Fak na zasledovanju izgubil, Dovžan pridobil mesta

22.12.2018

Na moški zasledovalni tekmi svetovnega pokala v češkem Novem Mestu je Jakov Fak padel na 24. mesto, prve letošnje točke pa je z 38. mestom osvojil Miha Dovžan. Včerajšnji rezultat kariere je danes še popravila mlada Polona Klemenčič.

Jakov Fak je danes v težkih razmerah na strelišču pokril 14 tarč (c) GEPA

Na tretjem zasledovanju letošnje sezone sta na 12,5 km moški preizkušnji naše barve zastopala Jakov Fak, ki je štartal s 16. mesta in Miha Dovžan, ki je štartal s 50. mesta. Na prvem strelskem postanku sta oba naša zgrešila po en strel, Fak je padel na 23., Dovžan pa je prišel na 46. mesto. V drugo je Fak zgrešil kar tri strele, Dovžan pa je streljal brez napake in je prišel pred Faka na 38. mesto, Fak je bil dve mesti za njim. 

Na prvem streljanju v stoje je Fak streljal pred Dovžanom, zgrešil je zadnji, peti strel, kar ga je uvrščalo na 32. mesto. Dovžan je, v danes težkih vetrovnih razmerah, zgrešil dva strela in je padel na 42. mesto. Na zadnjem strelskem postanku je Fak zgrešil še šesti današnji strel in je proti cilju odhitel na 26. mestu, medtem ko je Dovžan zgrešil še dvakrat, torej skupno petkrat, proti cilju pa je odtekel na 38. mestu. Fak je nove točke na koncu osvojil s 24. mestu, Dovžan je pete točke v karieri, prve letos, osvojil na 38. mestu. 

Fak še išče prave strelske občutke

Naš najboljši biatlonec, ki na začetku letošnje sezone še ne najde optimalne forme, je po današnjem nastopu povedal: "Glede teka, mislim, da je bila to boljša predstava kot na sprinterski preizkušnji. Na strelišču pa se je zgodilo to, da sem odreagiral na veter, pa je bilo premalo, nato sem za drugo streljanje še malo dodal in je bilo preveč. Tam se je vse polomilo. Nato sem poizkusil odtekmovati do konca, kot je šlo, popraviti, kar se je dalo in prišel sem do 24. mesta. Današnji izkupiček ni dober, v celoti gledano, je to slabo. V prihodnje se bo potrebno hitro zbuditi. Moč imam, moram biti optimističen, ker drugega izhoda iz tega ni. Le z optimizmom lahko dobro tekmuješ. Moram se poizkusiti zbrati za jutri za lepo predstavitev, da bo to lepa popotnica za naprej." Svojo oceno je nato podal še Dovžan: "S tekom sem zadovoljen, s streljanjem pa ne čisto, posebno s streljanjem v stoje, kjer bi bilo lahko bolje. Razmere so dopuščale zelo dobro napredovanje, česar nisem izkoristil, a uspelo mi je osvojiti vsaj tiste tri točke. Danes je konstantno pihalo, prve tri strele na zadnjem streljanju sem zadel, pri zadnjih dveh je bila glava že drugje."

Vnovič je bil nepremagljiv Norvežan Johannes Thingnes Bø, ki je v cilju pred več kot 20.000 gledalci imel šest sekund prednosti pred Rusom Aleksandrom Loginovom, tretji je bil Tarjei Bø z zaostankom 24 sekund. Izjemen nastop je tokrat uspel Martinu Fourcadu, ki je s 43. mesta brez zgrešenega strela prišel na 5. mesto. 

Klemenčičeva še izboljšala rezultat kariere

Po moškem zasledovanju je sledilo že žensko, kjer je prvič nastopila Polona Klemenčič. 21-letnica je štartala s 55. mesta in se po prvem streljanju brez napake prebila na 49. mesto, nato je enkrat zgrešila in je padla na 52. mesto, prvič v stoje je prav tako pokrila vse tarče in je znova napredovala in sicer na 47. mesto, na zadnjem strelskem postanku pa je zgrešila še drugi današnji strel in je proti cilju odhitela na 46. mestu. Na kocnu je osvojila 47. mesto in tako še izboljšala včerajšnji rezultat kariere med elito. "Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljna, glede na to, kakšne so bile razmere na strelišču, sem kar dobro streljala. Zdelo se mi je, da sama niti nisem imela toliko vetra, le na zadnjem streljanju mi je malo ponagajal. Zato sem tudi toliko časa streljala, malo me je zmanjkalo tudi za zadnji strel. Morda je bilo malo rezerve še v teku, a sem šla bolj previdno, da se ne bi preveč zagnala in za prvič sem zadovoljna. Bilo je super, naslednjič pa bo še boljše," je po zadnji letošnji tekmi in svoji prvi v zasledovanju povedala naša mlada tekmovalka.

Včerajšnjo je v ciljnem šprintu obranila Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland, ki je zgrešila dvakrat, druga je bila z enim zgrešenim strelom Italijanka Dorothea Wierer, tretja pa Švedinja Hanna Öberg, ki je prav tako zgrešila en strel.

Jutri bosta v Novem Mestu na sporedu še tekmi s skupinskim štartom, Slovenijo bo zastopal Jakov Fak.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov