TDS: Lampičeva in Čebaškova do polfinala, med 17 štiri Slovenke

01.01.2019

Drugi šprint letošnjega Tour de Skija je Sloveniji prinesel še večji uspeh kot prvi. Tudi tokrat so vsi naši osvojili točke, piko na i sta dodali Anamarija Lampič in Alenka Čebašek z uvrstitvijo v polfinale.

Anamarija Lampič je prvič v tej sezoni končala med deseterico (c) GEPA

Tudi na drugi šprint letošnje izvedbe Tour de Skija se je skozi kvalifikacije v izločilne boje prebilo vseh šest slovenskih predstavnikov. V četrtfinalu sončnega, a vetrovnega Val Müstairja bi v prvi skupini kot prva morala nastopiti Vesna Fabjan, v kvalifikacijah sicer 28., a je zaradi natrgane stegenske mišice predčasno končala letošnjo turnejo in v četrtfinalu ni tekla.

V drugi četrtfinalni skupini je tekla naša najboljša v kvalifikacijah, Eva Urevc. Njene tekmice so bile Stina Nilsson, zmagovalka kvalifikacij ter Sadie Bjornsen, Astrid Uhrenholdt Jasocben, Anastasija Sedova in Sandra Ringwald. 23-letna Gorjanka je na zahtevni in razgibani progi v prvi polovici tekla na tretjem mestu, nato pa je potegnila Nilssnova, ki je močno ušla tekmicam. V cilju je bila druga Jacobsnova, v samem zaključku pa je našo tekmovalko prehitela še Bjornsnova, a Urevčeva je po času še imela zagotovoljeno mesto v polfinalu.

Čebaškova v polfinale neposredno, Lampičeva po času

Tudi v tretji skupini je tekla ena Slovenka in sicer Anamarija Lampič, ki je bila nosilka skupine ob Maiken Caspersen Falla, Mari Eide, Jessici Diggins, Ido Ingemarsdotter in Victorio Carl. V prvem krogu je pred Lampičevo tekla le Falla, nato jo je prehitela Digginsova, a naša tekmovalka je znova odlično stopnjevala in v cilj prišla ob Falli. Odločil je fotofiniš, ki je našo tekmovalko postavil na tretje mesto, po času pa je Lampičeva imela mesto v polfinalu, medtem ko ga je Urevčeva izgubila.

Naša dekleta so bila tokrat lepo razporejena v vse skupine. V četrti je Alenka Čebašek tekla ob Lotti Udnes Weng, Kari Öyre Slind, Nataliji Neprijajevi, Linn Sömskar in Delphine Claudel. Čebaškova je povedla skupino, nato pa tekla na drugem mestu, v sicer strnjeni skupini tekmovalk. Po drugem vzponu je pospešila Wengova, Čebaškova je bila na drugem mestu, kar je po silovitem zaključku Neprijajeve tudi zadržala. S tem si je zagotovila neposredni preboj v polfinale in najboljšo uvrstitev na šprintih v tej sezoni.

Alenka Čebašek na strmem vzponu na progi v Švici (c) GEPA

V zadnji, peti četrtfinalni skupini, je Katja Višnar kot nosilka tekla ob Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Nathalie von Siebenthal, Laurien van der Graaff ter Juliji Belorukovi. Naša najizkušenejša tekmovalka je prvi krog odtekla na začelju, na začetku drugega pa je povedla skupino, ki je bila sicer zelo strnjena. V ciljnem šprintu sta jo prehiteli Belorukova in Tiril Udnes Weng, po času pa si je polfinale zagotovila Lampičeva, Višnarjevi je žal ob koncu zmanjkalo moči.

V moški konkurenci je naš edini predstavnik Miha Šimenc tekel v drugi skupini ob Federicu Pellegrinu, Lucasu Chanavatu, Simeonu Hamiltonu, Andreju Melničenku ter Glebu Retiviku. V prvem krogu je bila skupina zelo strnjena, nato pa sta Pellegrino in Chanavat pospešila, Logatčan je tekel na petem mestu, tudi po zaključku pa je ostalo tako in naš tekmovalec je tudi na drugem letošnjem šprintu na turneji obstal v četrtfinalu.

Lampičeva po drugem fotofinišu na 7. mestu

Obe naši polfinalistki sta tekli v drugi polfinalni skupini skupaj s tremi Norvežankami Fallo, sestrama Weng in Rusinjo Belorukovo. Lampičeva je začela na začetku skupine, Čebaškova pa na začelju, a dekleta so bila po prvem krogu še tesno skupaj. Po drugem vzponu je znova pospešila Falla, Lampičeva je padla na tretje mesto, Čebaškova pa je že malce zaostajala na šestem. Na ciljni ravnini sta bili Falla in Lotta Udnes Weng prehitri za vse, Lampičeva je po fotofinišu z Belorukovo končala na tretjem mestu, kar je pomenilo tudi konec današnjih nastopov. "Ni veliko zmanjkalo do finala, česar si potihem tudi želim, ker je v prosti tehniki res velika konkurenca in zato potrebuješ tudi malo sreče. Zadovoljna sem s sedmim mestom, to je super motivacija za naprej, za celo sezono in za samo turnejo," je danes povedala Lampičeva, ki je nato še dodala pogled na slabši začetek sezone: "Sama priprava mojega telesa čez celo sezono je bila takšna, da se forma vzpenja in na začetku res ni steklo. Mislim pa, da je zdaj to to. Glede zdravja je bilo tisto počutje pred dnevi očitno le še nekaj, kar me je zaviralo, telo je res uničevalo sebe. Zdaj upam, da sem se za božične praznike dobro najedla in popravila krvno sliko, tako da mislim, da je zdaj vse v redu."

Današnji šprint je prinesel nov izjemen ekipni uspeh naše reprezentance. Lampičeva je rezultat sezone postavila s 7. mestom, Čebaškova je bila 11., Višnarjeva je osvojila 14. mesto, Urevčeva pa je prav tako postavila rezultat kariere s 17. mestom. Boljša je bila danes le reprezentanca Norveške. Še druge zmage se je razveselila Stina Nilsson, dvoboj Američank je po fotofinišu dobila Caldwellova proti Digginsovi. Dvojček zmag je uspel tudi Kläbu v moški konkurenci, Šimenc se od turneje poslavlja s 24. mestom. Glavni trener Nejc Brodar je znova imel razlog za veselje: "Leto 2019 se na nek način lepše ne bi moglo začeti. Zelo sem vesel in ponosen na celotno ekipo od serviserjev, fizioterapevtov do trenerjev, da so pripravili dekleta tako, da je bil danes tu znova velik ekipni uspeh. Šest tekmovalcev na štartu in šest v točkah, za piko na i pa tri med najboljših petnajst. Škoda Ane za malenkost je zgrešila finale, a to je šprint, priložnosti v sezoni bo še dovolj. Absolutno moramo biti zadovoljni." 

Jutri se Tour de Ski nadaljuje v Oberstdorfu, naša ekipa pa se bo močno zmanjšala, saj bosta nadaljevali le Alenka Čebašek in Anamarija Lampič. Čebaškova je v skupnem seštevku napredovala na 14. mesto, še vedno zaostaja 1:52 minute za novo vodilno, Digginsovo, Lampičeva pa je 16., ki zaostaja še pet sekund za reprezentančno kolegico.

Program 13. novoletne turneje v teku na smučeh

Sreda, 2. januar (Oberstdorf)
12:00 Skupinski start 10 km klasika ženske
14:00 Skupinski start 15 km klasika moški

Četrtek, 3. januar (Oberstdorf)
13:05 Zasledovanje 10 km prosto ženske
15:15 Zasledovanje 15 km prosto moški

Sobota, 5. januar (Val di Fiemme)
14:00 Skupinski start 10 km klasika ženske
15:10 Skupinski start 15 km klasika moški

Nedelja, 6. januar (Val di Fiemme)
13:00 Zasledovanje 9 km prosto ženske
14:45 Zasledovanje 9 km prosto moški


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim RP

Copyright © 2007 - 2020 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov