Za naše smučarke nova priložnost v Flachauu

05.01.2019


Zagrebško Sljeme je gostilo prvi slalom svetovnega pokala v novem letu. S progo Crveni spust se je v prvem teku spopadlo 65 tekmovalk, med katerimi je bila tudi slovenska četverica – Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat in Neja Dvornik.


Neja Dvornik, foto: Gepa

S precej dolgo progo je v uvodni vožnji najbolje opravila najboljša smučarka sveta, Mikaela Shiffrin iz ZDA in bila edina s časom pod minuto, natančneje 59.70. Zaostanek Švicarke Wendy Holdener na drugem mestu je znašal že sekundo in 15 stotink, Slovakinja Petra Vlhova je za nastop potrebovala še 19 stotink več, Švedinja Anna Swenn Larsson na četrtem mestu pa je za vodilno zaostajala že več kot dve sekundi.

Nastopi slovenske ekipe se niso izšli po željah. Najbližje uvrstitvi v finale je bila Dvornikova, ki je med svetovno elito nastopila šele šestič. Dober nastop ji je prinesel 4.96 sekunde zaostanka, kar pa je bilo 18 stotink prepočasi za prvi preboj v drugi tek. Dvornikova je bila tako uvrščena na 32. mesto, Ferkova, ki je za vožnjo potrebovala 4 stotinke več od reprezentančne kolegice, pa je zasedla mesto za njo. Bucikova na poti ni naredila kakšne večje napake, a je prišla na 48. mesto, Hrovatova, ki je v svetovnem pokalu nazadnje nastopila pred slabim mesecem dni, saj jo je pestila poškodba gležnja, pa je odstopila v zgornjem delu proge.

Razvrstitev na samem vrhu lestvice je bila po koncu tekme le za odtenek drugačna kot po uvodni vožnji. Vlhova je z najboljšim časom finala napredovala na drugo mesto, Holdenerjeva je zdrsnila na tretje, Shiffrinova, ki je bila v finalu devet stotink sekunde počasnejša od Slovakinje, pa je prišla še do ene zmage.

Glavni trener Denis Šteharnik je o današnjih vožnjah deklet ter o trenutnem stanju dejal: ''Veseli smo, da je Meta prišla nazaj in lahko opravila tri treninge ter bila malo prisotna na tekmi. Žal se je zgodil odstop, tako da glede tega nimam kaj reči. Zelo bi pohvalil Nejo, za agresiven in borben nastop na tekmi, zelo malo ji je zmanjkalo. Sigurno pa tega ne moremo reči za Ano in Marušo. Ana pozno prime zavoj, potem pa mora preveč zapirati pri izhodu iz zavoja. To je preveč oddaljeno od palice, veliko mora zavijati levo in desno in to je način, ki ga je smučala pred dvema letoma ali pa še lani. S takšnim smučanjem ne dosega rezultatov. Če tega ne bo spremenila, ne bo mogla napredovati. To je streznitev, realnost in na tak način ne gre več naprej. Mora spremeniti smučanje. To je parkrat poskusila na različnih terenih in tekmovanjih in se vidi, da je zelo težko ostati konkurenčen. Če se bo to naprej dogajalo, bodo rezultati takšni, če bo uspela to spremeniti pa bodo rezultati šli navzgor. Sigurno delamo na temu. Na lažjih terenih in postavitvah smuča dobro, na tekmah, kjer je še določen psihološki pritisk, pa takoj pade v tako stanje, da tega ni sposobna. Kar se tiče Maruše zelo nenapadalno zvozi težke dele, praktično ne riskira nič. Enostavno odsmuča, to pa ni dovolj za med trideset oziroma za naše želena mesta. Na vsak način smo želeli priti do petnajstega mesta, to je bil naš cilj. S smučanjem brez rizika se to ne da. Pritisk tekmovalk od zadaj je zelo močan, mlajše tekmovalke so zelo borbene, zagrizene, punce napadajo. Tudi pri kakšnih manjših napakah držijo linijo, ne popuščajo s smerjo, to pa ne morem reči za naše punce. Takoj ko se zgodi manjša napaka, se popusti v ritmu in položaju. Riziko sigurno ni na nivoju, kot bi si želeli.''

''Punce so psihično sigurno zelo obremenjene, mogoče celo najbolj do zdaj v karieri. A vseeno je treba iti čez to. Treba je dvigniti glave in se čim bolje pripraviti za Flachau, mogoče malenkost znižati cilje in potem začeti iz teh nižjih ciljev. Še vedno imamo na razpolago štiri slalome svetovnega pokala, tako da lahko sigurno še kaj naredimo, ni konec sezone, to bi rad poudaril. Punce bomo poslali, da se razbremenijo, na kakšno FIS tekmo, na tekme nižjega ranga, se pravi tudi na evropski pokal. Na takšen način bomo puncam poskusili vrniti samozavest,'' je še dodal Šteharnik.

Zvočna izjava (mp3)
Denis Šteharnik >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov