Čater na superveleslalomu v Bormiu s 26. časom

29.12.2018


Na progi Stelvio v Bormiu je potekal nov boj za stopničke in točke svetovnega pokala. Po smuku je prišel na vrsto še superveleslalom, četrti v sezoni, na katerem pa so nastopili le trije slovenski predstavniki. Klemen Kosi se po včerajšnjem padcu reprezentančnim kolegom ni mogel pridružiti, saj je že odpotoval v Slovenijo.


Martin Čater, foto: Gepa

Pred nastopom Boštjana Klineta, ki se je z zahtevnim terenom spopadel s startno številko 14, je prvo mesto zasedal Avstrijec Matthias Mayer, ki je 2129 metrov proge presmučal s časom 1:29.96. Naš smučar na poti ni delal kakšnih večjih napak, a je njegov zaostanek za vodilnim do cilja narastel vse do treh sekund.

Kmalu za Klinetom je startal včerajšnji zmagovalec, domačin Dominik Paris. Znova je prikazal vrhunsko vožnjo, predvsem v zadnjih zavojih, kar mu je v cilju prineslo stotinko prednosti pred Mayerjem in na koncu tudi zmago. Takoj za njim je nastopil Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki je bil prav tako zelo hiter in si priboril tretje mesto.

Edini Slovenec, ki je danes prišel do točk, je bil Martin Čater. Najbolje je smučal v srednjem delu proge, ob prihodu čez ciljno črto je z zaostankom 2.40 sekunde zasedel 22. mesto, do konca preizkušnje pa zdrsnil na 26. Svoji tretji uvrstitvi med trideseterico v svetovnem pokalu je bil blizu Miha Hrobat, ki je bil od Parisa počasnejši za 2.79 sekunde, kar ga je popeljalo na 34. mesto, medtem ko je bil Kline 37.

Glavni trener Peter Pen je o preizkušnjah v Bormiu dejal: ''Moške hitre discipline so zahtevne, tako da se praktično vsak teden poškoduje en konkurent oziroma sotekmovalec. S tem živimo in s takim športom se ukvarjamo, tako da smo bili kar stoični. Klemen se je včeraj zvečer vrnil v hotel, tako da smo debatirali, naredili analizo in kratkoročni plan zanj. Danes smo se skušali pripraviti, pričakovali pa smo še težjo tekmo, kot je bila v resnici. Lahko rečem, da je Martin danes vsaj smučal. Naredil je eno napako, a vsaj zbira točke v superveleslalomu, kar je solidno. Bil je tudi zelo soliden nastop Mihe Hrobata. Po dveh daljših prekinitvah, ki sta trajali dvajset, petindvajset minut, je v spodnjem delu, v zadnjem odseku, tako kot ostali fantje izgubljal. Moral bi biti res izkušen in veliko riskirati, da bi se rešil v cilju. A smuča dobro, tako da je blizu. Boštjan se je prejšnji teden na treningih z Avstrijci enakovredno kosal s Kriechmayrjem in Mayerjem, danes pa za njima zaostal dve in pol sekundi. Trenutno ni dorasel zahtevam svetovnega pokala, zato se bomo malo potegnili nazaj, potrenirali, in začeli preko evropskega pokala, da bi bilo boljše.''

Za tem je še spregovoril o načrtih za nadaljevanje sezone: ''Imamo malo časa, da se regeneriramo in obnovimo kondicijo. Z novim letom bomo začeli s kondicijskimi treningi, potem sledi kratek vložek treningov. Čater in Kline potem odpotujeta v Wengen na tekme evropskega pokala, da poiščeta tisto, kar jima manjka v smuku, da se pripravimo za svetovni pokal v Wengnu in Kitzbuehlu. To se vse skupaj naveže na svetovno prvenstvo. Miha Hrobat se mora kot mlad tekmovalec regenerirati in narediti trening tehničnih disciplin. Mislim, da je naredil ključen korak k temu, da vidi, da je sposoben osvajati točke v smuku in superveleslalomu, njegova najmočnejša disciplina pa je po mojem kombinacija, tako da bomo na temu delali. Pri Klemnu Kosiju bomo naredili pospešeno regeneracijo, a moramo biti previdni. Ni tako strašno, kot je bil strašen padec. Klemen je z menoj včeraj poanaliziral smuk. Bil je na poti do svojega najboljšega smukaškega rezultata, a žal je ostal brez rezultata in s težkim padcem, a lahko rečemo z lažjimi poškodbami. Mislim, da se bo že v sredini januarja vrnil in poskušal odsmučati sezono tako kot je treba.''

Zvočna izjava (mp3)
Peter Pen >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov