TDS: Na zasledovanju Lampičeva zadržala mesto, Čebaškova napredovala

03.01.2019

Na peti etapi Tour de Skija v nemškem Oberstdorfu sta Anamarija Lampič in Alenka Čebašek na 10 km zasledovanju v prosti tehniki v cilj prišli na 14. in 17. mestu.

Anamarija Lampič ostaja najboljša Slovenka na Touru (c) GEPA

Današnja etapa je bila, vsaj kar se vremena tiče, precej manj razburljiva kot včerajšnja. Naši tekmovalki sta na 10 km zasledovanju v prosti tehniki štartala z večjo skupino tekmovalk, ki so pred etapo imele večji zaostanek od 4 minut. Zaostanek Anamarije Lampič na skupno 14. mestu, danes ni štartala še sedmouvrščena Norvežanka Astrih U. Jacobsen, je znašal 4:36 minut, Alenka Čebašek pa je na 18. mestu zaostajala še 14 sekund več. 

V cilj 10 km razdalje je Lampičeva prišla na 14. mestu z zaostankom 4:58 minut, Čebaškova pa 17. mestu z zaostankom 5:11 minut. Prednost na vrhu je še povečala Ingvild Flugstad Östberg, ki je v cilj danes prišla s prednostjo 30 sekund pred Rusinjo Natalijo Neprijajevo, na tretjem mestu je etapo končala Američanka Jessica Diggins, ki pa že zaostaja več kot minuto. Lampičeva je v skupnem seštevku na 14. mestu z zaostankom 5:13 minut, Čebaškova pa je pridobila mesto in je 17. z zaostankom dodatnih 13 sekund za reprezentančno kolegico.

Tek v skupini omogočil lažjo tekmo 

Anamarija Lampič je bila zadovoljna, ker je danes tek uspel bistveno bolje kot včeraj: "Sigurno je bilo danes veliko lažje kot včeraj. Skupina je bila hitra, zaradi tega smo imele tudi dobre končne čase. Danes je bil moj cilj držati skupino in zaostati čim manj. Presenetila sem tudi samo sebe, da sem tekla tako dobro. Tudi če bi želela uiti, bi me skupina ujela nazaj. Skupina je bila še enkrat hitrejša danes, sama bi bila zagotovo bolj počasna." Tudi Čebaškova je bila danes po prikazanem zadovoljna: "Mislim, da je bila danes res prednost, da sva štartali v skupini z vsemi puncami. Skupina je veliko hitrejša kot posameznik, to je bilo danes res super. Lepo smo tekli skupaj, ni bilo, vsaj z moje strani ne, padcev ali lomljenja palic, kot je to v navadi v skupini. Res sem zadovoljna, skozi celotno tekmo sem se počutila zelo dobro. Edino strah me je bilo spustov. Zaradi fantov se je naredil "špegu". Takrat postanem malo nestabilna in res sem vesela, da sem tudi vse spuste prevozila normalno." 

Dekleti je znova lahko pohvalil tudi glavni trener Nejc Brodar: "Z obema nastopoma sem lahko izredno zadovoljen. Predvsem mi je všeč to, da se je izkazlo, da je bil včeraj res samo slab dan, napačna izbira smuči in to ni bila posledica pripravljenosti ali utrujenosti. Že sam dnevni rezultat danes, Alenka 10. in Ana 14. nakazal na to, da je bila skupina hitrejša. Ne glede na vse, sta obe naredili dobre FIS točke, majhen zaostanek, obe sta še popravili skupno uvrstitev. Zdaj sledi dan počitka, dekleti bomo skušali maksimalno zregenerirati in nato v soboto in nedeljo napad. Vse punce so utrujene, ne samo naši dve. Če Tour zaključimo na mestih, kjer sta zdaj, dve med dvajset po dolgih letih, bo to dober rezultat."

V moški konkurenci pred zadnjima dvema etapama s 5 sekundami prednosti vodi Johannes Hösflot Kläbo pred Rusom Sergejem Ustjugovom, tretji Aleksander Bolšunov zaostaja že več kot minuto. Jutri je na Touru prost dan.

Program 13. novoletne turneje v teku na smučeh

Sobota, 5. januar (Val di Fiemme)
14:00 Skupinski start 10 km klasika ženske
15:10 Skupinski start 15 km klasika moški

Nedelja, 6. januar (Val di Fiemme)
13:00 Zasledovanje 9 km prosto ženske
14:45 Zasledovanje 9 km prosto moški


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov