Kranjec na devetem mestu v Alta Badii

16.12.2018


Italijanska Alta Badia je bilo prizorišče tretjega moškega veleslaloma sezone. S progo Gran Risa se je v prvem teku spopadlo 81 tekmovalcev med katerimi so bili tudi trije naši smučarji – Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Miha Hrobat.


Žan Kranjec, foto: Gepa

Najboljšo vožnjo prvega teka je prikazal Avstrijec Marcel Hirscher, ki si je nabral precejšnjo prednost 94. stotink pred najbližjim zasledovalcem Švedom Mattsom Olssonom. Marco Odermatt iz Švice je na tretjem mestu zaostajal eno sekundo, Manuel Feller iz Avstrije na četrtem še tri stotinke več, razlike med tekmovalci nižje na lestvici pa nato niso bile zelo velike.

S prvim delom naloge je med drugimi zelo dobro opravil tudi Kranjec, ki je pred letom dni na temu prizorišču prišel do svojih prvih stopničk oziroma do tretjega mesta. Njegov zaostanek za Hirscherjem je znašal 1.55 sekunde, kar ga je uvrstilo na šesto mesto, med Norvežana Henrika Kristoffersena, ki je bil 22 stotink hitrejši in Francoza Alexisa Pinturaulta, ki je bil 3 stotinke počasnejši.

Hadalin, ki je startal 43. po vrsti se je poskušal prvič v tej sezoni prebiti v finale. S progo se je solidno boril, a vseeno ni dobil nagrade dodatne vožnje, saj je za prvouvrščenim zaostal 4.16 sekunde in se tako uvrstil na 40. mesto. Hrobat, ki je pred dvema dnevoma na superveleslalomu v Val Gardeni prišel do rezultata kariere z 20. mestom, je danes postavil 65. čas voženj.

Pred nastopom Žana je z drugo vožnjo odlično opravil Francoz Thomas Fanara, ki je po uvodnem teku zasedal 14. mesto. Naš smučar je v zgornjem delu v primerjavi z vodilnim Francozom izgubil nekaj desetink, potem pa nadaljeval precej bolje oziroma podobno hitro kot tekmec. Žal je pri zadnjem skoku pred ciljem sledila napaka, zaradi katere je šlo po zlu še nekaj časa, tako da je ob koncu nastopa zasedel šesto mesto.

Naslednji smučarji so za tem naredili nekaj napak, ki so Fanaraju omogočale zasedanje prvega mesta vse do zadnjega nastopa dneva. Hirscher je navkljub veliki prednosti smučal brezkompromisno in prišel do nove zmage z 2.53 sekunde prednosti. Kranjec je bil na koncu deveti, s čimer je izenačil zelo dober rezultat iz Val d'Isera.

Glavni trener Klemen Bergant je po preizkušnji v Italiji rekel: ''Žan je imel danes dve solidni vožnji, obakrat je naredil napako spodaj na zadnjem skoku, kar mu je vzelo par desetink. Če izvzamemo Hirscherja, ki je imel danes čisto svojo tekmo, so bili ostali dosti bolj skupaj. Teh par desetink bi mu lahko malo pomagalo. Danes se je nekaj dogajalo, saj so fantje, ki imajo drugo opremo kot mi, dosti bolje smučali kot po navadi. Prej je bilo obratno, te smuči, ki jih uporablja Žan, so bile kar superiorne. Danes se je stvar obrnila, mogoče je to vplivalo na teh par desetink, ki mu je zmanjkalo, da se ni tako dobro počutil na smučeh. Sicer z njim še nisem govoril, bomo pa naredili analizo. Drugače pa je solidno, je ''top 10'' rezultat. Jasno, ciljamo višje. Upam, da se bo čim prej poklopilo, da bo tudi Žan lahko naredil dve dobri vožnji. Prvo priložnost bo imel že na klasičnem veleslalomu v sredo v Saalbachu. Jutri je paralelni veleslalom, bomo videli kakšna je postavitev, kakšen par bo dobil. Na tej tekmi je že tekmoval, tako da to zanj ne bo novo. Sem prepričan, da bo poskušal čim bolje smučati.''

Kranjec pa je o nastopu rekel: ''V prvem teku sem se počutil dobro, malo sem še imel rezerve v tveganju. V drugem teku sem poskušal iti napadalno in najbolje kakor znam. A enostavno nisem mogel priti v pravi ritem. Treslo me je in potem je bila kar borba. Poskušal sem izvleči največ kot se je dalo. Želel sem si več, a tudi deveto mesto ni slabo, je soliden rezultat. Treba pa bo še delati na kakšnih stvareh, da lahko pridem med najboljše,'' nato pa dodal še nekaj besed o naslednji preizkušnji: ''Je specifična tekma, vzel jo bom resno in se poskušal optimalno pripraviti in oddelati, upam, da pridem čim dlje. Sigurno bo zelo pomemben start, potem pa je treba dobro iti do cilja, koliko se da. Proga je kratka, je res en sprint. Treba bo optimalno startati in odpeljati, da narediš dober rezultat oziroma se prebiješ čim višje.''

Zvočna izjava (mp3)
Žan Kranjec >>>
Klemen Bergant >>>

Uradni rezultati >>>

Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov