Kranjec po srditem boju v Saalbachu do prve zmage

19.12.2018


Moški del karavane svetovnega pokala se je preselil v avstrijski Saalbach-Hinterglemm, kjer je bil na sporedu peti od desetih veleslalomov letošnje sezone. S progo Snežni kristal se je v prvem teku spopadlo 71 tekmovalcev med katerimi sta bila tudi dva naša predstavnika, Žan Kranjec in Miha Hrobat.


foto: Gepa

Tekmo je odprl Šved Matts Olsson in s časom 1:20.76 prikazal tudi najhitrejšo vožnjo uvodnega dela preizkušnje. Le tri stotinke sekunde je na drugem mestu zaostal domačin Manuel Feller, tretji pa je bil Švicar Lois Meillard, ki je za vodilnim zaostajal tri desetinke sekunde. Kranjec se je s precej dolgo progo boril odlično, predvsem v spodnjem delu in si zagotovil zelo dobro izhodišče za napad v drugo. Bil je na četrtem mestu, njegov zaostanek za Skandinavcem pa je znašal 0.52 sekunde. Hrobat, ki je nastopil 64. po vrsti, je bil eden izmed devetnajstih tekmovalcev, ki niso prišli do cilja.

Žan se je v drugem teku podal na progo v času vodstva Francoza Mathieuja Faivreja, pred katerim je imel 9 desetink prednosti. Naš smučar je na poti, tako kot večina tekmovalcev pred njim, naredil nekaj napak, ki pa ga niso prav nič zmotile. Smučal je izjemno, se boril vse do zadnjega metra proge in prevzel vodstvo s točno pol sekunde naskoka.

Meillard je bil nato prav tako zelo hiter, a ne dovolj, saj je prišel na drugo mesto. Drama v Saalbachu se je nadaljevala z vožnjo Fellerja, ki je v primerjavi s Kranjcem izgubljal na času, nato pa se mu je odpela vez in Avstrijec je končal v snegu. Olsson je za tem že po nekaj zavojih naredil večjo napako, kmalu pa je sledil še odstop. To je seveda pomenilo, da je Žan prišel do zmage, svoje prve v karieri.


foto: Gepa

''Zmagati ni kar tako, večina tekmovalcev, ki se ukvarja s tem športom, nikoli na zmaga v svetovnem pokalu,'' je v uvodu dejal glavni trener Klemen Bergant in nato povzel preizkušnjo v Avstriji in Žanove kvalitete: ''Danes je bila zelo težka tekma. Pogoji, prelomnice, strmine, ravnine. Danes je pokazal, da nima ozkega smučarskega znanja, kar nekaj strokovnjakov v Sloveniji govori, ampak zelo širokega. Ker zmagati na taki tekmi, ki ima čisto vse notri, tudi dolžino, je seveda neverjetno dobro. Zelo sem vesel in ponosen nanj, ker je tudi v drugem teku po dobrem izhodišču napadal, delal napake in po vseh napakah še naprej napadal, se pravi od vrha do dol. Konec koncev je bil zato tudi dobro poplačan. Vesel sem zanj, da mu je danes to uspelo.''

''Letos smo imeli kar nekaj primerov, ko smo šli v drugem teku nazaj. Razlogi so bili različni. V Ameriki je padel, v Alta Badii ni imel najboljše opreme oziroma Rossignol tam ni funkcioniral kot po navadi, v Val d'Iseru pa ni dal gasa. Poskušali smo ga pripraviti oziroma ga že celo sezono, da naredi dva teka na nivoju kot funkcionira na treningu. Samo dva takšna teka mu bosta prinesla rezultat in danes se je spravil skupaj. Po vseh teh tekmah in zanj slabših rezultatih je bil kar jezen. Po Alta Badii je bil jezen, ker je dal veliko od sebe, a potem ni mogel. Na paralelnem veleslalomu je bil 29. in jezen, ker so ga tekmovalci, ki so v veleslalomu slabši od njega, kar prehitevali. V tej konkurenci je tako, da če ne greš dvakrat na polno, ne moreš pričakovati nobenega rezultata. On je danes to naredil. Bila pa je izredno težka tekma. Žan je močan, tehnično dobro pripravljen, dobro opremo ima, kondicijsko je super dobro pripravljen in vse to se je danes sestavilo tako, da je zmagal,'' je še dodal Bergant.


foto: Gepa

Žan je najprej odgovoril na vprašanje, če se mu je že na ogledu proge kaj svitalo, da bodo naslednje ure na sporedu pravi boji: ''Želiš si in upaš, da boš med najboljšimi, a nikoli ne veš, kako se bo tekma razpletla, točno kakšni bodo pogoji, sneg, ne moreš vedeti. Edino kar je je to da se pripraviš kolikor se lahko, da pokažeš tisto kar znaš in potem upaš, da je to dovolj za dober rezultat. PO prvem teku sem imel soliden rezultat, bila je solidna vožnja, ni bila optimalna, a bil je dober položaj za napad. Ko sem gledal prve fante, ki so startali v drugem teku, sem si rekel, da so težki pogoji, a sem se uspel dobro pripraviti. Vedel sem, da je to edini način za dober rezultat, da res pokažeš tisto kar znaš, daš od sebe 100 procentov. Danes je to ratalo in sem izredno vesel.''

Za tem je dodal še nekaj besed o zahtevnosti preizkušnje in svoji pripravi: ''Danes je bil izredno dolg veleslalom. Na srečo sem imel dosti moči, da sem lahko do zadnjih vrat dobro oddelal. Sigurno se pozna poletno delo, delo zadnjih let, da dobro delam kondicijo. Danes je bila ena izmed stvari, ki so odločale, sigurno tudi fizična pripravljenost.''

''Predvsem sem bil vesel, ponosen. Za take trenutke treniram, garam. Težke dneve imaš za sabo in potem ti takšni trenutki res veliko pomenijo in poplačajo vse stvari za nazaj,'' je še dodal na koncu, ko je opisal občutke ob vzponu na najvišjo stopničko.

Zvočna izjava (mp3)
Žan Kranjec >>>
Klemen Bergant >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov