TDS: Za uvod trinajste izvedbe vsi naši do točk svetovnega pokala

29.12.2018

Na prvi etapi 13. Tour de Skija je vseh šest slovenskih predstavnikov osvojilo točke na sprintu v prosti tehniki, vsi pa so po uspešnih kvalifikacijah na koncu obstali v četrtfinalu.

Katja Višnar je bila najbližje polfinalu na prvi etapi 13. TDS (c) GEPA

V Toblachu so vsi naši uspešno opravili s kvalifikacijami za prvi sprint letošnjega Tour de Skija. Najboljša je bila Katja Višnar na 4., Eva Urevc je bila 7., Anamarija Lampič 13., do točk sta se prebili tudi Alenka Čebašek in Vesna Fabjan, v moški konkurenci pa je Miha Šimenc zasedel 22. mesto.

Kot prvi sta v četrtfinalnih bojih nastopili Čebaškova in Fabjanova v drugi skupini ob boku Linn Sömskar, Nadine Fähndrich, Sophie Caldwell in Mari Eide. Naši dve sta začeli na začelju, a skupina se ni preveč raztegnila, tako da je dokončna odločitev o napredovanju padla na ciljni ravnini. Najhitrejša je bila Caldwellowa pred Sömskarjevo, Fabjanova je osvojila četrto mesto z zaostankom 74 stotink, Čebaškova pa je bila na zadnjem, šestem mestu, jasno pa je bilo, da torej obe naši ostajata brez polfinalnega nastopa.

Kot naslednji sta v četrti četrtfinalni skupini nastopili Urevčeva in Lampičeva, ki sta tekli skupaj z Julijo Belorukovo, Maiken Caspersen Falla, Tiril Udnes Weng in Lauro Gimmler. Državna prvakinja Urevčeva je začela izjemno hitro in takoj povedla, Lampičeva pa je tekla na tretjem mestu. Podobno kot v kvalifikacijah, je bila 23-letna Gorjanka izjemno hitra v prvi polovici proge, nato pa so ji žal pošle moči in na tretjem krajšem vzponu je že izgubila stik s skupino, padla je na peto mesto. Lampičeva je tekla bolj taktično in na ciljni ravnini bila boj za drugo mesto, žal pa je bila na koncu Belorukova, poleg zmagovalke Falle, hitrejša in še preostali dve Slovenki sta ostali brez današnjega polfinala.

Fotofiniš odnesel polfinale Višnarjeve

Kot zadnja Slovenka je v peti skupini nastopila Katja Višnar, ki je imela prav tako zelo zahtevno skupino. Tekla je namreč ob Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Greti Laurent, Idi Ingemarsdotter, Lotti Udnes Weng in Katerini Janatovi. Izkušena Blejka je začela dobro, v ospredju, skupina pa se ni razbila vse do zaključnih metrov. Višnarjeva je v ciljno ravnino vstopila na četrtem mestu, v izenačenem zaključku pa je slavila Ingemarsdotterjeva, fotofiniš pa je odločal o dvoboju med Wengovo in Višnarjevo. Na koncu je bila srečnejša Norvežanka, ki je bila štiri stotinke hitrejša od Slovenke in Slovenija je končala z ženskimi nastopi na prvi etapi letošnje turneje v četrtfinalu.

V moški konkurenci je Šimenc nastopil v četrti četrtfinalni skupini, tekel je ob Richardu Jouveju, Oskarju Svenssono, Calleju Halfvarssonu, Jamesu Clugnetu in Stefanu Zelgerju. Logatčan je začel zelo hrabro, s starta je povedel na prvi vzpon, na spustu pa je padel na četrto mesto. Na zadnji vzpon je prišel na petem mestu, s katerega je napadal tudi v ciljni ravnini, a je bilo kmalu jasno, da mu preboj v polfinale ne bo uspel. Tako je tudi on, s petim mestom v skupini, zaključil z nastopi na prvi dan letošnjega Tour de Skija. V tej skupini je sicer zmagal Svensson pred Jouvejem.

Dva Slovenki med 15

Prvih zmag na letošnjem Tour de Skiju sta se razveselila Švedinja Stina Nilsson, ki je v finalu deklasirala tekmice in Norvežan Johannes Hösflot Kläbo. Najboljša Slovenka je bila Katja Višnar na 13. mestu, Lampičeva je zaokrožila najboljšo petnajsterico, Fabjanova je zasedla 20., Urevčeva 21., Čebaškova 27. mesto, Šimenc pa v moški konkurenci 23. mesto. 

Najboljša Slovenka danes, znova tudi najboljša v kvalifikacijah, je po zadnjem sprintu v tem koledarskem letu razmišljala takole: "Sigurno sem šla po polfinale. Malo sem bila nesigurna, ko sem izpustila štiri dni treninga. Malo zaradi preventive, saj sem čutila, da z dihali ni vse v redu in sem bila doma na kavču, a sem vseskozi čutila, da je telo v redu. Tudi včeraj sem imela test, ali štartam ali ne, telo je bilo super. Zdaj me malce muči glas, glasilke niso prave, tako da nekaj je v telesu, da ni ravno vse na svojem mestu. Mislim pa, da se to danes na tekmi ni pokazalo, upam pa samo, da ne dobim kašlja, s katerim samo izgubljaš energijo, ki pa je za te tekme zelo pomembna. Sicer pa glede same tekme mislim, da same tekmovalke niso bile toliko močnejše od mene, bolj je šlo za prerivanje in pozicijo. Na vzponu sem bila za Jacobsenovo, kar ni bila prava odločitev, saj se je ona ustavila, ostale pa so šle naprej. To je bila taktična napaka. Ni mi jasno, kako sem na ovinku prišla na tretje mesto, če sem bila druga. To si moram pogledati, ker se na takmi to dogaja zelo hitro. Ko izgubiš eno pozicijo, jo je zelo težko dobiti nazaj."

Lampičeva je dobro izkoristila trening med zadnjo in današnjo tekmo: "Mislim, da je res pomagala tudi domača hrana, božič in vse skupaj. Zdaj se počutim veliko bolje. Danes je bil šprint na nivoju, manjšo napako sem naredila v finišu, kjer sem izgubila polfinale, a to je šport. Gremo naprej, jutri bo težka tekma."

Glavni trener naše reprezentance, Nejc Brodar, je povedal, da polfinala na vsaki tekmi po lepih rezultatih v Davosu ne gre pričakovati: "Res pa je, da sem izredno vesel tega uspeha, da je šest tekmovalcev osvojilo točke svetovnega pokala. Pri puncah s petimi vedno bolj kažemo, da smo lahko enakovreden partner v svetovnem pokalu. Moja želja je bila dva polfinala, kar se nam je za malenkost izmuznilo. To je šprint, potrebno je pogledati dobre stvari dneva, analizirati kaj je šlo narobe in nadaljevati proti naslednjemu šprintu že čez tri dni v Švici."

Program 13. novoletne turneje v teku na smučeh

Nedelja, 30. december (Toblach)
12:45 Razdalja 10 km ženske
14:45 Razdalja 15 km moški

Torek, 1. januar (Val Müstair)
9:30 Kvalifikacije sprint prosto
12:00 Sprint prosto

Sreda, 2. januar (Oberstdorf)
12:00 Skupinski start 10 km klasika ženske
14:00 Skupinski start 15 km klasika moški

Četrtek, 3. januar (Oberstdorf)
13:05 Zasledovanje 10 km prosto ženske
15:15 Zasledovanje 15 km prosto moški

Sobota, 5. januar (Val di Fiemme)
14:00 Skupinski start 10 km klasika ženske
15:10 Skupinski start 15 km klasika moški

Nedelja, 6. januar (Val di Fiemme)
13:00 Zasledovanje 9 km prosto ženske
14:45 Zasledovanje 9 km prosto moški


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov