Katja Višnar v Davosu do prvega finala in odličnega 5. mesta

15.12.2018

V švicarskem Davosu je na sprintu v prosti tehniki Katja Višnar poskrbela za prvi letošnji finale, v katerem je osvojila 5. mesto. Točke še za tri Slovenke in enega Slovenca.

Katja Višnar je poskrbela za naj slovensko uvrstitev te sezone (c) GEPA

Tretji letošnji sprint je potekal v idiličnih zimskih razmerah v švicarskem Davosu. V kvalifikacijah je bila naša ekipa zelo uspešna, prepočasna za izločilne boje sta bila le Anamarija Lampič in Janez Lampič.

V prvi četrtfinalni skupini je kot prva naša nastopila Katja Višnar, sicer peta v kvalifikacijah. Višnarjeva je v prostem slogu prikazala zelo dobro predstavo in v konkurenci Stine Nilsson, Ingvild Flugstad Östberg, Laurien van der Graaf, Ide Sargent in Tatiane Alešine zasedla drugo mesto in se drugič letos prebila v polfinale. Prehitela jo je le Nilssonova, v ciljnem sprintu pa je bila hitrejša od Östbergove.

Kot druga Slovenka je v tretji četrtfinalni skupini nastopila Vesna Fabjan. Besničanka je tekla ob Hanni Falk, Idi Ingemarsdotter, Sadie Bjornsen, Rosie Brennan ter Nataliji Neprjajevi. Skupina je bila zelo izenačena, žal pa naša tekmovalka v ciljnem sprintu ni zmogla na prvi dve mesti, z zaostankom 93 stotink je zasedla četrto mesto brez možnosti za polfinale. Napredovali sta Falkova in Neprjajeva.

V četrti skupini je nastopila mlada Eva Urevc, ki je prav v Davosu pred dvema letoma osvojila prve točke in do danes edine svetovnega pokala. Mlada Sloveka je prikazala zelo hraber nastop in na koncu v cilju na četrtem mestu zaostala le 3,4  sekunde za zmagovalko skupine, Majo Dahlqvist. 

V zadnji četrtfinalni skupini je Alenka Čebašek tekla kot nosilka, saj je bila v kvalifikacijah četrta. Po ogorčenem boju je na ciljni ravnini izgubila boj s Kristo Parmakoski in Evelino Settlin, ter je tako na tretjem mestu prav tako ostala brez polfinala.

Med moškimi je Miha Šimenc kot edini Slovenec tekel v drugi skupini in prav tako prav daleč od napredovanja ni bil. Zasedel je četrto mesto z zaostankom dveh sekund za zmagovalcem, Federicom Pellegrinom.

Šimenc in Urevčeva med dvajseterico

Kot edina Slovenka je v polfinalu tekla Višnarjeva, ki je tokrat tudi taktično zdržala. Po teku v ospredju je na ciljni ravnini tekla kot tretja, za Sophie Caldwell in Nilssnovo, a je imela dovolj dober čas, da se je na koncu zaradi tega prebila v prvi letošnji slovenski finale in sploh prvega v Davosu po petih letih. V finalu je zasedla peto mesto, prehitele so jo vnovična zmagovalka Nilssnova, Caldwellova, Dahlqvistova in Neprjajeva, zaostala pa je Parmakoskijeva.

Čebaškova je uspeh Višnarjeve dopolnila s 13. mestom, Urevčeva je rezultat kariere postavila z 18. mestom, Fabjanova pa je točke osvojila za 20. mesto. V moški konkurenci je zmagal Kläbo, Miha Šimenc je postavil rezultat sezone z 19. mestom.

Katja vedela, da je sposobna priti v finale

Slovenska junakinja dneva je po uspehu sezone povedala: ”Res sem zelo vesela. Kot sem že povedala, da če bodo noge danes v redu, lahko pridem tudi v finale. Noge so bile v redu, super sem se počutila, cel dan sem uživala, nič ni šlo narobe. Tako res tekmuješ z veseljem in se boriš za mesta. Nimaš skrbi in res sem zelo vesela, da se je pokazala dobra forma. V Lillehammerju sem imela malce smole s smučmi, a sem vedela, da sem prava in to se je danes pokazalo. To je potrditev, da se dvomi ne vlečejo preveč v sezono in to je res super.”

Po tekmi je takole razmišljal glavni trener naših, Nejc Brodar: "Moramo biti izredno zadovoljni s Katjinim 5. mestom. Ponovno je dokazala, morda se ji je to izmuznilo že v Ruki, da je sposobna odteči finale. Še bolj me veseli, da je to uspelo v drsalnem koraku, ki ni njena paradna disciplina. Glede na videno danes, mislim da je še nekaj prostora za napredek in da so naši rezultati tudi v finalu lahko boljši. Močno si želim, da bo celotni smučarski tek začel gledati proti Planici 2023. Poleti se je delalo kvalitetno. Morda zadnji dve postaji nista bili najboljši, a vedeli smo, da tekmovalci potrebujejo dan ali dva počitka v domačem prostoru, da se nekoliko odpočijejo glave. Pet je bila moja napoved in pet jih je v točkah z nekaj presežki. Miha je osvojil najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, tudi Evi je to uspelo. Škoda Alenke, ki je na zadnjem zavoju naredila majhno napako, a to je današnji sprint, kjer šteje vsaka najmanjša napaka. Ne glede na vse, celotna zgodba je pozitivna. Tudi servis in ostalo spremstvo, ki je danes tu, je delovalo kot ena ekipa. Vse pohvale tudi njim. Če ves stroj deluje namazano, so rezultati kot so danes, ali pa še boljši.”

Jutri bo v Davosu na sporedu še tekma na razdalji.


Nazaj

Izdelava spletnih strani: Creatim

Copyright © 2007 - 2022 | Smučarska zveza Slovenije | Pravna obvestila | Piškotki | Politika varstva osebnih podatkov