DPNC – Gimnazija Franceta Prešerna omv.gif

kranj_zimadpnc.jpg
kontaktna oseba
Ivo ZUPAN
telefon
051/634-960
04/231-72-58
elektronski naslov
jwp/{vqboAtmptlj/tj
kamera
OMV center v živo

NT: Na finalu v Bischofshofnu točke ujel Semenič, smola Zajca in Laniška

06.01.2019

Japonec Rjoju Kobajaši je tretji skakalec v zgodovini, ki je dobil vse štiri tekme na novoletni turneji, potem ko je to pred 17 leti uspelo Svenu Hannawaldu, lani pa Kamilu Stochu. Na finalni tekmi je točke od Slovencev osvojil Anže Semenič.

Na zadnji tekmi je od naših točke osvojil le Anže Semenič (c) GEPA

Bischofshofen je tradicionalno gostil sklepno tekmo novoletne skakalne turneje, letos že 67. po vrsti. Skozi kvalifikacije, ki so jih organizatorji zaradi težav s snegom včeraj izpeljali danes, so se od šestih Slovencev prebili štirje, izpadla sta Bor Pavlovčič in Nejc Dežman. Žal se je slab dan naših nato nadaljeval tudi v prvi seriji, skozi katero se je v finale uspelo prebiti samo Anžetu Semeniču. Organizatorji danes niso izpeljali prve serije na izpadanje. Semenič je skočil kot prvi od naših, 122 metrov, s 109,4 točkami pa se je uvrstil na 27. mesto. Jernej Damjan je bil nato razočaran pri doskoku pri 103 metrih, z 73,0 točkami je končal na 50. mestu. Zaradi težav z zadrgo na dresu je malce kasneje kot je bilo predvideno nastopil Anže Lanišek. Žal s 112 metri in 95,8 točkami na 39. mestu ni mogel ujeti finala. Zataknilo se je tudi pri zadnjem Slovencu in najboljšemu v seštevku turneje, Timiju Zajcu. Tudi on je zaradi težav z zadrgo nastopil malce kasneje od predvidenega, a je hitro pristal pri 114 metrih. Z 92,8 točkami se je od turneje poslovil zelo besen in s 43. mestom na današnji tekmi, sploh prvič v svoji karieri pa je ostal brez finalne serije na novoletni turneji.

Vodil je Markus Eisenbichler s 137 metri in 140,1 točkami, drugi je bil Poljak Dawid Kubacki s 138 metri in 139,9 točkami, tretji domačin Stefan Kraft s 134 metri in 137,1 točkami, četrti pa zmagovalec prvih treh tekem turneje, Rjoju Kobajaši. Po dolgem čakanju zaradi premočnega vetra je skočil 135 metrov, zbral pa je 136,1 točk.

Semenič v finalu pridobil šest mest

V finalu je Semenič s 126 metri in s skupno 228,0 točkami izboljšal svojo uvrstitev, turnejo je končal na 21. mestu. "Kar dobro sem se ujel s to skakalnico, nisem imel velikih težav z naletom. Rezerv pa je sicer še kar nekaj, a tu sem kar užival. Nobenega skoka nisem zamudil, če bi brcnil v prazno, me ne bi bilo v finalu. Lanišek in Zajc sta imela res veliko smolo. To se naredi morda enkrat na 50 ali 70 skokov. Nitka se zatakne v zadrgo, ko je tekma, še bolj vlečeš in vse samo še poslabšaš."

Do pokra zmag, kar mu je uspelo kot tretjemu v zgodovini, je s 137.5 metri v finalu in s skupno 282,1 točkami prišel Rjoju Kobajaši. Drugi je bil z 268,3 točkami Poljak Kubavki, Kraft je osvojil tretje mesto z 267,5 točkami, Eisenbichler pa je padel na peto mesto. V seštevku turneje je Kobajaši za kar 62,1 točk premagal Eisenbichlerja, na tretje mesto se je zavihtel Leyhe. Zajc je padel na končno 20. mesto, Semenič je zasedel 28. mesto.

Po zadnji tekmi turneje je bil zelo razočaran tudi glavni trener naših, Gorazd Bertoncelj: "Seveda nismo danes pričakovali takšnega razpleta, predvsem za prvega aduta, Timija Zajca ne. Delno smo zadovoljni s Semeničem. Glede na pripravljenost oz. letošnje tekmovalne rezultate te sezone, ki so skromni, smo z njegovim rezultatom zadovoljni. Timi se danes enostavno ni znašel že na treningu, v počepu je drsel popolnoma drugače proti odskočni mizi. Enostavno ni odskakoval, zato so bili tudi skoki slabši. V prvi seriji je bil tudi izjemno nervozen, enostavno si je naložil preveliko breme. Ne vem, kako se lahko zgodi kar se je oz. tudi pri navadnih oblačilih se zadrga velikokrat zatakne za notranji rob. Na treningih se to običajno ne dogaja, a očitno je bilo prisotno veliko nervoze in tekmovalcu, ko to na silo, malce nespretno vleče gor, se zatakne."

Še ocena letošnje turneje za slovenski tabor skozi oči Bertonclja: "Smo popolnoma razočarani. Ne da smo nezadovoljni, smo razočarani. Pričakovali smo precej več. Pred turnejo smo ocenjevali, da smo tehnično dobro pripravljeni a temu ni bilo tako."

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna v italijanskem Predazzu.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov