Izjemna druga vožnja Hadalina za rezultat kariere

20.12.2018


Svetovni pokal za moške se je v Saalbach-Hinterglemmu, kjer je Žan Kranjec včeraj prišel do zgodovinske zmage na veleslalomu, nadaljeval s slalomsko preizkušnjo. Na drugi tekmi v tej disciplini v letošnji sezoni sta naše barve branila Štefan Hadalin in Jakob Špik.


Štefan Hadalin, foto: Gepa

Hadalin se je v prvem teku na pot po progi Snežni kristal podal s startno številko 30 in prikazal solidno vožnjo. Ob prihodu v cilj je zasedel 23. mesto s 4.36 sekunde zaostanka za vodilnim, na kar so ga prehiteli trije tekmeci. Špik, ki je med svetovno elito danes smučal šele petič, je imel s startno številko 72 pred seboj izredno zahtevno nalogo, saj je bila proga v zelo slabem stanju. Več kot sedem sekund zaostanka ga je popeljalo na 46. mesto. Najboljše izhodišče pred finalom je sicer imel domačin Marcel Hirscher, rojak Michael Matt je zaostajal 52, Norvežan Henrik Kristoffersen pa 59 stotink sekunde.

Štefan je v drugo prikazal vrhunsko predstavo. Ob prečkanju ciljne črte se je ob njegovem imenu izpisala številka -2.24 in že takoj je bila jasno, da bo naš tekmovalec pridobil veliko mest. Prvi, ki mu je uspelo izboljšati njegov čas, je bil Avstrijec Manuel Feller, ki je po uvodni vožnji zasedal 17. mesto. Za tem je za Hadalinom zaostalo še nekaj tekmecev, zaradi česar si je že lahko obetal najboljši rezultat kariere oziroma izboljšanje 13. mesta, ki ga je dosegel na koncu lanske sezone na slalomu v Kranjski Gori.

Kristoffersen je v cilju zasedel mesto za vodilnim Švicarjem Loicom Meillardom, Matt je za tem prišel na četrto mesto, Hirscher pa je uspel premagati mladega Švicarja za 38 stotink in tako priti do nove zmage. Hadalin je z najboljšim časom finala tako napredoval za kar 18 mest na končno osmo in tako sklenil izjemne slovenske nastope v Saalbachu.

''V prvem teku je bilo zelo zahtevno, tako kot je imel Hirscher v drugo, tako da so lahko vsi videli, kako se pozna proga. Za primer, on je proti meni v drugem teku izgubil 3 sekunde 30, pa ni smučal slabo, glede na to kako dober je. Proga lahko veliko vzame. V prvo je bila borba, v drugo pa sem imel boljše pogoje, kar sem zelo dobro izkoristil, tako da sem zelo vesel,'' je najprej dejal Štefan.

Nato je spregovoril še o čakanju na drugo slalomsko tekmo sezone: ''Pavza je bila zagotovo dolga. Val d'Isere so odpovedali, kar mislim, da je bilo čisto upravičeno in bolje za vse nas. To tekmo so prestavili na kasnejši termin, tako da je bila, recimo temu bolj regularna. Kljub temu bi se o regularnosti danes lahko pogovarjali, a mislim, da je bila bolj poštena, kot pa bi bila tista v Val d'Iseru. Kljub temu je bilo lepo tekmovati.''

Na koncu je še opisal trenutke ob prevzemu vodstva z veliko prednostjo: ''Mislim, da video posnetek pove vse. To je to. To je tisto za kar delam. To je tisto kar si moje delo in vložena energija in čas zaslužijo. Sem vesel in to sem tudi pokazal. Že na progi sem vedel, da smučam dobro in da sem hiter, sicer ne, da bom prevzel vodstvo za dve sekundi. To je zmeraj lepo, čeprav se mi to ni velikokrat zgodilo v kariere, da prideš s tako veliko prednostjo v cilj.''

Glavni trener Klemen Bergant je po preizkušnji najprej dejal: ''Bila je težka tekma. V prvem teku je proga kompletno razpadla. Če se pogleda rezultate so samo štirje s številko nad trideset prišli v drugi tek in še to samo zaradi tega, ker so štirje s številkami do trideset odstopili. Za drugi tek so naredili nekoliko drugače, saj so polili in posolili progo. Štefan je imel dobro številko, na koncu pa naredil tudi super rezultat. V drugem teku je bilo zanj lahko smučati, ker je imel dobro progo in številko. Se dobro smuča, smučal je kot zna in na koncu je bilo to dovolj za osmo mesto,'' na koncu pa še potegnil črto pod dnevoma v Saalbachu z vprašanjem severnega soseda: ''Avstrijski trener mi je rekel, ko je Štefan prišel dol z dvema sekundama prednosti, kaj je zdaj to, ali je Saalbach Slowenische Berg?''

Svetovni pokal se bo v soboto nadaljeval na tradicionalni tekmi v Madonni di Campiglio. Na slalomu nas bosta zastopala Hadalin in Žan Kranjec. Prvi tek se bo pričel ob 15.45, drugi pa ob 18.45.

Zvočna izjava (mp3)
Štefan Hadalin >>>
Klemen Bergant >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov