V Bad Gasteinu bo tekmoval tudi Žan Košir

06.01.2019

Alpski deskarji v novo leto vstopajo na klasičnem prizorišču. Bad Gastein na Solnograškem v Avstriji bo namreč v torek in sredo (8.1. – 9.1.) že devetnajsto leto zapored gostil najboljše deskarje, ki bodo prvič v letošnji sezoni tekmovali v paralelnem slalomu. Prvi dan bo na sporedu klasična posamična tekma, drugi dan pa še ekipna. Slovenske barve bo na torkovi tekmi poleg četverice (Tim Mastnak, Rok Marguč, Žan Košir, Gloria Kotnik), ki je nastopila na uvodnih veleslalomih sezone zastopal tudi Črt Ikovic, ki bo nato v četrtek in petek na tekmah za evropski pokal znova slalomiral po progi ˝Bucheben˝. Na sredini ekipni tekmi bo nastopila dvojica ˝Kotnik – Mastnak˝.


Tim Mastnak ima visoke cilje. (foto: Miha Matavž, FIS) 

Medtem ko nastop štajersko-koroške četverice (Gloria Kotnik, Tim Mastnak, Rok Marguč, Črt Ikovic) v Bad Gasteinu sploh ni bil pod vprašajem, pa se je Žan Košir za dokončni ˝da˝, odhod in tudi nastop na zanj zelo uspešnem prizorišču odločil v zadnjem hipu. Tržičan je edini izmed aktivnih moških deskarjev, ki je na nočnem slalomsko-dirkaškem spektaklu na progi Bucheben nasproti mestnih term v posamični konkurenci doslej zmagal dvakrat (poleg Žana ima dve posamični zmagi v Bad Gasteinu tudi Dejan Košir, posamično in ekipno pa domačin Benjamin Karl). ˝Bad Gastein imam seveda v dobrem spominu. Poleg dveh zmag sem dosegel še nekaj vrhunskih rezultatov na krilih glasnih navijačev s Tržiča,˝ se spominja Košir, ki tokrat ne razmišlja o vrhunskem rezultatu, pač pa o vrhunski izvedbi. Ob slalomskem povratku želi odpeljati taktično zrelo in brez napak. ˝Na kratki progi bo potrebno najti pravo linijo in ujeti ritem. Če mi uspe, bomo lahko zadovoljni,˝ napoveduje nosilec treh olimpijskih kolajn, ki bo v januarju nato nastopil le še na domači tekmi na Rogli, moskovski slalom za svetovni pokal pa namerava izpustiti. ˝Po slalomskih treningih ob koncu preteklega leta sem ocenil, da je Bad Gastein kot slalomska generalka za SP v ZDA primernejši od Moskve. Tudi zaradi same bližine prizorišča, ki mi omogoča, da zadnje snežne treninge in ostali protokol ( terapije, kondicijski trening) opravim doma,˝ pravi Košir, ki bo v času moskovske tekme po vsej verjetnosti že v ZDA, kjer načrtuje trening z ameriško reprezentanco.

˝Znova lahko poudarim, da smo s pogoji za delo na Rogli izredno zadovoljni. Konec preteklega in v začetku letošnjega leta smo se osredotočali na slalom. Vseskozi smo trenirali na ˝naši˝ Jasi, le en dan smo se preselili v Simonhöhe, na ˝domače dvorišče˝ Avstrijca Alexandra Payerja. Menim, da so prav vsi naši aduti dobro pripravljeni in dovolj izkušeni, da jih tudi morebitni slabši/drugačni pogoji zaradi novozapadlega snega v Avstriji ne bi smeli ovirati na poti k novim uspehom,˝ pa je znova optimističen glavni trener slovenske reprezentance Izidor Šušteršič. Pritrjuje mu tudi zmagovalec prve letošnje tekme Tim Mastnak, ki odločno in samozavestno napoveduje nov napad na rumeno majico vodilnega v karavani. Optimistična in pozitivno naravna je, po odličnem rezultatu na drugem veleslalomu sezone, tudi Gloria Kotnik. Da je hiter in dobro pripravljen pa se zaveda tudi izkušeni Rok Marguč (v Bad Gasteinu je na tekmah svetovnega pokala nastopil že trinajstkrat), ki sicer opozarja na ˝pasti˝ Bad Gasteina, kjer pa se je enkrat že uvrstil tudi na zmagovalni oder (3. mesto, 2008) in bil dvakrat četrti (2011 in 2014). Poleg deskarjev bomo imeli Slovenci na tekmah v aktivni vlogi še enega predstavnika, naloge tehničnega delegata bo namreč opravljal Mariborčan Iztok Kvas.

˝V akciji˝ so tudi Oblakovi mladinci

Oči slovenske alpsko-deskarske javnosti so primarno uprte v prvo ekipo, seveda pa so vseskozi v pogonu tudi mlajši, ki letos vadijo pod vodstvom trenerja Gašperja Oblaka. Ločan, ki je v preteklosti delal tudi z Žanom Koširjem poudarja, da pri mladih v ospredju (še) niso rezultati, pač pa napredek in postavljanje temeljev za prihodnost. ˝Delamo predvsem na tehniki. Analiziramo vsakogar posebej in iščemo optimalne individualne rešitve glede na fizične lastnosti, opremo in ostale dejavnike,˝ pravi Oblak, ki v tej sezoni dela s Saro Goltes, Jernejem Glavanom, Galom Leskovarjem, Žigo Ozebkom in tudi nekoliko starejšim Črtom Ikovicem.

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2021 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov