Kranjec 11. na dramatičnem slalomu v Madonni di Campiglio

22.12.2018


Svetovni pokala za moške se je nadaljeval s klasično slalomsko preizkušnjo pod žarometi, ki jo je gostila italijanska Madonna di Campiglio. Na tretji letošnji tekmi v tej disciplini sta slovenijo zastopala Štefan Hadalin in Žan Kranjec.


Žan Kranjec, foto: Gepa

Po prvem delu tekme na vrhu in tik pod vrhom razpredelnice ni bilo presenečenj. S časom 47.83 je prvo mesto zasedal Avstrijec Marcel Hirscher, drugi pa je bil Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je zaostajal 14 stotink sekunde. Hadalin, ki je pred dvema dnevoma z osmim mestom v Saalbachu prišel do rezultata kariere, je nastopil 28. po vrsti in smučal napadalno, ob tem pa se je v vožnjo prikradlo nekaj napak.

Z zaostankom 2.06 sekunde je bil 21., toda za njim nastopilo še kar nekaj odličnih smučarjev, ki so ga potisnili na 39. mesto. Za lepo presenečenje pa je poskrbel Kranjec, ki se je uvrstil v finale, a ne le to. S startno številko 77 je namreč prišel celo na 14. mesto, s tem, da je za Hirscherjem zaostal 1.36 sekunde.


Štefan Hadalin, foto: Gepa

Žan, ki je pred današnjim nastopom le enkrat prišel do slalomskih točk in sicer prav na temu prizorišču pred dvema letoma, je tudi v drugo smučal odlično. V cilju je sicer zasedel peto mesto, na koncu pa vseeno pridobil nekaj mest, saj se je razvrstitev po dramatičnem nadaljevanju tekme dodobra premešala.

Pred nastopom najboljših treh po uvodni vožnji je prvo mesto zasedal Švicar Daniel Yule, ki je na drugo mesto izrinil Avstrijca Michaela Matta. Marco Schwarz, prav tako iz Avstrije je za tem prišel na mesto za vodilnim, na kar so čakali na dvoboj Kristoffersen-Hirscher. Norvežan je povozil tretji količek, vodilni smučar v skupnem seštevku pa petega, a vseeno nadaljeval do konca ter v cilju pozdravil zmagovalca Yulea.

Kranjec je z 11. mestom prišel do najboljšega slalomskega rezultata v karieri, po tekmi pa je rekel: ''Danes je bila proga izredno dobro pripravljena, tako da je imelo veliko visokih številk dobre možnosti, da pridejo v drugi tek. To sem izkoristil, dobro smučal. Zelo sem vesel, da sem prišel naprej iz prvega teka, v drugem pa tudi dobro odsmučal in se boril do cilja.'' Na vprašanje, če je smučal tudi na krilih izjemnega uspeha pred tremi dnevi, pa je odgovoril: ''Če imaš za sabo takšen rezultat je sigurno lažje. Je pa tako, da v slalomu s številko 77 nimam kaj izgubiti in iz tega vidika si nisem nalagal kakšnega velikega pritiska.''

Glavni trener Klemen Bergant je takole komentiral današnje dogajanje v Italiji: ''Danes je bila malo drugačna tekma, kot smo jih pa vajeni. Prvi tek se je začel podnevi, tako da luči prvim niso ravno pomagale. V bistvu je bilo najslabše med startno številko 20 in 30, od teh fantov se je v drugi tek v bistvu uvrstil samo eden. Vemo katere številke so se danes uvrstile v finale, tudi zelo visoke in Žan. Ti so imeli pravo nočno tekmo, super vidljivost. To so tudi izkoristili, saj je bila proga super dobro pripravljena. Je pa tako, da Štefan danes ni smučal na limitu. To na takšni tekmi, kot je bilo v prvem teku, ni bilo dovolj. Žan je super smučal, tudi v drugem teku. To kar se je dogajalo v drugem teku je pa slalom, čeprav tega od najboljših dveh v zadnjih letih, od Hirscherja in Kristoffersena, nismo navajeni, da delata napake. Pač tako je bilo, Žan je enajsti in mi smo zadovoljni.''

Zvočna izjava (mp3)
Žan Kranjec >>>
Klemen Bergant >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov