi.


Meta Hrovat, foto: Gepa

Naša dekleta so na koncu prišla do zelo lepega ekipnega uspeha. Maruša je končala na 14. mestu, Meta je bila 16., Ana pa 20. Glavni trener Denis Šteharnik je po tekmi dejal: ''Nekje je treba začeti, tisti prvi tek jim je vlil malo samozavesti čeprav vožnje niso bile takšne, kot so si same želele. Važno je, da so v drugi tek šle bolj sproščene, da so poskušale izboljšati rezultat, to je zelo pomembno. Predvsem pa je pomembno, da imamo osnovo, na kateri lahko gradimo. Vidimo, da če se tekmuje, če se ne dela napak in če je vožnja bolj sproščena, da se lahko pride precej višje, kot pa smo bili tega deležni na prejšnjih tekmah. Zato smo veseli in to je stvar, na katero se lahko opremo in gradimo naprej.''

Maruša pa je po najboljši uvrstitvi sezone rekla: ''Po prvi vožnji sem bila zelo razočarana, po drugi pa jezna, ko sem prišla v cilj, kar nisem prevzela vodstva. Na koncu sem pa kar splezala po lestvici navzgor, kar je super. Mislim, da je to tudi odraz tega, da sem v drugo smučala zelo dobro. Sigurno se mi je odvalil velik kamen od srca. Upam, da bom nadaljevala tako sproščeno, posebno na domači tekmi v Mariboru. Drugače že mesec in pol dobro smučam slalom. Na treningih sem v primerjavi z drugimi puncami, ki delajo rezultate med petnajst, konkurenčna. Žal na tekmi tega nisem pokazala do danes, do druge vožnje. Zdaj bom vzela nekaj pavze od slaloma, tako da bom vozila druge discipline, potem bom pa v Mariboru spet na startu slaloma.''


Ana Bucik, foto: Gepa

Ekipa bo imela zdaj na voljo dva dneva počitka, potem pa nadaljuje s treningi v Kranjski Gori, t.j. do 13. januarja. Po tem treningu se bodo dekleta preselila na Kronplatz, ki bo 15. januarja gostil veleslalom, na katerem bodo zagotovilo nastopile Meta Hrovat, Ana Bucik in Neja Dvornik. Še pred tem bomo držali pesti za Ilko Štuhec na smuku in superveleslalomu v St. Antonu, ki bo tekmi gostil ta konec tedna.

Zvočna izjava (mp3)
Maruša Ferk >>>
Denis Šteharnik >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov