TDS: Na zaključnem vzponu Čebaškova prehitela Lampičevo

06.01.2019

Alenka Čebašek je na zaključnem vzponu 13. Tour de Skija prehitela Anamarijo Lampič, dekleti pa sta kot šesta in sedma Slovenka osvojili vrh Alpe Čermisa.

Alenka Čebašek je na zadnji etapi prehitela Anamarijo Lampič (c) GEPA

Veliki finale 13. Tour de Skija je prinesel brutalni vzpon na Alpe Čermis, ki vedno poskrbi za izjemno naporen zaključek finalne etape tekaške novoletne turneje. Po treh letih smo na vrhu znova lahko pozdravili tudi slovensko predstavnico, tokrat kar dve. Anamarija Lampič je bila pred zadnjo etapo na skupno 10. mestu, danes pa ni štartala še obolela Lotta Udnes Weng, tako da se je naša 23-letna tekmovalka na progo v vetrovnem Val di Fiemmeju podala z 9. mesta (+7:20). Alenka Čebašek je bila skupno 24. (+9:30), tekmo pa je danes začela kot triindvajseta. Zaostanek za prvo osmerico je bil velik, precej manjša je bila prednost pred zasledovalkami. 

Lampičevo na vzponu popolnoma pobralo

Na začetek vzpona je Lampičeva prišla s 15 sekundami prednosti pred tekmicami na 9. mestu, Čebaškova pa je ohranjala 23. mesto. Po 900 metrih vzpona sta Lampičevo ujeli in prehiteli Masako Išida iz Japonske in Moa Molander Kristiansen, približala se je tudi Rusinja Lidia Durkina. Po dodatnem kilometru oz. 900 metrov pred ciljem je Lampičeva izgubila še nekaj dodatnih mest, padla je na 19. mesto z zaostankom 10 minut za vodilno tekmovalko. Bolje je na hudem vzponu šlo Čebaškovi, ki se je reprezentančni kolegici približala le še na 38 sekund zaostanka na 21. mestu. Na cilj je prva prišla Čebaškova, ki je zaostala 12 minut in 8 sekund, kar je bilo dovolj za končno 21. mesto. Lampičeva je v cilj popolnoma izmučena prišla na 22. mestu, zaostala je 12 minut in 25 sekund.

Prvič v karieri je, po dveh skupno drugih mestih, Tour osvojila Norvežanka Ingvild Flugstad Östberg, ki je v zadnji etapi še povečala prednost in je na koncu slavila s prednostjo 2:42 minut pred Rusinjo Natalijo Neprijajevo, ki je kot prva iz te države stopila na zmagovalni oder na Tour de Skiju. Tretje mesto je zadržala Finka Krista Parmakoski z zaostankom 2:55 minut. 

Lampičevi je bilo slabo, Čebaškovo grabili krči

Po svojem prvem prihodu na Alpe Čermis je Čebaškova povedala: "Danes je bila to res naporna tekma. Vzpon, ki ne dopušča, da bi vsaj malo zadihal. Niti nisem vedela, kaj me čaka. To je bil samo boj. Nisem želela niti kaj preveč gledati gor, koliko je še do konca. Pol ure po koncu, vmes mi je bilo res težko, zdaj pa sem na to že pozabila in sem vesela, da sem prišla na vrh. Jaz danes niti nisem imela problema, da bi me pekle noge. Zagrabil me je krč v prepono. Vseskozi tečeš s kratko tehniko, ne odpiraš se dovolj in zato sem imela malo krča. Tam sem izgubila, vmes, ko je bil slalom, sem se skušala nadihati, na koncu pa sem res vesela, da sem na vrhu. Skozi progo sem vedela, na katerem mestu sem tekla, saj smo po 20. mestu štartale skupaj. Približno sem tako vedela, kje sem. Škoda je tistega krča, saj bi bila Rusinjo še sposobna prehiteti. A enkrat ko imaš tako trde noge in ko je toliko laktata v mišicah nimaš nobene hitrosti več za šprint in na koncu Rusinje res nisem mogla prehiteti." 

Na koncu je 17 sekund ločilo naši tekmovalki, Lampičeva pa kljub mučenju in poslabšanju rezultata na koncu ni bila razočarana: "Nisem nič razočarana, niti slabe volje, sem čisto v redu. Vedela sem, da bo danes zame najtežja etapa od vseh. Trpela sem od štarta do cilja. Umirala sem. To bi lahko primerjala morda le z državnim prvenstvom, kjer je prav tako samo vzpon. Tam tudi nisem dobra. Zame vzpon res ni, rada imam razgiban teren. Že na začetku vzpona sem se zaletela v zid, takoj sem zahodila. Ko sem videla tablo, da je še tri kilometre do konca, mi je postalo kar malo slabo. Danes je bilo res težko, pomislila sem tudi o tem, da odstopim, a sem uspela priti do cilja."

Črto je potegnil še glavni trener Nejc Brodar, ki se mu želja, da bi dve tekmovalki končali med dvajseterico ni uresničila: "Moj cilj je bil, da bi bili obe tekmovalki med najboljših dvajset, kar se danes ni zgodilo. Tudi če sem jaz osebno to pričakoval, dekletom nikakor ne smem očitati nobene stvari, ker vem, da sta dali vse od sebe. Želeli in sta tudi jo, tekmo kot sta najbolje mogli. Kot sta mi v cilju rekli tudi sami, bosta po dnevu ali dveh, ko se glava umiri, tudi sami videli, da je tudi 21. in 22. mesto vrhunski rezultat. Moramo vedeti, da tri leta ni bilo tekmovalke na vrhu Alp Čermisa. Če ne drugega, smo tlakovali dobro pripravo tudi za prihodnje sezeone. Dekleti sta danes prvič šlo na Alp Čermis, bila je popolna neznanka in ko se bosta prihondje leto vrnili, bo to en velik plus, veliko spoznanje, kaj pomeni odteči Alp Čermis, kaj pomeni odteči celoten Tour de ski. Vse čestitke puncama, kljub temu, da nismo bili med najboljših 20 je to odličen rezultat in vse pohvale!"

Čebaškova in Lampičeva sta šesta in sedma Slovenka, ki je osvojila Alpe Čermis. To je pred njima uspelo še Petri Majdič, Barbari Jezeršek, Vesni Fabjan, Maji Benedičič in kot zadnji Lei Einfalt. Med moškimi je to dvakrat uspelo Nejcu Brodarju.

Turnejo je prvič poleg Östbergove letos dobil tudi Johannes Hösflot Kläbo, ki je postal najmlajši zmagovalec v zgodovini.

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji teden s sprinterskima preizkušnjama v Dresdnu, kjer bo predvidoma nastopilo pet Slovenk, Lampičeva bo postojanko izpustila, Čebaškova pa ne in štirje Slovenci.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov