TDS: Na klasiki v Oberstdorfu težave Lampičeve in Čebaškove

02.01.2019

Četrto etapo 13. Tour de skija v nemškem Oberstdorfu, kjer je snežilo, je dobila Norvežanka Ingvild Flugstad Östberg, naši dve sta po težavah v smučini ostali izven trideseterice. Anamarija Lampič je bila 32., Alenka Čebašek pa je zasedla 37. mesto. 

Anamarija Lampič je v imela veliko težav s smučmi v uvodnem krogu (c) GEPA

13. Tour de Ski se je po včerajšnjem sprintu v Val Müstairju danes brez premora nadaljeval v Oberstdorfu. Ob začetku druge polovice turneje se je zgodil pričakovan osip tekmovalk in tekmovalcev, tudi v naši ekipi, saj sta v Nemčijo od šesterice odpotovali le najvišje uvrščeni v skupnem seštevku, Alenka Čebašek in Anamarija Lampič. Na štartni listi današnjega skupinskega štarta v klasičnem koraku pri dekletih na 10 km razdalji je bilo še 49 tekmovalk, včeraj jih je bilo še 68.

V skupnem seštevku po dveh sprintih in eni tekmi na razdalji je Čebaškova zasedala 14. mesto, Lampičeva pa 16., danes pa sta štartali še dve mesti višje, saj sta Tour zapustili Ida Ingemarsdotter in Sophie Caldwell. Že ob prvem krajšem vzponu takoj po štartu sta naši imeli nekaj težav z gnečo in tudi s smučmi. Lampičeva se je na zadnjem vzponu prvega kroga praktično povsem ustavila, ko je čistila sneg s smuči, zato je bil tudi velik zaostanek po četrtini proge jasen. Čebaškova je tekla na 36. mestu z zaostankom 22 sekund, Lampičeva pa na predzadnjem, 46. mestu z zaostankom 38 sekund za vodilno Norvežanko, Ingvild Flugstad Östberg.

V drugem krogu se je osem tekmovalk že odlepilo od glavnine, najhitrejša na petih kolometrih je bila Krista Parmakoski, ki je na 5,8 km, kjer je dobila bonus sekunde pritekla za Östbergovo in pred Natalijo Neprijajevo. Čebaškova je bila na polovici poti na 36. mestu, zaostanek se je povečal na 47 sekund, Lampičeva pa je ujela ritem in je na 41. mestu zaostajala 54 sekund.

V drugi polovici Lampičeva prehitela Čebaškovo

Ob zaključku tretjega kroga je karavano še vedno vodila Östbergova, tesno pred Neprijajevo, sledile so še Parmakoskijeva, Anastasija Sedova, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Julija Belorukova, Teresa Stablober in Heidi Weng, preostale, na čelu z vodilno po tretji etapi, Jessico Diggins, so zaostajale že 40 sekund in več. Čebaškova je popuščala in je padla na 38. mesto z zaostankom minute in 41 sekund, prehitela jo je tudi Lampičeva, ki je tekla na 33. mestu, devet sekund hitreje od reprezentančne kolegice. Tudi do drugih bonus sekund na 8,3 km je kot prva pritekla Östbergova.

Na zadnjem vzponu pred prihodom v cilj je na 9,4 km pospešila Neprijajeva, sledila ji je le še Östbergova, Sedova je na spustu odpadla in znova smo videli rusko-norveški dvoboj za zmago. Na koncu je za desetinko slavila Östbergova pred Neprijajevo, Sedova je zaostala 5,3 sekund na tretjem mestu. Vodilna do današnje etape, Digginsova je bila enajsta z zaostankom 58 sekund. Lampičeva žal ni uspela priteči med trideseterico, končala je na 32. mestu z zaostankom na tej etapi dveh minut in 10 sekund, Čebaškova je na 37. mestu zaostala še dodatnik 18 sekund. Na četrti etapi so odstopile še štiri tekmovalke, dve pravzaprav nista niti štartali, dve pa sta odstopili med tekom.

Z današnjo zmago je Östbergova prevzela tudi vodstvo v seštevku Toura, 24 sekund zaostaja Neprijajeva, Julija Belorukova na tretjem mestu pa že minuto in 10 sekund. Lampičeva na 17. mestu zaostaja 4:36 minut, Čebaškova na 21. pa 4 minute in 50 sekund za vodilno Norvežanko.

Težki pogoji za pripravo smuči

Po zelo težki preizkušnji je najprej svoje misli povzela Lampičeva: "Danes je bil čisti kaos. Zjutraj so naredili progo in imeli smo čisti led, "klister", nato je začelo snežiti in so se razmere čisto obrnile. Vse je šlo zelo na tesno s pripravo smuči. Ko smo štartali, je maža delala preveč, na smuči se je nabralo toliko snega, da sem se na vrhu vsakega vzpona morala ustaviti in ga čistiti. To je bila res napeta tekma. Veliko težav sem imela v prvih dveh krogih, ko je snežilo, nato mi je v tretjem steklo, v četrtem pa je zopet začelo snežiti, maža je bila spet prehuda. Sredi zadnjega vzpona sem bila med trideset, na vrhu pa sem znova morala čisiti smuči in točke so se poslovile." 

Že pred etapo je bilo jasno, da bo današnja klasika boj za preživetje bila Čebaškova: "Danes so bili pogoji zelo težki. Snežilo je, spreminjalo se je iz ure v uro in servis je imel zelo težko delo. To se je na tekmi pokazalo. Praktično na vsakem vzponu je bilo potrebno čistiti smuči, a tako pač je. Na koncu nisem niti toliko izgubila, kot sem pričakovala. Težka tekma, to je potrebno pozabiti in gledati naprej, na jutri."

"Moram reči, da tudi mi nismo bili edini, ki smo imeli težave, tudi ostale ekipe so jih imele, nekatere še bolj kot mi. A ne želim iskati izgovorov. Dejstvo je, da nismo uspeli najti prave maže. Zmagovalka je imela smuči za hudo sneženje, kjer se maža ne uporablja, mi smo šli na bolj varno stran. Bilo je preveč in na koncu s tem ne smemo biti zadovoljni. A vsaj punci, če ne po zaostanku, pa po mestih, dobri uvrstitvi. Dan je za nami, dekleti se morata zregenerirati. Mislim, da sami nista zelo potrti po sami tekmi. Jutri je nov dan in jutri je potrebno pokazati, da je bil danes res samo slab dan," pa je dodal še glavni trener naših, Nejc Brodar, ki bo po pogovoru po jutrišnji etapi ocenil, ali bosta proti Italiji odšli obe tekmovalki ali ne.

Program 13. novoletne turneje v teku na smučeh

Četrtek, 3. januar (Oberstdorf)
13:05 Zasledovanje 10 km prosto moški
15:15 Zasledovanje 15 km prosto ženske

Sobota, 5. januar (Val di Fiemme)
14:00 Skupinski start 10 km klasika ženske
15:10 Skupinski start 15 km klasika moški

Nedelja, 6. januar (Val di Fiemme)
13:00 Zasledovanje 9 km prosto ženske
14:45 Zasledovanje 9 km prosto moški


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov